Μικρά και επί Παντός

Μικρά και επί Παντός | tovima.gr

▅ Εγκαιρη διάγνωση της Αλτσχάιμερ με λέιζερ

Ενα αβλαβές λέιζερ μπορεί να εντοπίσει την εναπόθεση πλακών πρωτεΐνης στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ ενόσω το άτομο βρίσκεται εν ζωή- σήμερα η ύπαρξη της νόσου μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με εξέταση του εγκεφαλικού ιστού μετά θάνατον. Η νέα τεχνική αφορά εκπομπή ακτίνων λέιζερ, καθώς και εκπομπή σχεδόν υπέρυθρου φωτός στο κεφάλι του ατόμου. Αυτό προκαλεί ένα φάσμα αντανακλάσεων το οποίο μπορεί να διαχωρίσει τον υγιή εγκεφαλικό ιστό από εκείνον που φέρει τις χαρακτηριστικές πλάκες της νευροεκφυλιστικής νόσου. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου VΑ στη Μασαχουσέτη, οι οποίοι ανέπτυξαν τη νέα προσέγγιση, έχουν ήδη ξεκινήσει να τη δοκιμάζουν σε ανθρώπους.

▅ Φιλικό στη ζωή το αρειανό χώμα

Ο ρομποτικός γεωλόγος που βρίσκεται στον Αρη ανέλυσε το επιφανειακό χώμα στον Αρκτικό Κύκλο του Αρη το οποίο όπως αποδείχτηκε είναι αλκαλικό και καλύπτει τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη ζωής. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το χώμα όχι μόνο δεν είναι τοξικό αλλά θα μπορούσε σε αυτό κάποιος να καλλιεργήσει ακόμη και σπαράγγια…

▅ Βηματοδότης του στομάχου πολεμά την παχυσαρκία

Ενας βηματοδότης του στομάχου υπόσχεται να είναι το πιο εξελιγμένο «όπλο» στη μάχη ενάντια στην επιδημία της παχυσαρκίας. Η νέα εμφυτεύσιμη συσκευή μπορεί να προσφέρει μια λιγότερο παρεμβατική εναλλακτική σε σύγκριση με βαριατρικές επεμβάσεις, όπως η διαμερισματοποίηση του στομάχου. Η συσκευή που σχεδιάστηκε από ειδικούς της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ μπλοκάρει τα ηλεκτρικά σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του στομάχου με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται κορεσμό ύστερα από ένα γεύμα χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού. Κλινικές δοκιμές του βηματοδότη έδειξαν ότι σε περίοδο έξι μηνών οι ασθενείς έχασαν τουλάχιστον το 15% του βάρους τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk