Ο Γιανίκ Σίνερ, Νο1 στον κόσμο στο τένις, επέστρεψε στα γήπεδα μετά την τρίμηνη τιμωρία του για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Όπως και πολλοί άλλοι αθλητές, αντιμετωπίζει πλέον μια νέα πραγματικότητα: αυξημένο έλεγχο από συναθλητές και κοινό και αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων του.

Ο Σίνερ αγωνίστηκε στη Ρώμη, στη χώρα του, με την κεντρική αρένα του Φόρο Ιτάλικο να είναι κατάμεστη και το κοινό να τον χειροκροτεί θερμά. Ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό του παρά την ήττα στον τελικό με 2-0 από τον Κάρλος Αλκαράθ. Ωστόσο, η αμφιβολία πλανιόταν ήδη.

Η τιμωρία του ξεκίνησε λίγο μετά τη νίκη του στο Αυστραλιανό Οπεν και, αν και η διάρκειά της ήταν μικρή, ήταν αρκετή για να φέρει σκιά στην εικόνα του. Πολλοί πιστεύουν ότι ο ιταλός αθλητής θα νιώσει σύντομα το βάρος της καχυποψίας  τόσο από το κοινό όσο και από τους συναθλητές του. Παρά τις σκιές, ο Γιανίκ Σίνερ έγραψε ιστορία, καθώς συμπλήρωσε 50 εβδομάδες ως Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP, παρά την τρίμηνη αποχή του λόγω συμφωνημένης αποκατάστασης-τιμωρίας με τη WADA.

«Μια τιμωρία μπορεί να μοιάζει με τραυματισμό. Αλλά η διαχείριση της επιστροφής εξαρτάται από την ψυχολογική κατάσταση του αθλητή» λένε οι αθλητικοί ψυχολόγοι. Σε άλλες χώρες ο Σίνερ ενδέχεται να αντιμετωπίσει εχθρική ατμόσφαιρα.

Ο ιταλός τενίστας δεν είχε πολλές επαφές με άλλους παίκτες κατά την περίοδο της τιμωρίας του. Κάποιοι του έστειλαν μηνύματα, αλλά υπήρξαν και άλλοι από τους οποίους περίμενε στήριξη και δεν την έλαβε. Ο ίδιος δήλωσε ότι το κατανοεί: «Όλοι θέλουν να νικούν».

«Η ποινή έχει ημερομηνία λήξης. Η δυσπιστία, όχι»

Η τιμωρία του προέκυψε λόγω παρουσίας κλοστεμπολόλης, ενός αναβολικού στεροειδούς, στον οργανισμό του. Αν και ήταν μικρής διάρκειας, η σκιά δεν εξαφανίζεται εύκολα.

Όπως έδειξαν κι άλλες περιπτώσεις αθλητών, το στίγμα του ντόπινγκ συχνά παραμένει πολύ περισσότερο από την επίσημη ποινή. Ο Τζάστιν Γκάτλιν, που κέρδισε τον Ουσέιν Μπολτ το 2017, αλλά αποδοκιμάστηκε από το κοινό λόγω δύο θετικών τεστ. Επίσης, η Μαρία Σαράποβα, που αντιμετώπισε ψυχρότητα και εχθρικότητα από συναθλήτριες μετά τον αποκλεισμό της για χρήση μελδονίου. Στη λίστα και ο Ντέιβιντ Μίλαρ, ο βρετανός ποδηλάτης που έγινε ακτιβιστής υπέρ του «καθαρού αθλητισμού» μετά την τιμωρία του.

Ωστόσο, το σύστημα που επέτρεψε μια τόσο σύντομη τιμωρία στον Σίνερ δέχεται έντονη κριτική. Πολλοί αναρωτιούνται αν η δικαιοσύνη εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους – ή αν η φήμη και η εμπορική αξία επηρεάζουν το μέγεθος των ποινών.

Ήδη, ο Νικ Κύργιος, ο εκρηκτικός αστέρας του παγκόσμιου τένις, επιτέθηκε σφοδρά στον Γιανίκ Σίνερ, αμφισβητώντας ανοιχτά την εξήγηση που έδωσε ο Ιταλός για το θετικό τεστ. Ο Κύργιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει πως ο Σίνερ αγνοούσε τι είχε στο σώμα του, αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία της υπερασπιστικής του γραμμής.

Το ουδέτερο έδαφος του Roland Garros στο Παρίσι θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για τον Σίνερ: όχι μόνο αγωνιστικό, αλλά κυρίως κοινωνικό. Στον πρώτο γύρο αντιμετωπίζει Γάλλο Αρτούρ Ριντερκνές. Θα φανεί αν το κοινό συγχωρεί – ή αν κρατά τον παλιό θαυμασμό του σε… αναστολή. Διότι, όπως είπε ο Ντέιβιντ Μίλαρ: «Η ποινή έχει ημερομηνία λήξης. Η δυσπιστία, όχι».