Με δεδομένη την άνθηση της οινοποιίας στη χώρα μας και καθώς ο Σεπτέμβρης είναι η εποχή του τρύγου, τα αποτελέσματα της παρακάτω έρευνας είναι αφιερωμένα σε όσους πασχίζουν να κάνουν το καλύτερο κρασί. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από αμερικανούς και πορτογάλους επιστήμονες, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Wine Research» και είχε στόχο να διερευνήσει ποιες είναι οι ιδιότητες που κάνουν ένα κρασί να αποσπά βραβεία σε οινικούς διαγωνισμούς.
Εχοντας πρόσβαση στα δεδομένα του διεθνούς οινικού διαγωνισμού Mundus Vini Challenge ο οποίος λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο στη Γερμανία, οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: Τα υψηλά επίπεδα αιθανόλης και σακχάρων συμβάλλουν στο να κερδίσει βραβείο ένα κρασί. Ομοίως, πόντους προσθέτουν οι φρουτώδεις γεύσεις στα λευκά και οι γεύσεις μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων στα κόκκινα. Αντιθέτως, η οξύτητα στα λευκά και φυτικές γεύσεις στα κόκκινα τείνουν να αφαιρούν πόντους.
Μα, θα μου πείτε τώρα, η επιλογή κρασιού είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Ασφαλώς! Οπως μάλιστα τόνισαν οι ερευνητές, η πολυπλοκότητα και η αρμονία των γεύσεων είναι το σημαντικότερο όλων σε ένα κρασί, αλλά αυτές οι ιδιότητες δεν είναι μετρήσιμες. Και επειδή η σφραγίδα ενός βραβείου πάνω στο κρασί αυξάνει τις πωλήσεις, ίσως η στόχευση στις επιμέρους ιδιότητες να είναι μια καλή αρχή.