ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

«Μεγάλος Αδελφός» στη Σουηδία για τηλεφωνήματα και e-mail

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση το Κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε χθες με οριακή πλειοψηφία αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος επιτρέπει τη δίχως δικαστική εντολή παρακολούθηση όλων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), όλων των τηλεφωνικών κλήσεων και όλων των τηλεομοιοτυπιών (φαξ) που «περνούν» τα σύνορα της χώρας. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής, μοιράζοντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίτυπα του πασίγνωστου μυθιστορήματος «1984» του βρετανού συγγραφέα Τζορτζ Οργουελ, στο οποίο περιγράφεται ένα αστυνομικό κράτος που λειτουργεί υπό την εποπτεία του «Μεγάλου Αδελφού».

«Μεγάλος Αδελφός»  στη Σουηδία για  τηλεφωνήματα  και e-mail | tovima.gr

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση το Κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε χθες με οριακή πλειοψηφία αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος επιτρέπει τη δίχως δικαστική εντολή παρακολούθηση όλων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), όλων των τηλεφωνικών κλήσεων και όλων των τηλεομοιοτυπιών (φαξ) που «περνούν» τα σύνορα της χώρας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής, μοιράζοντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίτυπα του πασίγνωστου μυθιστορήματος «1984» του βρετανού συγγραφέα Τζορτζ Οργουελ, στο οποίο περιγράφεται ένα αστυνομικό κράτος που λειτουργεί υπό την εποπτεία του «Μεγάλου Αδελφού». Οι επικριτές του νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιανουάριο, καταγγέλλουν ότι η δεξιά κυβέρνηση του Φρέντερικ Ράινφελντ επιδιώκει να νομιμοποιήσει την «εισβολή» στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Οι εταιρείες Swedish Τelecom, ΤeliaSonera ΑΒ και Google Ιnc μιλούν για το «σκληρότερο» πρόγραμμα παρακολούθησης στην Ευρώπη, ανάλογο με εκείνο που έθεσε σε εφαρμογή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η σουηδική κυβέρνηση επιμένει, από την πλευρά της, ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια υπό το βάρος της διεθνούς τρομοκρατικής απειλής με τη χρήση νέων τεχνολογιών, αναφέρει το ΒΒC. Η σουηδική κυβέρνηση αρνείται ισχυρισμούς ότι ο νόμος θα της δώσει απεριόριστες εξουσίες να κατασκοπεύει τους πολίτες της χώρας. Τονίζει ότι θα «φιλτράρεται» μόνο η διεθνής κίνηση, αν και ορισμένοι ειδικοί επιμένουν πως είναι αδύνατος ο διαχωρισμός ανάμεσα σε διεθνή και εγχώρια κίνηση.

Ο πρώην επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών Saepo δήλωσε ότι ο νόμος αποτυγχάνει να εγγυηθεί τα ατομικά δικαιώματα και πρέπει να αποσυρθεί.

Για παραβίαση του ευρωπαϊκού νομικού κεκτημένου κάνει επίσης λόγο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk