Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου χθες το Διαρκές Συνέδριο αναμενόταν να επικυρώσει τυπικά τις υποψηφιότητες, δημιούργησε νέα δεδομένα στην κούρσα της διαδοχής. Αλλάζει άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού η κίνηση του φερέλπιδος πολιτικού που εμφανίστηκε σαν κομήτης στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό από τις ΗΠΑ ύστερα από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Απρίλιο και συμμετείχε ως απόδημος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Οχι, αλλά δημιούργησε μεγάλη φασαρία, «πετώντας πέτρες στην τζαμαρία της Κουμουνδούρου», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, και ουσιαστικά ζωήρεψε μια άνευρη και εν πολλοίς αδιάφορη διαδικασία για το ευρύ κοινό. Ξαφνικά όλα τα φώτα έπεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η υποψηφιότητα Κασσελάκη, παρά τις διαφωνίες που διατυπώνονται για τον «απολίτικο χαρακτήρα» της, έδωσε ενδιαφέρον στις εσωκομματικές εκλογές έξω από το στενό κομματικό πλαίσιο.

Μπορεί όμως αυτή η υποψηφιότητα να δώσει την απαραίτητη ώθηση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μπει σε τροχιά εξουσίας; Με βάση όσα έχει εμφανίσει ο ίδιος ο υποψήφιος μέχρι στιγμής στον δημόσιο λόγο του, όχι! Από εκεί και πέρα όμως αναδεικνύεται και το στοιχείο της… μεταπολιτικής και κατά πόσο αυτό επηρεάζει μια διαδικασία με έντονο το άρωμα της κομματικής γραφειοκρατίας.

Παράλληλα έδειξε πόσο εύκολο είναι να αποδεχθούν ακόμα και μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός κόμματος της Αριστεράς, μια υποψηφιότητα που εν πολλοίς θεωρείται «προϊόν εργαστηρίου» με επένδυση από πολιτικό μάρκετινγκ και στρατηγική και κοινωνικών διεργασιών και με μηδαμινή κομματική πορεία και που είναι άχρωμη ιδεολογικά.

Σε εποχές όμως όπως η σημερινή, όπου κυριαρχεί και η δυσπιστία στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και υπάρχει και δυσανεξία στον τρόπο που κινούνται διάφοροι, ο Στ. Κασσελάκης φαίνεται να κερδίζει την εύνοια σημαντικού τμήματος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και μένει να φανεί πόσοι από αυτούς θα προσέλθουν να ψηφίσουν.

Ο 35χρονος Χανιώτης με παρουσία περίπου δυο δεκαετιών στις ΗΠΑ στηρίζεται στον συντοπίτη του Παύλο Πολάκη που έχει σημαντική επιρροή στην κομματική και κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και αυτό από μόνο του συνιστά ένα δυνατό όπλο για ένα πρόσωπο που θέλησε να παρακάμψει την όποια επετηρίδα και να διεκδικήσει την ηγεσία ενός κόμματος που, εκ των πραγμάτων, αγνοεί βασικές δομές του, ακόμα και την ιστορία του και τις φάσεις μετεξέλιξής του. Σημεία των καιρών. Για αρκετά μέλη και στελέχη, αυτό είναι αδιάφορο, κάτι που δείχνει και το ιδεολογικό στάτους τους, και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν απών από πολλές κοινωνικές, αυτοδιοικητικές, συνδικαλιστικές και άλλες διεργασίες. Αλλά και γιατί άλλαξε και η στάση πολλών, ακόμα περισσότερο μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μένει να φανεί τώρα σε ποιον υποψήφιο θα κάνει ζημιά ο Στέφανος Κασσελάκης. Με βάση τις εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών παραγόντων, αυτός που επηρεάζεται περισσότερο είναι ο Νίκος Παππάς, διότι στελέχη που τον στήριζαν τοποθετούνται υπέρ του νέου υποψηφίου, όπως οι βουλευτές Πέτρος Παππάς και Δώρα Αυγέρη («άνοιξε το παράθυρο και μπήκε φως» είπε), αλλά και ο βουλευτής Επικρατείας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης που είχε ταχθεί αρχικά υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία έχει ελάχιστες απώλειες. Δεν επηρεάζει καθόλου τις υποψηφιότητες Ευκλείδη Τσακαλώτου και Στέφανου Τζουμάκα, που είναι και οι αμιγώς πολιτικές και με καθάρια ιδεολογική τοποθέτηση.

