Τι μας επιφυλάσσει το νέον έτος; Βασανιστικό το ερώτημα, καθώς οι πιθανές απαντήσεις δεν είναι δυστυχώς ευοίωνες. Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία επιτείνει την ανησυχία για χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων με εφιαλτικά επακόλουθα. Ούτως ή άλλως η παράτασή του θα επαυξήσει τις αρνητικές επιπτώσεις του, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, και θα πολλαπλασιάσει τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες προβλέπεται ότι θα συνοδεύονται από οικονομική στασιμότητα και ύφεση αναβιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες του στασιμοπληθωρισμού.

Η παράταση της ενεργειακής αστάθειας που προκάλεσαν κυρίως οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας μάλλον θα συνεχιστεί και ο βαρύς χειμώνας ήδη πλήττει τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, καθώς στερούνται ήδη της στοιχειώδους θέρμανσης λόγω του υψηλού κόστους αλλά και διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα τα συρρικνούμενα δημοσιονομικά περιθώρια θα έχουν ως επακόλουθο την περικοπή των επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, μολονότι οι εν όψει εκλογές ενδέχεται να παρασύρουν στη συνέχισή τους, με οδυνηρά επακόλουθα.

Ο τορπιλισμός της πολιτικής σταθερότητας που προκαλεί η θέσπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της απλής αναλογικής θα προκαλέσει αδυναμία ισχυρής κυβέρνησης και θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, αν δεν χρειαστούν και τρίτες εκλογές. Το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, καθώς μεταξύ άλλων δεινών δεν αποκλείεται να επωφεληθεί η Τουρκία και να προβεί σε επιθετική ενέργεια, την οποία είναι προβληματικό κατά πόσον θα μπορεί να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ των δύο ή τριών εκλογικών αναμετρήσεων. Ούτως ή άλλως η τουρκική απειλή συνεχώς επιτείνεται, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επιτύχει ανεξέλεγκτη συμπεριφορά εξαιτίας και της σκανδαλώδους ανοχής του ΝΑΤΟ. Ηδη έφτασε να απειλεί ότι θα πλήξει την Αθήνα με τους στρατηγικούς πυραύλους του χωρίς να ανακαλείται στην τάξη από τους κοινούς συμμάχους μας.

Οι επικείμενες αλλεπάλληλες εκλογές συνεπάγονται επίσης παρατεταμένη προεκλογική περίοδο κατά την οποία η υποσχεσιολογία και η χωρίς όρια πολιτική αντιπαράθεση θα διαταράξουν την ήδη προβληματική εθνική συνοχή, το δε σκάνδαλο Καϊλή επιτείνει τη βαριά προεκλογική ατμόσφαιρα, αποδυναμώνοντας μάλιστα το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, που μόλις είχε αρχίσει να ανακτά κάποιες δυνάμεις.

Αναπόφευκτα η σκανδαλολογία σε σύμπλευση με τον πιο άκρατο λαϊκισμό θα προκαλέσουν βαριά νοσηρή ατμόσφαιρα και θα ανακόψουν ίσως την ικανοποιητική πορεία στον οικονομικό τομέα, που μόλις είχε αρχίσει να παγιώνεται.

Ευτυχώς η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία βαρύνει την ατμόσφαιρα σε βάρος της κυβέρνησης, θα βρει ίσως εκτονωτική εξέλιξη μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Qatargate, η οποία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων των ενόχων σύμφωνα με δήλωση του βέλγου δικαστή Κλεζ.

Τέλος, μία ακόμα απειλή σκοτεινιάζει τον ήδη θολό ορίζοντα του νέου έτους, που είναι η πάντα ακμάζουσα πανδημία του κορωνοϊού, η οποία απλώς συγκαλύπτεται από την ουσιαστική αποσιώπηση των συνεπειών του. Περίπου 50.000 νέα κρούσματα κάθε εβδομάδα και 150 θάνατοι είναι ο σχεδόν συγκαλυπτόμενος απολογισμός και καθώς όλα τα μέτρα προστασίας έχουν εγκαταλειφθεί και η τόσο αποτελεσματική μάσκα έπαψε να αποτρέπει τη μετάδοση της νόσου δεν αποκλείεται να έχουμε περαιτέρω επιδείνωση πολύ δύσκολα πια διαχειρίσιμη.