«Μου λείπεις». «Γύρισε πίσω, σε παρακαλώ». «Σε χρειάζομαι». Ισως να είναι ο μοναδικός πολιτικός στον κόσμο ο Μπαράκ Ομπάμα που κάθε δημόσια εμφάνισή του πυροδοτεί δηλώσεις που τις έχουμε συνδέσει με την ερωτική «καψούρα» – ειδικά τους τελευταίους μήνες που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων. Η δημοτικότητα του τέως προέδρου των ΗΠΑ, τον οποίο κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει ιδανικό πλανητάρχη, βρίσκεται σταθερά σε δυσθεώρητα ύψη. Ο λογαριασμός του στο Twitter παραμένει ο πιο δημοφιλής στον κόσμο με 120 εκατομμύρια followers, ενώ χάρη στην παρουσία του στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε για την οικονομική ενίσχυση της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν την περασμένη Τρίτη συγκεντρώθηκαν 11 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα. Ο Ομπάμα παρότρυνε όσους τον παρακολούθησαν να εμπεδώσουν το μάθημα που διδάχθηκαν στις εκλογές του 2016 και να μη θεωρήσουν το αποτέλεσμα της επερχόμενης αναμέτρησης δεδομένο. Αναφερόμενος σε αυτό που αποκάλεσε «μεγάλη αφύπνιση» των νεαρών Αμερικανών, οι οποίοι πιέζουν για μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη δημόσια τάξη, το σωφρονιστικό σύστημα και την κλιματική κρίση, τόνισε πως «απλώς επειδή αυτή η ενέργεια υπάρχει εκεί έξω, αυτό δεν σημαίνει πως η νίκη μας είναι εξασφαλισμένη, ούτε πως θα διοχετευτεί σε κανάλια που εγγυώνται πραγματικές, απτές αλλαγές».

Το πρόγραμμά του μέχρι τον Νοέμβριο θα είναι γεμάτο, αφού μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ αποτελούν τον άσο στο μανίκι των Δημοκρατικών. Ειρήσθω εν παρόδω, η συμβία του ανέβασε στο προφίλ της στο Instagram την Ημέρα του Πατέρα μια φωτογραφία του με τις δύο κόρες τους, τη Σάσα και τη Μαλία, εξαίροντας τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία του. Στις 26 Ιουνίου ο 58χρονος σταρ της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής συμμετείχε στις ψηφιακές εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξέγερσης του Στόουνγουολ, αποδεικνύοντας ξανά ότι ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα της
ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών τον έχουν ούτως ή άλλως αναγκάσει να βγει ξανά δυναμικά στο προσκήνιο, αφού αποτελούσε πάντα μια φωνή ελπίδας και κοινής λογικής. Στις αρχές του μήνα απηύθυνε χαιρετισμό μέσω YouTube στους αποφοίτους αυτής της ταραγμένης χρονιάς, της μοιραίας Class of 2020, λέγοντάς τους πολλά και συγκινητικά: «Δεν θα ήταν παράλογο να πούμε ότι η γενιά σας ενηλικιώνεται σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τις πιο σημαντικές προκλήσεις εδώ και δεκαετίες. Αισθανόμαστε όλοι πως θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε. Μεγάλο μέρος αυτής της αβεβαιότητας αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της COVID-19 – των εκατοντάδων χιλιάδων ζωών που έχει στοιχίσει, της οικονομικής αναστάτωσης που έχει προκαλέσει. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτή η κρίση, πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα κάνουμε ως χώρα. Αλλά κάποια στιγμή αυτή η ιστορία θα τελειώσει. Εμβόλια και θεραπείες θα προκύψουν. Η οικονομία θα αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της. Η ζωή θα αρχίσει να επιστρέφει στην κανονική μορφή της. Αυτό βέβαια που μας έχουν δείξει οι τελευταίες εβδομάδες είναι πως η παλιά κανονικότητα δεν ήταν αρκετά καλή, δεν λειτουργούσε σωστά. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που διογκώνονται εδώ και πολύ καιρό: τις οικονομικές ανισότητες, την έλλειψη βασικής υγειονομικής περίθαλψης για εκατομμύρια ανθρώπους, τη συνεχιζόμενη μάστιγα του σεξισμού και της μισαλλοδοξίας, τις περιχαρακώσεις και τις δυσλειτουργίες του πολιτικού μας συστήματος. Ετσι, οι διαδηλώσεις με αφορμή τις δολοφονίες του Τζορτζ Φλόιντ, της Μπριόνα Τέιλορ, του Αχμάντ Αρμπερι και της Νίνα Ποπ δεν αποτελούν απλώς αντίδραση στις συγκεκριμένες τραγωδίες, όσο σπαραξικάρδιες κι αν είναι. Προκύπτουν από δεκαετίες αγωνίας και σύγχυσης που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της άνισης μεταχείρισης και της αποτυχίας να συντελεστούν δομικές αλλαγές στις πρακτικές της αστυνομίας και στο γενικότερο σύστημα δικαιοσύνης».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω