Το μέγεθος των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κλάδων που την περιβάλλουν το 2020 προσπαθούν να προβλέψουν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, επενδύσεων και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, με τα αποτελέσματα των μελετών τους να καταλήγουν σε ένα κοινό σημείο: οι επιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι ισχυρότερες από εκείνες της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008-2009. Ο Covid-19 χαρακτηρίζεται ως «ο μεγαλύτερος μεμονωμένος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κλάδος του αυτοκινήτου εδώ και πολλά χρόνια» σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία IHS Markit η οποία, αναθεωρώντας τις αρχικές προβλέψεις της, «βλέπει» τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων να μειώνονται περισσότερο από 12% παγκοσμίως το 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας έτσι στα 78,8 εκατομμύρια μονάδες.
Η εταιρεία LMC Automotive από την πλευρά της θεωρεί ότι στο καλύτερο σενάριο οι πωλήσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 77 εκατ. καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και στο χειρότερο μπορεί να βρεθούν στο επίπεδο των 69 εκατ. αυτοκινήτων, με τη γεωγραφική διασπορά των απωλειών να είναι σχεδόν παράλληλη σε Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος υπολογισμός της LMC Automotive σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη ανατροπή στις προβλέψεις της, καθώς τον Ιανουάριο η ίδια εταιρεία προέβλεπε πωλήσεις 90,1 εκατ. αυτοκινήτων παγκοσμίως για τη χρονιά που διανύουμε.
Ειδικά για την ευρωπαϊκή αγορά η αμερικανική Morgan Stanley προβλέπει τώρα πωλήσεις περίπου 12,5 εκατ. αυτοκινήτων, έναντι των 13,7 εκατ. στις αρχές του 2020, ενώ η γερμανική Scope Ratings τοποθετεί τον πήχη ακόμη χαμηλότερα υπολογίζοντας τις απώλειες στη Δυτική Ευρώπη ακόμη και κατά 20%, δηλαδή περίπου 3 εκατ. χαμένες πωλήσεις αυτοκινήτων. Η ίδια υπολογίζει επίσης ότι σε αγορές, όπως η Ρωσία, οι οικονομίες των οποίων σχετίζονται άμεσα με τα ορυκτά καύσιμα η ζήτηση μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 50%.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω