Το «μυστικό του Κορακοχωρίου» αναδύθηκε στα πρωτοσέλιδα την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της δικογραφίας για το C4I στη Βουλή. Τρεις εφημερίδες συντονίστηκαν με έναν μοναδικό τρόπο, αποκαλύπτοντας τα κρυμμένα ίχνη της διασύνδεσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον Κώστα Σημίτη. Μόνο που αντί να αποκαλύψουν το μυστικό, απέκρυψαν την αλήθεια του Κορακοχωρίου.

Η πλοκή της ιστορίας έχει κάτι καφκικό, η εκτέλεση όμως είναι καθαρά συριζαϊκή. Ιδού τι έγραψαν οι τρεις εφημερίδες:

«Δημοκρατία»: «Κρύβει μυστικά το Κορακοχώρι. Ο Χριστοφοράκος έψαχνε ελικόπτερο για να πάει (;) στο χωριό του Σημίτη. Οι σημειώσεις στο ημερολόγιο της Τσακάλου». «Προφανώς ο ειδικός εφέτης ανακριτής κάποια περίεργη συνάντηση στο χωριό του πρώην πρωθυπουργού εντόπισε στα χιλιάδων σελίδων ημερολόγια που προσκόμισε η γραμματέας του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Κατερίνα Τσακάλου».

«Καταθέσεις-φωτιά…»

«Η Εφημερίδα των Συντακτών»: «Καταθέσεις-φωτιά για την κυβέρνηση Σημίτη. Ποιους «καίνε» τα ημερολόγια της γραμματέως του ισχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας». Ειδικά τονισμένο παρουσιάζεται το απόσπασμα για τη συμπληρωματική κατάθεση της Τσακάλου και τίτλο «Ο Κανελακόπουλος και το Κορακοχώρι».

«Εστία»: «Τι «δουλειά» είχε ο Χριστοφοράκος στο Κορακοχώρι, κ. Σημίτη; Δικογραφία-φωτιά στη Βουλή – 4 off shore και 15 εκατ. ευρώ μίζες για το C4I». «Στο ημερολόγιο της κυρίας Τσακάλου που κατετέθη στην Εξεταστική και πρέπει να επαναξιολογηθεί υπό το φως των νέων δεδομένων, για το έτος 2003, υπάρχουν εγγραφές για επαφές με Σημίτη – Σρέντερ και για επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Siemens στο Κορακοχώρι» επισημαίνει η εφημερίδα.

Η Τσακάλου

Στη δικογραφία, πράγματι, περιλαμβάνεται νέα κατάθεση της Αικατερίνης Τσακάλου, γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Δημήτριο Ορφανίδη, με βάση την καταχώριση στο επαγγελματικό ημερολόγιό της, στις 4 Μαρτίου 2003, «Κορακοχώρι Ηλείας».

«Το όνομα Βασίλης Κανελακόπουλος σας είναι γνωστό; Η σχετική καταχώρισή του στις 4/3/2003 στο επαγγελματικό σας ημερολόγιο με τη διευκρίνιση «Κορακοχώρι Ηλείας» σάς θυμίζει κάτι; Ξέρετε κάτι σε σχέση με αυτό;» ρωτά ο ανακριτής. «Δεν θυμάμαι κάτι σε σχέση με αυτό το όνομα. Το όνομα αυτό πιθανώς να αναφέρεται σε χειριστή ελικοπτέρου. Εχω την εντύπωση ότι έχω ξανακούσει το όνομα. Αλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω» απαντά η Τσακάλου στην κατάθεση που έδωσε στις 24 Νοεμβρίου 2017.

Για τον Κώστα Σημίτη, ο ανακριτής Ορφανίδης ρώτησε επισταμένως και τον Παύλο Πεζά, αντιπρόεδρο της Ratheon: «Γνωρίζετε εάν για την ανάθεση του C4I στη SAIC/Siemens δωροδοκήθηκαν από τη Siemens ή τη SAIC ή και από τις δύο ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος ή κάποιοι από αυτούς;». Η επιμονή του ανακριτή στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού φανερώνει ότι η δικαστική έρευνα είχε προσανατολιστεί σε εκείνον. Οι διατυπώσεις στην κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών Ευάγγελου Βασιλάκου – «η προσωπική μου εκτίμηση», «θεωρώ», «εικάζω» – το επιβεβαιώνουν.

Το ελικόπτερο

Ο υπαινιγμός του ερωτήματος «τι ήθελε το ελικόπτερο του Χριστοφοράκου στο Κορακοχώρι;» παραμένει σαν δηλητηριώδες νέφος πάνω από την πολιτική ζωή. Και δεν πρόκειται να διαλυθεί αν δεν φθάσει στη δημοσιότητα μια άλλη κατάθεση, η οποία ελήφθη το ίδιο διάστημα με αυτήν της Αικατερίνης Τσακάλου.

