Παρά την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, απόρροια του χαμηλότερου του αναμενομένου πληθωρισμού συνολικά στην ευρωζώνη, οι ελληνικές μετοχές που έχασαν 9 δισ. ευρώ από την αρχή αυτού του μήνα με τις πέντε πτωτικές εβδομάδες αλλά και τα ομόλογα οι αποδόσεις των οποίων (που κινούνται αντίστροφα με τις τιμές) βρέθηκαν σε υψηλά 4 μηνών ολοκλήρωσαν έναν «κόκκινο» Σεπτέμβρη. Οι μηνιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκαν στο 7,86%, ενώ και η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων από το 3,8% στο τέλος του Αυγούστου ανήλθε στο 4,3%, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν σε υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι επενδυτές, αναφέρουν οι αναλυτές, τιμολόγησαν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που αναμένεται να κυμανθούν στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και την αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε σε επίπεδο επιχειρηματικών διεργασιών, καθώς το αφήγημα των κεντρικών τραπεζών για διατήρηση των επιτοκίων «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» συνεχίζει να οδηγεί τις διεθνείς αγορές.

Προσδοκίες  από την υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς της Optima Bank

Από την άλλη πλευρά, η σημαντική υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς της Optima Bank, που κάνει πρεμιέρα στο ΧΑ την ερχόμενη Τετάρτη, δημιουργεί προσδοκίες πως μετά την επαναγορά του 1,4% της Eurobank από το ΤΧΣ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί θετικά και η διάθεση του 20% της Εθνικής από το Ταμείο συνδυασμένα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Securities, για το 70% (110 εταιρείες) των εισηγμένων που είχαν ανακοινώσει ισολογισμούς 6μήνου ως το απόγευμα της Παρασκευής η καθαρή κερδοφορία τους διαμορφώθηκε στα 4,72 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα εφετινά μεγέθη χαρακτηρίζονται από λιγότερα έκτακτα αποτελέσματα ή έχουν επιβαρυνθεί από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες. Ο συνολικός κύκλος εργασιών αντίστοιχα είναι μειωμένος κατά 3%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη σημειώνουν πτώση 9,4%, απόρροια της αρνητικής επίδρασης του κλάδου διύλησης (+12% χωρίς ΕΛΠΕ και Μotor Oil).

Για το γραφείο διαχείρισης πλούτου της Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν πλέον στα υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που μπορεί να κάνει τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές σε σύγκριση με ασφαλέστερες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Αυτό το περιβάλλον ευνοεί την ενεργητική επιλογή μετοχών σε σχέση με τις παθητικές τοποθετήσεις σε δείκτες αναφοράς, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εξισορροπώντας μεταξύ άμυνας και επίθεσης.