Ενα φορτισμένο πεδίο μαγνητικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην τέχνη του Takis και τον χορογράφο Κωνσταντίνο Ρήγο πρόκειται να αναπτυχθεί στο Γεροβουνό-Καματερό καθώς πέντε ερμηνευτές του Χοροθεάτρου ΟΚΤΑΝΑ θα αναμετρηθούν με διάσημα έργα του σε μια χορογραφία στους υπαίθριους χώρους του Ιδρύματος Takis.

Σε τρία εμβληματικά σημεία, το σημείο που είναι εγκατεστημένες οι «Σφαίρες-Αιολικό», τα «Ηλεκτρικά Βαρέλια» και το ανοιχτό θέατρο όπου βρίσκονται τα μεγάλα «Σινιάλα» και το «Gong», χώρους δηλαδή «με τη δική τους δομή και δόνηση στον χώρο», όπως θα πει στο «Βήμα» ο Κωνσταντίνος Ρήγος, θα πραγματοποιηθούν τρεις επί μέρους performances που συνδέονται εννοιολογικά μέσα από μια εξελικτική πορεία με το πνεύμα εκείνων στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος ο εικαστικός.

Ο Takis δεν ασχολήθηκε μόνο με τη γλυπτική αλλά και με τη δημιουργία μουσικής και σκηνικών, όπως για παράδειγμα στην παράσταση «Elkesis» με τον χορογράφο Γιάπ Φλίερ του Nederlands Dans Theater το 1973 ή στην performance «La Ligne Erotique» που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Rath της Γενεύης το 1986.

Οπως θα πει ο Ρήγος: «Για μένα ο Takis είναι από τους πιο σημαντικούς γλύπτες. Γνώριζα το έργο του από νωρίς, από τότε που το είχα πρωτοδεί στην La Defense στη Γαλλία και αισθανόμουν ότι το σώμα συνομιλεί με τη δημιουργία του και σε εννοιολογικό αλλά και σε αρχιτεκτονικό και κινητικό επίπεδο. Ετσι κι αλλιώς τα έργα του αποπνέουν κίνηση και μαγνητισμό, και ο ίδιος είχε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με το πώς τα γλυπτά του εγγράφονται στον χώρο αλλά και πώς το σώμα συνδιαλέγεται με αυτά. Με αφορμή τα δεδομένα των παραστάσεων και των performances προσπαθήσαμε να κάνουμε μια «αναπαραγωγή» του ύφους τους προσθέτοντας το δικό μας σε σχέση και με τους χώρους του μουσείου και το τοπίο».

Την performance του Ρήγου θα συνοδεύσει μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Ρέγκλη, ένα κράμα από προηχογραφημένο υλικό, ήχους από τα μουσικά γλυπτά του Takis και έναν αυτοσχεδιασμό στο πιάνο από τον Ρέγκλη με τον τρόπο που τον έκανε και ο ίδιος ο εικαστικός.

Οι εκδηλώσεις εγκαινιάζουν την ενότητα δράσεων «Takis – Διάλογοι» στο Ιδρυμα Takis και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες προσκλήσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών προκειμένου να συνομιλήσουν με το έργο του πρωτοπόρου της κινητικής τέχνης.

Παραστάσεις: Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 στο Ίδρυμα Takis