Πρόκειται για την κατάθεση του Βασίλη Κανελλακόπουλου, ο οποίος δεν είναι… χειριστής ελικοπτέρου, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου «Κτήμα Μερκούρη»! Ο Β. Κανελλακόπουλος στην κατάθεσή του διηγήθηκε ακριβώς τι συνέβη τον Μάρτιο του 2003: Δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Μιχ. Χριστοφοράκο, ο οποίος του είπε ότι φιλοξενούσε έναν Γερμανό, ότι θα τον πήγαινε στην Αρχαία Ολυμπία και ζήτησε να μάθει αν μπορούν μετά να επισκεφθούν το Κτήμα Μερκούρη, που είναι επισκέψιμο οινοποιείο, για να δοκιμάσουν τα κρασιά παραγωγής του. Ο γερμανός φιλοξενούμενος δεν είχε πολύ χρόνο και η επίσκεψη θα γινόταν με ελικόπτερο. Ο Β. Κανελλακόπουλος ζήτησε να μάθει πότε θα φτάσουν στο οινοποιείο προκειμένου να κάνει τις σχετικές προετοιμασίες.

Δεν έγινε ποτέ

Ομως τη συμφωνημένη ημέρα άλλαξε το πρόγραμμα και η επίσκεψη του Μιχ. Χριστοφοράκου και του φιλοξενούμενού του στο Κτήμα Μερκούρη δεν έγινε ποτέ.

Εμεινε όμως η καταγραφή στο ημερολόγιο της Αικατερίνης Τσακάλου, να πυροδοτεί σε αυτή τη συγκυρία μια πρωτοφανή, αν όχι κατευθυνόμενη, σεναριολογία, με στόχο τον Κώστα Σημίτη. Και, επίσης, η λάθος αναγραφή του επωνύμου «Κανελακόπουλος» αντί «Κανελλακόπουλος», που πέρασε από το ημερολόγιο, στην κατάθεση Τσακάλου και στα δημοσιεύματα που βολεύτηκαν με την ιδιότητα του πιλότου για να δέσουν το σενάριο.

Να προσθέσουμε δύο λεπτομέρειες με όποια σημασία μπορεί να έχουν για την ολοκλήρωση της ιστορίας.

Το Κτήμα Μερκούρη, που βρίσκεται στο Κορακοχώρι Ηλείας, έχει νοικιάσει μέρος του κτήματος Σημίτη και εκμεταλλεύεται τους παρακείμενους αμπελώνες του. Ο Μιχ. Χριστοφοράκος ενδεχομένως να επέλεξε το συγκεκριμένο οινοποιείο επειδή μια δεύτερη ανιψιά του Β. Κανελλακόπουλου ήταν παντρεμένη (και ήδη χωρισμένη) με τον αδελφό τού πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens, ο οποίος ζούσε στη Γερμανία. Ο κ. Χριστοφοράκος και ο κ. Κανελλακόπουλος δεν γνωρίζονταν ούτε είχαν μιλήσει ξανά.

Ο ανακριτής

Πριν από έναν χρόνο ο Β. Κανελλακόπουλος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Αρειο Πάγο, ήθελε να του μιλήσει ο ανακριτής για την καταγραφή στο ημερολόγιο της Τσακάλου. Ο διευθύνων σύμβουλος του Κτήματος Μερκούρη έδωσε κατάθεση, διηγήθηκε το περιστατικό, ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον Χριστοφοράκο. Επειτα δέχθηκε ερωτήσεις αν έμαθε κάτι περί επίσκεψης Χριστοφοράκου στον Σημίτη, μήπως ο Χριστοφοράκος δεν πήγε στο Κτήμα Μερκούρη αλλά κατευθείαν στον Σημίτη. Ο Β. Κανελλακόπουλος απάντησε ότι το Κορακοχώρι είναι μικρό και ότι αν πήγαινε εκεί ελικόπτερο θα το έβλεπαν και θα το άκουγαν όλοι.

Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό του Κορακοχωρίου! Και δεν το έκρυψε ο Κώστας Σημίτης, αλλά συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα.

Η κατάθεση-φωτιά

Ανάλογης βαρύτητας θεωρείται από νομικούς κύκλους η κατάθεση Βασιλάκου. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Παπαντωνίου. Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι υπουργοί Αμυνάς τους. (…) Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας διακατέχονται από τη νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μια σύμβαση μια εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, ότι και αυτοί πρέπει να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών. (…) Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατο να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο». Αυτή είναι η κατάθεση-φωτιά που σύμφωνα με κυβερνο-δικαστικές διαρροές εμπλέκει τον Κ. Σημίτη σε σκάνδαλο δωροδοκίας.