ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ O Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στην εκστρατεία του αρνητική διαφήμιση με την οποία αμφισβητεί την ακεραιότητα και την τιμή του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζον Μακ Κέιν.

Με τη διαφήμιση αυτή θεωρείται ότι οι Δημοκρατικοί ξεκινούν τη νέα αντεπίθεσή τους ύστερα από ένα δύσκολο γι΄ αυτούς δεκαπενθήμερο, κατά το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί κυριάρχησαν στην επικαιρότητα και κατάφεραν να στερήσουν από τον αφροαμερικανό γερουσιαστή το προβάδισμα.

Οπως κατέδειξε δημοσκόπηση στο Οχάιο – την Πολιτεία που έκρινε τις εκλογές του 2004-, ο Τζον Μακ Κέιν προηγείται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο απ΄ ό,τι τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Στη διαφήμιση υπό τον τίτλο «Τιμή», το επιτελείο του κ. Ομπάμα λέει ότι ο κ. Μακ Κέιν αθέτησε την υπόσχεση που έδωσε το 2000 να μην ακολουθήσει τον «υπόγειο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο», ενώ τον καταγγέλλει ότι «διεξάγει την πιο ανέντιμη εκστρατεία που έχουν δει ποτέ οι Αμερικανοί – και η εκστρατεία που κάνει κάποιος δείχνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει».

Το επιτελείο του αφροαμερικανού γερουσιαστή του Ιλινόι παραθέτει διαφημίσεις του κ. Μακ Κέιν, στις οποίες ο κ. Ομπάμα κατηγορείται ότι υποστηρίζει ξεκάθαρα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε παιδιά πέντε ετών, καθώς και τη σαρωτική αύξηση της φορολογίας.

Εν τω μεταξύ, άρχισαν να μεταδίδονται και στα ισπανικά οι διαφημίσεις των Ρεπουμπλικανών που κατηγορούν τον κ. Ομπάμα για τη στάση του απέναντι στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στις ΗΠΑ. Ο κ. Μακ Κέιν ισχυρίζεται ότι, παρά τα φαινόμενα, ο αφροαμερικανός υποψήφιος δεν τάσσεται με το μέρος των μεταναστών και ότι με τη συμπεριφορά του συνέβαλε στην απόρριψη μιας μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προγράμματα εργασίας για τους μετανάστες, να διακοπεί η κοινωνική τους ένταξη και τα σύνορα να παραμείνουν επικίνδυνα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο απερρίφθη το 2007, είχε προωθηθεί από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.