Ο περυσινός Νοέμβριος ήταν εφιαλτικός για τη Βόρεια Ελλάδα ενώ και ο εφετινός φαίνεται να έχει την ίδια εξέλιξη. Τα δεδομένα προδίδουν μια ζοφερή εικόνα για τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά – σε κάποιον μικρότερο βαθμό – και για την υπόλοιπη χώρα, η οποία έχει εισέλθει σε νέο κύκλο έξαρσης των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων από COVID.

Ενδεικτικό είναι ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι έχει 2 εκατομμύρια λιγότερους κατοίκους από την Αττική, έχει σχεδόν ίσους θανάτους. Πέρυσι, κατά παραδοχή του Πρωθυπουργού, τα μέτρα άργησαν να έρθουν, ενώ η ημέρα του Αγίου Δημητρίου γιορτάστηκε κανονικά. Οι ΜΕΘ άρχισαν να γεμίζουν και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει. Ταυτόχρονα, στα περιφερειακά νοσοκομεία της Μακεδονίας σημειώνονταν περισσότεροι θάνατοι, καθώς οι ελλείψεις σε ΜΕΘ και προσωπικό οδηγούσαν αναπόφευκτα σε υποβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας. Η Κεντρική Μακεδονία έφτασε έτσι σε αυτούς τους σχεδόν 20 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα να καταλαμβάνει το θλιβερό ποσοστό του 31,6% στο σύνολο των θανάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την τεράστια πληθυσμιακή διαφορά, υπολείπεται της Αττικής μόνο κατά 1,3%.

Η δύσκολη συνέχεια

Μεγάλο μέρος αυτής της τραγικής εικόνας οφείλεται στην απροθυμία πολλών πολιτών να εμβολιαστούν, κάτι που αποδεικνύει και η σκληρή γλώσσα των αριθμών για τους θανάτους του Νοεμβρίου. Η περασμένη Παρασκευή με τους 91 θανάτους προοιωνίζεται τη δύσκολη συνέχεια.

Ετσι, παρότι από τις αρχές του έτους το εμβόλιο μπήκε στο οπλοστάσιο των υγειονομικών αρχών στη μάχη με την πανδημία, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Θράκη που πληρώνουν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Διότι αν η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η πτώση της θερμοκρασίας με τον ερχομό του χειμώνα είναι επαβαρυντικά στοιχεία για το σύνολο της επικράτειας, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού «προδίδει» γιατί οι συγκεκριμένες περιοχές συνεισφέρουν περισσότερο από ό,τι τους αναλογεί πληθυσμιακά στο τελευταίο κύμα θανάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για τις πρώτες 16 ημέρες του Νοεμβρίου που διανύουμε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μόνη της έδωσε περίπου 60% περισσότερους θανάτους από την Αττική. Μάλιστα, αν συνυπολογιστούν οι θάνατοι σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη (που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας), αυτοί είναι διπλάσιοι από αυτούς που σημειώθηκαν στην Αττική το ίδιο διάστημα, παρ’ όλο που ο πληθυσμός των περιοχών αυτών αθροιστικά είναι μικρότερός της.

Στα όρια υπερκόπωσης

Τα νοσοκομεία σε αυτά τα μέρη της χώρας πλέον σημαίνουν σχεδόν καθημερινά συναγερμό, καθώς το προσωπικό είναι στα πρόθυρα υπερκόπωσης, οι ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα και ασθενείς διασωληνώνονται εκτός εντατικής. Ο εφετινός Νοέμβριος έχει ήδη καταγράψει 1.000 θανάτους πανελλαδικά, ενώ ολόκληρο τον Νοέμβριο του 2020 (ένας μήνας που ήταν από τους πιο φονικούς της πανδημίας στη χώρα μας) πέθαναν 1.771 άνθρωποι από COVID.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ημερήσιες εκθέσεις που εκδίδει ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν εντάσσεται η γεωγραφική κατανομή των θανάτων. Η δημοσιοποίηση πιο λεπτομερών δεδομένων είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε οι πολίτες να μπορούν να δουν καθαρά πώς συνδέεται η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη με τον υψηλό αριθμό θανάτων.


Ρωμανός Γκότζος