Ετοιμάζομαι για πρωινό. Εχω καταλήξει στο ότι θα περιλαμβάνει μαρμελάδα πορτοκάλι – σοκολάτα της Citrus. Το θέμα είναι αν θέλω να τη βάλω στην πάστα φλόρα, σε ζεστό βουτυρωμένο ψωμί, πάνω σε σκονς, δίπλα σε μάφιν ή μέσα σε στρούντελ. Σε επιλεγμένα ντελικατέσεν. Citrus: Αργέντη 9-11, Κάμπος Χίου, τηλ. 22710 31513, www.citrus-chios.gr). *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ […]
Δοκίμασα πρόσφατα το τελευταίο δημιούργημα της οικογένειας Πολυκαλά, το λικέρ τριαντάφυλλο με νότες από βύσσινο, που είναι η τέλεια παρέα στα γλυκά με σοκολάτα. Ταυτόχρονα, δεν μπορώ να απιστήσω στο αγαπημένο μου λικέρ φουντούκι με τα αρώματα των μπαχαρικών, το οποίο είτε σκέτο είτε με τριμμένο πάγο ολοκληρώνει το γεύμα (σε ενημερωμένες κάβες, www.polykalas.gr). *Δημοσιεύθηκε […]
Από μαύρο τσάι, κανέλα, καρδάμωμο, γαρίφαλο, μαύρο πιπέρι, τσίλι και τζίντζερ αποτελείται το Shaman tea της εταιρείας Sparoza, το τσάι του σαμάνου δηλαδή, που φτιάχνεται σε σιγανή φωτιά με ίση ποσότητα νερού και γάλακτος. Ονομάζεται έτσι γιατί η γεύση του μπορεί να σε φέρει σε κατάσταση έκστασης, όπως τους σαμάνους! (Σε επιλεγμένα ντελικατέσεν). *Δημοσιεύθηκε στο […]
Η πάπρικα πιπεριάς Φλωρίνης είναι ένα άλειμμα πασπαρτού. Με πυκνή υφή, έντονο άρωμα καπνιστής πιπεριάς και πλούσια γλυκιά γεύση ντομάτας, γίνεται ντιπ, ορεκτικό, συνοδευτικό κρεάτων και κυρίως πιάτων. Το μαύρο κεράσι με ροδόνερο το τρώω κατευθείαν από το βάζο! (σε ντελικατέσεν. Ρίζες: Εμμανουήλ Βασιλειάδης, Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Λιούλια 82,Κρόκος Κοζάνης, τηλ. 24610 63009) *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ […]
Σταφίδα Βοστίτσας, καρύδια Λαμίας, φιστίκια νησιώτικα αλατισμένα με αφρίνα Μεσολογγίου, αμύγδαλα φυρανιές Βόλου, όλα αφράτα και τραγανά, μα κυρίως φουντούκια, αφού η εταιρεία έχει τη δική της παραγωγή υπεραιωνόβιων φουντουκιών. Υπέροχα τα καραμελωμένα φουντούκια Αγιάς, καβουρντισμένα, γλυκά και εξόχως εορταστικά! Ολα από την Αλκη που ειδικεύεται στους ελληνικούς ξηρούς καρπούς (στο Μιτάτο Μασαούτη: λεωφ. Βάρης […]
Αυτή την κασετίνα την πηγαίνω ως δώρο και περιμένω ανυπόμονα να ανοίξουμε το μπουκάλι. Οι φυσαλίδες με τον χρυσό μού κάνουν καλό στην ψυχή και στον ουρανίσκο… Το ElaGold είναι ένας ελληνικός φυσικός αφρώδης οίνος με νιφάδες βρώσιμου χρυσού 23 καρατίων που φτιάχνεται με την παραδοσιακή γαλλική μέθοδο παραγωγής σαμπάνιας(σε ενημερωμένες κάβες. Πληροφορίες στο τηλ. […]
Καβουρντισμένο σουσάμι και ξηροί καρποί μαζί με εξαιρετικό μέλι και σιρόπι καραμέλας, δηλαδή παστέλι σε ρευστή μορφή είναι το νέο γλυκό του κουταλιού της Yiam. Με το γιαούρτι γίνεται εθισμός, αλλά το δοκίμασα και μου άρεσε και πάνω σε τυρί σαγανάκι. Με ώριμα κίτρινα τυριά δοκίμασα και τα Ξερά σύκα με Μαυροδάφνη. Βάλτε τα και […]
Η παραδοσιακή γαλλική βασιλόπιτα του Paul με σφολιάτα και κρέμα αμυγδάλου ή μήλου είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά των γιορτών. Φέτος απέκτησα ακόμη μία αδυναμία, το «l’entremet Bougie», ένα επιδόρπιο που μοιάζει με χριστουγεννιάτικο κερί και είναι φτιαγμένο με κρέμα μπαβαρουάζ, παντεσπάνι, βατόμουρα και επικάλυψη λευκής σοκολάτας (καταστήματα Paul: Λεβίδου 4, Κηφισιά, Πανεπιστημίου 10, […]
Τα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα μπισκότα του Sweet Spot δεν ξέρω αν θα τα στολίσω ή θα τα κεράσω, σίγουρα όμως μου φτιάχνουν τη διάθεση μαζί με το γνωστό σπιτάκι του παραμυθιού. Για τις βεγγέρες μου κατέληξα στο τιραμισού με κάστανο, μυρωδάτο και αφράτο (Ανδρέα Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6894 290, thesweetspot.gr). *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET […]
