Η μαστίχα της Χίου είναι η αρωματική φυσική ρητίνη που εκκρίνεται από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχoφόρου σχίνου (Pistacia Lentiscus var. Chia). Λόγω των ειδικών εδαφολογικών και κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο νότιο τμήμα του νησιού, η ανάπτυξή της παρατηρείται μόνο σε εκείνη την περιοχή. Η μαστίχα ήταν γνωστή ήδη από την αρχαιότητα τόσο για τις θεραπευτικές της δράσεις όσο και για τη χρήση της στην κοσμητολογία, με τον Ηρόδοτο να αναφέρει πρώτος ότι οι αρχαίοι Ελληνες μασούσαν ένα είδος ρητίνης που έρρεε από τον φλοιό του μαστιχόδεντρου. Το 1997 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για τη μαστίχα Χίου, καθώς αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω