« ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ζουν δίπλα σε ένα ναρκοπέδιο και κανείς δεν φροντίζει να δώσει μια λύση.Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές ή τα όποια προβλήματα υποκρύπτονται πίσω από τη μεγάλη καθυστέρηση απομάκρυνσης του
αμιάντου από τη στέγη του Κλειστού Γυμναστηρίου που βρίσκεται στο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων.Με ενδιαφέρει η υγεία των περίπου 1.000 μαθητών που φοιτούν εκεί». Τα λόγια ανήκουν στον κ. Εμ. Παλληκαρά, πατέρα μαθητή στο Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων, και ανακλούν την αγωνία
που βιώνουν εκατοντάδες άλλοι γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο συγκεκριμένο ιστορικό σχολείο, που έχει ανεγερθεί στο Αλσος Συγγρού. Το σχολείο είναι αντιμέτωπο με μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί φορείς με αποτέλεσμα ο αμίαντος να παραμένει…
καθηλωμένος στη στέγη του Κλειστού Γυμναστηρίου. Οπως επανειλημμένως έχουν τονίσει επιστήμονες, ο αμίαντος είναι καρκινογόνος, ιδιαίτερα όταν τριφτεί και εκτεθεί στην ατμόσφαιρα, ενώ σχετική κοινοτική οδηγία απαγορεύει τη χρήση αμιάντου στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Oι γονείς των μαθητών οι οποίοι φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Αναβρύτων, όταν επιχείρησαν να βρουν την άκρη του νήματος χάθηκαν «σε έναν πραγματικό γραφειοκρατικό λαβύρινθο…»: τη διαχείριση του Αλσους Συγγρού, το οποίο αποτελεί κληροδότημα της Ιφιγένειας και του Ανδρέα Συγγρού, έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ). Οπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί αλλά και στελέχη του ινστιτούτου, τα κτίρια που στεγάζουν τα σχολεία (γυμνάσιο και λύκειο) έχουν ενοικιαστεί από το ΙΓΕ στη σχολική επιτροπή, μέλη της οποίας είναι εκπρόσωποι του δήμου, του σχολείου, των γονέων και των μαθητών. Στην ενοικίαση όμως αυτή δεν περιλαμβάνεται και το Κλειστό Γυμναστήριο, στο οποίο αθλούνταν τα παιδιά. Αυτό παραμένει στην ιδιοκτησία του ΙΓΕ.
▅ Πέντε χρόνια για μία άδεια
«Οταν διαπιστώθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας, περί το 2006, ότι στη σκεπή του υπάρχει αμίαντος,αμέσως κλείσαμε το γυμναστήριο», είπε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Κ.Μπέσης. Και πρόσθεσε: «Επειδή τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει μια δικαστική εκκρεμότητα για το αν όλο το κτήμα Συγγρού είναι δάσος,συμπεριλαμβανομένων και των κτιρίων,δεν μπορούμε να βγάλουμε άδεια από την Πολεοδομία για να προχωρήσουμε σε αφαίρεση και αλλαγή της στέγης του Κλειστού Γυμναστηρίου». Οπως σημειώνει ο κ. Μπέσης, αν «αφαιρεθεί ο αμίαντος και στη συνέχεια δεν μπορέσουμε – λόγω νομικού κωλύματος- να βάλουμε άλλη σκεπή,τότε το κτίριο θα καταρρεύσει,με ανυπολόγιστες συνέπειες,καθώς είναι ιστορικό κτίριο».
Ετσι, το ΙΓΕ, επικαλούμενο νομικά προβλήματα, έχει… σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η σχολική επιτροπή του σχολείου αποφάσισε τις τελευταίες ημέρες να… χτυπήσει και άλλες πόρτες. Αρχικά αυτή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει το έργο της απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολεία. «Τις τελευταίες ημέρες στείλαμε ένα έγγραφο στον ΟΣΚ για να ελέγξει αν πράγματι υπάρχει αμίαντος στη στέγη του Κλειστού Γυμναστηρίου» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κ. Π.Τσούτσος.
Από την πλευρά τους, στελέχη του ΟΣΚ σημειώνουν ότι το Κλειστό Γυμναστήριο θα ελεγχθεί και θα επιχειρήσουν, σε συνεργασία με το ΙΓΕ, να λύσουν τα όποια νομικά προβλήματα υπάρχουν για την απομάκρυνση του αμιάντου και την επισκευή της σκεπής. «Ο αμίαντος είναι ένα θέμα απόλυτης προτεραιότητας για τον ΟΣΚ» σημείωσε στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλός του κ. Π.Παταργιάς. Και πρόσθεσε: «Ηδη οι μηχανικοί του Δημόκριτου έχουν επισκεφθεί το σχολείο και έχουν πάρει δείγματα.Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει αμίαντος θα κάνουμε προσπάθεια να εντάξουμε το όλο έργο σε υπάρχουσα υπεργολαβία για άμεση απομάκρυνσή του».
▅ Αγωνιούν οι γονείς των μαθητών
Από την πλευρά του, το ΙΓΕ, όπως αναφέρει ο κ. Μπέσης, σκοπεύει να νοικιάσει στη σχολική επιτροπή και το Κλειστό Γυμναστήριο για να αθλούνται οι μαθητές. «Σήμερα, όμως,από τη στιγμή που υπάρχει ο αμίαντος, το ΙΓΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενοικίασή του» καταλήγει.
Οι γονείς αγωνιούν και ψάχνουν τρόπο να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα που εμφανίζονται μπροστά τους. «Η περιοχή είναι γενικότερα εγκαταλελειμμένη.Την τελευταία τετραετία μόνο υποσχέσεις ακούμε και τίποτα δεν γίνεται.Ορισμένους μπορεί να τους απασχολεί περισσότερο το αν θα μπουν σκυλιά ή όχι στο Αλσος Συγγρού και δεν ενδιαφέρονται για το αν υπάρχει αμίαντος» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παλληκαράς. Αλλά μέχρι να αποφασιστεί ότι το γυμναστήριο, δηλαδή ένα κτίριο, δεν είναι… δάσος και να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες για την ανακατασκευή του, το λουκέτο θα παραμένει στην πόρτα του.