«Τον φαντάστηκα, τον σχεδίασα, τον έκοψα, τον πασπάλισα και τέλος τον έψησα στους 800°C. Και ιδού, γυαλιστερός και με κόκκινη μύτη!» μου είπε η φίλη μου Λήδα Ραΐση, δείχνοντάς μου το γούρι που έφτιαξε για το 2015. Με τη Λήδα έχουμε πολλά κοινά στη δημιουργία εκτός από τους βαθμούς ψησίματος. Και τα υλικά. Εκείνη φτιάχνει […]
Το ζαχαροπλαστείο Φύσις είναι το καθαρτήριο των γλυκών: εξέρχονται απαλλαγμένα από όλες τις αμαρτίες τους, αθώα, άσπιλα αλλά πάντα λιχούδικα. Βασιλόπιτα με πρώτες ύλες χωρίς γλουτένη, με μαύρη ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη και βιολογικό βούτυρο. Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, κουραμπιέδες με ελαιόλαδο. Το αγαπημένο μου; Χριστουγεννιάτικος κορμός χωρίς ζάχαρη, με χαμηλά λιπαρά και ακατέργαστο βιολογικό κακάο (Ζαχαροπλαστεία […]
Φόρμα σιλικόνης Mr. Ginger 25,5 Χ 19,5 εκ. περιεκτικότητας 1.060 ml για να φτάξουμε τζίντζερμπρεντ κέικ με μέλι και τζίντζερ, σύμβολο καλοτυχίας και υγείας. Στα καταστήματα Cook Shop, www.cookshop.gr *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.
Εμπνευσμένη από τα παραμύθια και τα παιχνίδια είναι η σειρά Toys Fantasy της Villeroy & Boch. Μπολ μεγάλο 25 εκ. Cinderella και πιατέλα 35Χ22,5Χ3,5 εκ. Sleigh outing. Στα καταστήματα Παρουσίαση, www.parousiasi.gr *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Για το μέλι και το αμπέλι θέλω να σου πω σήμερα. Για τη γλύκα των πραγμάτων και για υπαρκτά παραμύθια. Αρχή της ιστορίας λοιπόν και καλωσορίσατε στις αφεντιές σας. Ανάμεσα στο τρίγωνο των ακρωτηρίων Δομένικος της Σάμου, Φανάρι της Ικαρίας και Τζουλούφι της Πάτμου είναι οι Φούρνοι Κορσεών ή αλλιώς Φούρνοι Ικαρίας, […]
1 φλ. πλιγούρι 1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 4 φλ. baby σπανάκι, τα φύλλα, χονδροκομμένα ½ φλ. καρύδια, χονδροκομμένα EKTEΛΕΣΗ Ετοιμάζουμε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αδειάζουμε σε σαλατιέρα το πλιγούρι […]
Με αρώματα φρούτων, το απόσταγμα της Σεμέλης φτιάχνεται από Μοσχοφίλερο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο και μπορεί να καταναλωθεί στο τέλος ενός δείπνου. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.
Αφιλτράριστη και απαστερίωτη, ζυμώνεται για δεύτερη φορά στη φιάλη, η μπίρα Notias έχει λαμπερό, ξανθό χρώμα και τη φίνα γεύση και το άρωμα του σαφράν. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.
Η νενέ Εξάνη, η γιαγιά Αλεξάνδρα δηλαδή, ήταν φημισμένη για τις μαρμελάδες της. Οι συνταγές της μαζί με επιλεγμένα ελληνικά φρούτα δημιούργησαν τις μαρμελάδες «Γούσης Αγνές Γεύσεις» με ολόκληρα κομμάτια φρούτων, χωρίς χρωστικές και συντηρητικά. Κυκλάδων 47, Πετρούπολη, τηλ. 211 4006 905
Εκείνο το κρύο πρωινό στη Γαλλία του Ναπολέοντος ο παλαίμαχος κόκορας ενός ταπεινού κοτετσιού σε ένα χωριό της Βουργουνδίας κακάρισε αυτάρεσκα και καμαρωτά. Λίγο αργότερα στο πανδοχείο σταμάτησε ο ίδιος ο Ναπολέων με τη συνοδεία του. Ηταν όλοι τους πολύ κουρασμένοι και επιθυμούσαν να κοιμηθούν, όταν όμως θα ξυπνούσαν ζήτησαν να τους περιμένει ένα νόστιμο […]
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Εχω συναντήσει τελευταία περιπτώσεις ανθρώπων που αγωνίζονται με δονκιχωτικό ρομαντισμό συγκινητικό αλλά και αποτελεσματικό. Παράδειγμα πρώτο. Ο Πέτρος Λιανόπουλος στο Γαλάτσι έφτιαξε την «Αρεσκιά» (Χριστιανουπόλεως και Ωρωπού, Γαλάτσι, τηλ. 210 2133 466 και 6932 373 100), ένα παντοπωλείο όπως τα παλιά, με τσουβαλάκια οσπρίων και κονσέρβες ντομάτας Ομοσπονδίας αλλά και με τυριά […]