Η κυρία Αχτσιόγλου μπορεί να έχει μικρές απώλειες από την υποψηφιότητα Κασσελάκη, αλλά κερδίζει σημαντικό κομμάτι των άλλοτε «προεδρικών», όπως από την πάλαι ποτέ «Κίνηση Μελών» και τη ΡΕΝΕ. Πάντως ο βασικός της συνεργάτης και υπεύθυνος της στρατηγικής της, ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάλεσε τους πάντες να είναι προσεκτικοί στις προβλέψεις τους για το ποιος κάνει «γκελ» και ποιος όχι και εκφράζει σε συνομιλητές του τη βεβαιότητά του ότι ο κόσμος που «πονάει» τον ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου.

Αναζωπύρωση της συζήτησης

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στις εκλογές και ποια είναι η τιμή της πολιτικής μετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στο χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ, το κέρδος είναι ότι αναζωπυρώθηκε η συζήτηση, με κείμενα και παρεμβάσεις.

Σε ένα από αυτά 24 μέλη και στελέχη από διάφορες οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα – μόνο ένα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής – βάλλουν ευθέως κατά των όσων προτείνει ο Στ. Κασσελάκης, ασκούν κριτική στο αρχηγικό μοντέλο του κόμματος και διά της πλαγίας οδού θέτουν εμμέσως και τον κ. Τσίπρα στο κάδρο των ευθυνών τόσο για τις αιτίες της εκλογικής ήττας όσο και για τον χαρακτήρα του κόμματος. Πρόκειται για κομμάτι της «αριστερής τάσης», αν και από την «Ομπρέλα» λένε ότι δεν έχουν σχέση. Ομως είναι σαφές από τα ονόματα πως υπάρχει διασύνδεση με κεντρικά στελέχη της «Ομπρέλας», ενώ το άκρως ενδιαφέρον είναι η επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ», με τη συντομογραφία «ΠΡΩΤΑ ΣΥΡΙΖΑ» που έρχεται απέναντι σε αυτό που προβάλλει ο Στ. Κασσελάκης: «ΣΥΡΙΖΑνασυγκρότηση Τώρα!».

Η σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2012 έως σήμερα

Παλαιότερα, ο κ. Κασσελάκης, όπως γράφει ο ίδιος σε άρθρο του (αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής», τον Ιούλιο του 2023), είχε αναπτύξει από το 2012 μια άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο ήταν μέλος του Κοινοβουλίου, μετά υπουργός και τέλος επικεφαλής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

«Πράγματι είχα εκφράσει τη στήριξή μου σε εκείνον στον “Εθνικό Κήρυκα” (“National Herald”) όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος. Είχα τότε και εξακολουθώ να έχω μεγάλο σεβασμό για εκείνον προσωπικά.

Στην Ομογένεια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τον γνώριζα και τον σεβόμουν σε προσωπικό επίπεδο, αλλά πολιτικά τον θεωρώ καταστροφικό. Γι’ αυτό τον έχω πολεμήσει φανερά εδώ και μήνες. Και θα συνεχίσω να τον πολεμώ σκληρά. Τον Μητσοτάκη γνώριζα, με τον Τσίπρα πήγα. Αυτό και μόνο λέει πολλά» απαντά σήμερα ο κ. Κασσελάκης.

Οι «απορίες» και οι αιχμές των στελεχών του κόμματος

Για τον Στ. Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν θέλουμε μεσσίες και πολιτικούς του Instagram», ενώ ο βασικός θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, με δισέλιδο άρθρο του στην «Αυγή» υπό τον τίτλο «Απορίες» τον «έσφαξε με το βαμβάκι».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα γενναιόδωρο κόμμα. Τόσο όσο να μη διστάζει να προσφερθεί ολόκληρο σε οποιονδήποτε επιθυμήσει να το πάρει από το χέρι (να αναλάβει την αρχηγία του) σχεδόν υπό μηδαμινές προϋποθέσεις. Αρκούν λίγες υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του που θα υιοθετήσουν μια υποψηφιότητα η οποία μπορεί να κατατεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ανωριμότητα ορφανού; Οχι βέβαια. Απλώς απέραντη δημοκρατική ευαισθησία. Το ψηφισμένο από το πρόσφατο συνέδριο καταστατικό του κόμματος ορίζει ότι ο ή η πρόεδρός του ψηφίζεται από ολόκληρο το πλήθος των μελών και των φίλων του. Με τις δυο ιδιότητες να ταυτίζονται ακαριαία την ίδια στιγμή της ψηφοφορίας. Με μια απλή δήλωση και αντίτιμο δύο ευρώ» ήταν η εισαγωγή του άρθρου.

