Το μαρτύριο της σταγόνας
Το χαμόγελο- που παρέπεμπε μάλλον σε αμηχανία- με το οποίο αντιμετώπισε ο εικονιζόμενος στο σκίτσο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας την ερώτηση περί δημοσκοπήσεων που του έγινε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τον έλεγχο των τιμών των προϊόντων των πολυεθνικών ομίλων, δεν μπορούσε να κρύψει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.

* * *
Ερωτηθείς λοιπόν ο κ. Φώλιας πώς σχολιάζει δημοσκόπηση η οποία τον φέρνει πρώτο σε αρνητικές γνώμες- ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη ς έπεται-, και ως εκ τούτου δίνει τροφή σε σενάρια για πιθανή απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση στον επόμενο ανασχηματισμό, απάντησε: «Οι δημοσκοπήσεις γίνονται για να συζητιούνται,δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω».

* * *
Πρόσθεσε εξάλλου: «Εγώ παράγω και πολιτική και έργο σε αυτή την κυβέρνηση». Το τελευταίο ο υπουργός Ανάπτυξης το είπε ελπίζοντας να βρει ευήκοα ώτα στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έλθει η ημέρα της κρίσεως, αν και το διάστημα που μεσολαβεί ως τότε μοιάζει με το «μαρτύριο της σταγόνας»…

Πετρέλαιο και μετοχές
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και των μετοχών. Το 1999, με τις τιμές του πετρελαίου στα 11 δολάρια το βαρέλι και τον πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) των μετοχών στο 30, ένα βαρέλι πετρέλαιο αγόραζε 0,40 σεντς από τα ετήσια κέρδη των εταιρειών.

* * *
Σήμερα, με τις τιμές του μαύρου χρυσού, μετά και την πρόσφατη υποχώρηση, πάνω από τα 100 δολάρια και το μέσο Ρ/Ε των μετοχών κάτω του 14, ένα βαρέλι πετρέλαιο αγοράζει 8 δολάρια(!) από τα ετήσια κέρδη των εταιρειών. Για να μην είναι ελκυστική μια τέτοια επένδυση θα πρέπει ή τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών να υποχωρήσουν ακόμη ένα 80% ή οι τιμές του πετρελαίου να πέσουν κάτω από τα 20 δολάρια.

* * *
Καθώς τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου υπολογίζονται σε 135 τρισ. δολάρια, τα κεφάλαια αυτά μπορούν να αγοράσουν 11 φορές τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ του δείκτη S&Ρ 500, ενώ η παραγωγή μόνο ενός έτους (3,3 τρισ. δολάρια) μπορεί να αγοράσει όλες τις μετοχές του δείκτη αναδυόμενων αγορών της ΜSCΙ.

* * *
Ετσι, σε μια περίοδο όπου οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αγοράσουν επιθετικά μετοχές, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWFs) με ενεργητικό περίπου 3,5 τρισ. δολ. έχουν την ιστορική ευκαιρία να βγουν πολλαπλά κερδισμένα από την κρίση.

Long weekends στη Λάρισα
«Πρώτης τάξεως πύλη εισόδου» για τους επισκέπτες από τις αναδυόμενες αγορές στοχεύει να αναδείξει τη Λάρισα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος.

Οπως τόνισε ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη θεσσαλική πρωτεύουσα, η Λάρισα έχει «εξαιρετικά παράλια» , αλλά και το πολιτισμικό κομμάτι του Ολύμπου που «αποτελεί μεγάλο διαβατήριο» σε μεγάλες αγορές.

* * *
Αν μάλιστα, πρόσθεσε, γίνουν περισσότερες υποδομές, όπως η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης σε πολιτικό για την υποδοχή τσάρτερ, με αφορμή τους Μεσογειακούς Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στον Βόλο και στη Λάρισα το 2013, βλέπει την πόλη να μπαίνει δυνατά στα λεγόμενα «μεγάλα Σαββατοκύριακα» ή άλλως «long weekends».

Παραγωγικότητα
Σε κεφάλαιο για την κυβέρνηση τείνει να αναδειχθεί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ενώ τα περισσότερα υπουργεία δεν παράγουν πολιτική (με εξαίρεση δύο-τρία) και έχουν περιοριστεί σε ανεπαρκή ή κακή διαχείριση, το υπουργείο Οικονομίας παράγει πολιτική, άσχετα αν η πολιτική αυτή είναι συχνά αντίθετη προς τα συμφέροντα των περισσότερων πολιτών.

* * *
Αν το υπουργείο Οικονομίας δεν «έδινε ειδήσεις» σε καθημερινή βάση και οι ειδήσεις δεν προκαλούσαν αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, συζητήσεις κτλ., σχεδόν τίποτε δεν θα κινούνταν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πάντως κάποιοι άλλοι υπουργοί έχουν επαναπαυθεί και ούτε δελτία Τύπου δεν εκδίδουν πλέον.