«Ενα πρόγραμμα ποιότητας και νηφαλιότητας που δεν θα τρομοκρατεί παρεμβαίνοντας παραμορφωτικά στα γεγονότα, αλλά που θα βοηθά τον πολίτη να αντιλαμβάνεται την πολιτική, κοινωνική, οικονομική πραγματικότητα». Αυτό θα είναι το πρόγραμμα της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης (ΝΕΤ), όπως είναι η νέα ονομασία της ανανεωμένης ΕΤ2, σύμφωνα με τα λόγια του γενικού διευθυντή του καναλιού Νικηφόρου Αντωνόπουλου. Η κρατική «επιτίθεται» λοιπόν από αυτή την εβδομάδα στην ιδιωτική τηλεόραση με μια εκ βάθρων ανανέωση: η ΕΤ1 περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της πολλές φιλόδοξες ελληνικές σειρές ενώ η, καινούργια, ΝΕΤ δίνει έμφαση στην ενημέρωση και ενισχύει το πρόγραμμά της με ντοκυμαντέρ, εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου κλπ.


Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της ΝΕΤ χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες: η πρωινή περιλαμβάνει την εκπομπή ενημέρωσης και διαλόγου της Αννας Παναγιωταρέα «Τι τρέχει» και ντοκυμαντέρ πρόσφατης παραγωγής του BBC και του ARTE, που αφορούν την αρχαιολογία, την ιστορία και την επιστήμη. Η δεύτερη ζώνη, η μεσημβρινή, περιλαμβάνει ημίωρα δελτία ειδήσεων στη μία και στις τρεις και ντοκυμαντέρ. Η απογευματινή ζώνη θα έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα, με εκπομπές όμως αυστηρά επιλεγμένες: μαγκαζίνο για τον πολιτισμό και για τους νέους, ντοκυμαντέρ για τα ζώα, για το περιβάλλον, το διάστημα αλλά και για την τέχνη, καθώς και αθλητικές εκπομπές. Στις έξι το απόγευμα θα προβάλλεται ημίωρο δελτίο ειδήσεων το οποίο θα δίνει έμφαση στον πολιτισμό. Η τελευταία ζώνη, η βραδινή, θα αρχίζει με το αναμορφωμένο δελτίο ειδήσεων των εννέα, και θα συνεχίζεται με talk show, εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου και ταινίες του διεθνούς κινηματογράφου. Το δελτίο ειδήσεων που θα προβάλλεται τα μεσάνυχτα θα δίνει έμφαση στη διεθνή επικαιρότητα. Τέλος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μεταδίδονται ανά μία ώρα τρίλεπτα δελτία ειδήσεων με την τρέχουσα αλλά και την έκτακτη επικαιρότητα.


Αν η ΝΕΤ δίνει έμφαση στην ενημέρωση και στα ντοκυμαντέρ, η ανανεωμένη ΕΤ1 επενδύει στην ποιοτική ψυχαγωγία. Θα είναι «ένα εναλλακτικό ψυχαγωγικό κανάλι που τα έχει όλα», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της, τον Κώστα Αλαβάνο. Τα γερά χαρτιά του νέου προγράμματός της είναι αναμφισβήτητα έξι νέες ελληνικές σειρές και κυρίως «Η αγάπη άργησε μια μέρα», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Τάνια Τρύπη, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου και πολλοί άλλοι ηθοποιοί καλούνται, υπό την καθοδήγηση του Κουτσομύτη, να παρουσιάσουν μια παραγωγή διεθνών προδιαγραφών, από αυτές στις οποίες δεν μας έχει συνηθίσει η κρατική τηλεόραση.


Η «Διπλή αλήθεια» του Πάνου Κοκκινόπουλου, το «Αθήνα – Θεσσαλονίκη» του Χρήστου Παληγιαννόπουλου με τη Φιλαρέτη Κομνηνού και τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τα «Χαμένα γράμματα» του Βασίλη Τσελεμέγκου με τη Μυρτώ Αλικάκη, «Το χρήμα στο λαιμό σας» του Αντώνη Τέμπου και «Το φύλλο, το πηγάδι, το αγγέλιασμα» του Δημήτρη Παναγιώτου, βασισμένο στην ομώνυμη τριλογία του Βασίλη Βασιλικού, συμπληρώνουν τον χειμώνα των σίριαλ της ΕΤ1. Τα δραματοποιημένα ντοκυμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη με τον τίτλο «Επέστρεφε», «Το φανταστικό μουσείο» που θα παρουσιάζει ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης Μάνος Στεφανίδης, το «Εκόμισα εις την τέχνη» του Γιάννη Σμαραγδή, βασισμένο σε κείμενα της ελληνικής γραμματείας, η σειρά ντοκυμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού με τίτλο «Αναζητώντας τη Βερενίκη», τα αφιερώματα στους έλληνες ολυμπιονίκες που έχει ετοιμάσει ο Κώστας Αριστόπουλος, οι ξένες σειρές του BBC και τα ντοκυμαντέρ του National Geographic είναι μόνο μερικές «στιγμές» ενός προγράμματος, το οποίο φιλοδοξεί να στρέψει και πάλι το ενδιαφέρον του θεατή προς την κρατική τηλεόραση. Τα νέα προγράμματα και της ΕΤ1 και της ΝΕΤ αρχίζουν να εκπέμπουν από αύριο.