Μέσα στην κινούμενη άμμο των συνεχών ανατροπών στις διεθνείς ισορροπίες (που προκάλεσε ως παράπλευρο πλήγμα κατά τον πιο τραγικό τρόπο ο πόλεμος στην Ουκρανία) η Κίνα εγκαταλείπει τώρα την παραδοσιακή εμπορική της πολιτική προς τον έξω κόσμο και την επιρροή που ασκούσε διεθνώς μέσω αυτής τα τελευταία χρόνια και έρχεται να παίξει έναν άμεσο παρεμβατικό ρόλο για την επίλυση των σοβαρών κρίσεων που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή ο πλανήτης.

Είναι μια προσπάθεια που έχει ως στόχο να θέσει στο περιθώριο τις Ηνωμένες Πολιτείες που έπαιζαν τον ρόλο αυτόν, κυρίως μετά το τέλος του διπολισμού. Μια πολιτική που το Πεκίνο θεωρούσε ότι αποσκοπούσε στην παγκόσμια επικράτηση της αμερικανικής κυριαρχίας και ότι «σε αυτήν οφείλονταν όσα δεινά υπέστη η Κίνα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης». Γεγονός που υπογράμμισε στην ομιλία του, κατά την επανεκλογή του στο συνέδριο του ΚΚΚ, ο πανίσχυρος πλέον ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή τη νέα κινεζική εξωτερική πολιτική.

Διότι αυτό εκφράζει η συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των ανταγωνιζόμενων για ευθεία επιρροή στον χώρο της Μέσης Ανατολής Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, που υπεγράφη στο Πεκίνο. Επιβεβαιώνεται έτσι ο ενεργός πλέον ρόλος της Κίνας σε μια περιοχή την οποία είχαν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν οι Αμερικανοί, μετά την ανακάλυψη της επάρκειας των δικών τους ενεργειακών αποθεμάτων.

Στη νέα αυτή παρεμβατική κινεζική πολιτική οφείλεται επίσης και η πρόταση των 12 σημείων που ανακοίνωσε το Πεκίνο τον περασμένο μήνα για την ειρήνευση στην Ουκρανία, ενώ ο Σι θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τον Πούτιν στη Μόσχα και θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Ζελένσκι. Τη στιγμή που η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κίνα ότι σκοπεύει να προμηθεύσει με οπλικά συστήματα τη Μόσχα.

Μια Ουάσιγκτον που συνεχίζει να έχει στραμμένη την προσοχή της στον Ινδοειρηνικό Ωκεανό, κυρίως λόγω της γνωστής ανησυχίας για την τύχη της Ταϊβάν. Ετσι, την περασμένη Δευτέρα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας συναντήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας και συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν κοινό στόλο μιας νέας γενιάς πυρηνικών υποβρυχίων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Επόμενο ήταν να ξεσηκωθούν οι Κινέζοι και οι Ρώσοι, οι οποίοι με μια φωνή κατήγγειλαν ότι η συμφωνία αυτή «συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη διάδοση των πυρηνικών και αντιβαίνει στη Συνθήκη της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ)». Ετσι ο χορός στο τρίγωνο  ΗΠΑ – Κίνα – Ρωσία καλά κρατεί, με τις περιοχές εξαιρετικά επικίνδυνων δυνητικών κρίσεων να διαδέχονται η μία την άλλη, όπως διαπιστώσαμε και με την κατάρριψη του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα. Χωρίς όμως να γνωρίζουμε πού τελικά θα καταλήξουν όλα αυτά.