Στην περίπτωσή της δεν μιλάμε για ένα ακόμα νησί από τα δεκάδες πανέμορφα που έχει η Ελλάδα, αλλά για έναν από τους πιο ιδιαίτερους και διακριτούς τόπους του Αιγαίου, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους του. Είναι αυτά τα ιζηματογενή και μεταμορφωσιγενή πετρώματα και τα σπάνια βιομηχανικά ορυκτά που γεννάει η γη της τα πολύτιμα στοιχεία που ανεβάζουν την αξία της Μήλου στο χρηματιστήριο των… πιο εντυπωσιακών φυσικών αξιοθέατων. «Γεωλογικό μουσείο» των Κυκλάδων, το νησί αναδύεται μέσα από τη θάλασσα σαν γλυπτό και μαγεύει τους επισκέπτες με τις εκπάγλου καλλονής παραλίες του. Αυτές τις παραλίες – μιλάμε για δεκάδες – που και εφέτος θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτης για πολλές χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους το Σαρακήνικο με τα κατάλευκα ηφαιστειογενή βράχια του και την αστραφτερή, στα όρια του εξωπραγματικού, θάλασσα είναι το πιο διάσημο. Εξαιρετικά δημοφιλές και επίσης μοναδικό είναι και το Κλέφτικο, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο πειρατών. Η πρόσβαση εκεί, όπως και στον τιρκουάζ Γέρακα, γίνεται με καραβάκια. Και υπάρχουν ακόμα ο Μύτακας, ο Φυροπόταμος, τα Μανδράκια, η Αλογόμαντρα, η Αγία Κυριακή, η Φυριπλάκα, το Παλιοχώρι, ο Προβατάς, το Τσιγκράδο, ο Παπάφραγκας, τα Πολλώνια, τα Θειορυχεία (όπου βρίσκονται πράγματι παλιά ορυχεία), η Αχιβαδόλιμνη, η Παπικινού… Μια καλή ιδέα είναι ο γύρος του νησιού με καραβάκι, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσετε τις παραλίες μία προς μία. Επιπλέον, μπορείτε να περάσετε για λίγο και στην πολύ κοντινή Κίμωλο, ένα επίσης πανέμορφο νησί.

Κατακόµβες, «σύρµατα» και ανέσεις 5*

Η Μήλος, βεβαίως, εκτός από τη θαυμάσια θάλασσά της, έχει και τα αξιοθέατά της: Οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες, κοντά στην Τρυπητή και στο Κλήμα, είναι ένα υπόγειο νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών αιώνων, λαξευμένο στον πορώδη ηφαιστειακό βράχο. Τα παλιά χρόνια είχαν δυστυχώς υποστεί πολλές συλήσεις. Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να τις ανασκάπτουν και να τις μελετούν από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1928 ασχολήθηκε μαζί τους συστηματικά ο σημαντικός αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος Γεώργιος Σωτηρίου. Ετερα σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα είναι η προϊστορική Φυλακωπή και το αρχαίο θέατρο. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου εκτίθεται αντίγραφο της ξενιτεμένης Αφροδίτης, του περίφημου αγάλματος που σήμερα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο Μουσείο του Λούβρου.

Το Κλήμα είναι το διάσημο και πολυφωτογραφημένο ψαροχώρι-καρτ ποστάλ με τα παραθαλάσσια «σύρματα», τα μικρά σπιτάκια όπου παλιά φυλάσσονταν οι βάρκες – παρόμοια βρίσκουμε και σε άλλα ψαροχώρια αλλά και στην Κίμωλο. Ο Αδάμαντας, η Απολλωνία, η ορεινή Πλάκα με το κάστρο του 13ου αιώνα και τον αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου ναό της Παναγίας της Σκινιώτισσας και οι θερμές πηγές που βρίσκονται σε διάφορα σημεία είναι επίσης απαραίτητες στάσεις ώστε να γνωρίσετε όσο γίνεται καλύτερα το νησί. Για τη διαμονή σας, αν ψάχνετε πραγματικά κάτι το ξεχωριστό, προτείνουμε το «White Coast Pool Suites», ένα νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, που πήρε βεβαίως το όνομά του από τα διάσημα λευκά βράχια του νησιού. Η φιλοσοφία του βασίζεται στις προσωποποιημένες υπηρεσίες. Διαθέτει σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και με υπέροχη, ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Στο εστιατόριό του, το «Bianco», μαγειρεύουν ο σεφ Σπύρος Μαυρονάσος και ο βραβευμένος consultant chef Γιάννης Λιόκας, με τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα να έχουν την τιμητική τους στο ευφάνταστο μενού τους.

Και μια και μιλάμε για φαγητό, ας προτείνουμε για το τέλος μιας ακόμα υπέροχης ημέρας διακοπών ένα χορταστικό κομμάτι καρπουζόπιτας, του τοπικού γλυκού με βάση (τι άλλο;) το καρπούζι, ή λίγο κουφέτο, όπως ονομάζεται το επίσης παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται από κολοκύθα, αμύγδαλα και μέλι. Βόλτες, μπάνια και μια μπουκιά που κλείνει μέσα της τη γλύκα του Αιγαίου. Το ελληνικό καλοκαίρι σε όλο το μεγαλείο του!