Η αναφορά του κ. Μπαλτά για τα δύο ευρώ σχετίζεται με το ποιοι θα ψηφίσουν. Εδώ έγινε μεγάλη συζήτηση εσωτερικά, αλλά συμφωνήθηκε τελικά να μην ανοίξει η διαδικασία για φίλους, αλλά μόνο για μέλη. Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί το μοντέλο με το οποίο εξελέγη ο Αλ. Τσίπρας με 99% πρόεδρος από τη βάση για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022.
Σχετικά με τις υπογραφές των μελών, τον απαραίτητο αριθμό (30) τον εξασφάλισε ο Στ. Κασσελάκης με τη βοήθεια του κ. Πολάκη και άλλων μελών, κυρίως πρώην «προεδρικών».

«Εξαλλος» ο Αλέξης Τσίπρας για τα σενάρια περί δαχτυλιδιών

Το γεγονός ότι τον κ. Κασσελάκη στηρίζει ο κ. Πολάκης δεν σημαίνει πως υπάρχει εμπλοκή του κ. Τσίπρα και μάλιστα «Το Βήμα» πληροφορείται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι έξαλλος.

Προ ημερών, στην «Αυγή», την επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ένα εκτενές άρθρο όπου μεταξύ άλλων δίνεται και σαφής απάντηση στα περί εμπλοκής του κ. Τσίπρα: «Μόνο από σενάρια του Διαδικτύου δεν έχουμε έλλειμμα στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κουτσομπολιά, ψίθυροι, ρεπορτάζ της κοιλιάς και κακοήθειες της κουτσουλιάς πλημμυρίζουν τα social media. Ευφάνταστες ιστορίες διαπλοκής, αμερικανικού δακτύλου, επιβαρυντικών προσωπικών δεδομένων, συγκρούσεων και ανίερων συμμαχιών δίνουν και παίρνουν. Και στα πιο μαύρα μέρη του ιστού, μπρος ή πίσω, από πάνω ή από κάτω, από πηγές “ξέρω γω τι σου λέω”, συχνά-πυκνά εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί ο “άρχοντας των δαχτυλιδιών”.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που, σύμφωνα με “καλές πληροφορίες”, ακολουθεί τις υποδείξεις του άσματος: “Πάρε το δαχτυλίδι μου, που γράφει τ’ όνομά μου”… Τα λαγωνικά αυτού του τύπου έκαναν, να σκεφτείτε, τη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι ο ήρωας των παραμυθιών τους έφτασε μέχρι το Μαϊάμι, στον Ατλαντικό, και φιλοξενήθηκε σε πολυτελή βίλα για να παραδώσει το δαχτυλίδι σε κάποιον κρυφό εκλεκτό του. Κι ας βρισκόταν εκείνες τις μέρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Καλιφόρνια – στον Ειρηνικό. Αλλες ιστορίες ξεκινούν από τις… ιστορίες, εφαρμόζοντας την παλιά καλή αρχή: όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Και άρα, όπου προβάλλονται επιμόνως καπνισμένες ιστορίες κάπου καπνίζονται. Οπερ έδει δείξαι και το δαχτυλίδι έχει παραδοθεί, αλλά δεν ομολογείται. Να τραβάει δηλαδή ένας σοβαρός άνθρωπος τα μαλλιά του με αυτό το μαλλιοτράβηγμα».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κασσελάκης, συνεχίζοντας τα viral video του με τα οποία απαντά απευθείας στους πολίτες σε ό,τι πιο επικριτικό, σκληρό – ακόμα και χυδαίο – έχει ειπωθεί για εκείνον τις τελευταίες μέρες, παίρνει, όπως λέει, καθαρή θέση στις διάφορες… θεωρίες συνωμοσίας και παραφιλολογίες που έχουν ακουστεί για την πολιτική του προέλευση, όπως ότι «μας τον φύτεψαν οι Αμερικανοί, η πρεσβεία, ο Μπάιντεν».

Ο ίδιος απαντά: «Με “φύτεψε” ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνος με “πότισε” στην πολιτική. Δεν θα πολιτευόμουν αν δεν υπήρχε ο Αλέξης και γι’ αυτό διεκδικώ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για να τιμήσω την κληρονομιά του».