Ζυμώνω καλά 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 10 γρ. αλάτι, 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο, 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά, 50 γρ. βούτυρο, 1 αβγό και λίγο νερό ώστε να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι. Το αφήνω να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα, βρέχοντας με λίγο ελαιόλαδο. Ζυμώνω ξανά και σχηματίζω μπαλάκια των 60 […]
Αποβραδίς μουλιάζω 500 γρ. ρεβίθια σε μπασίνα με κρύο νερό. Αλατίζω 1 πανσέτα του 1 κιλού με χονδρό αλάτι και την αφήνω στο ψυγείο. Το απόγευμα της επομένης ξεπλένω τα ρεβίθια και το κρέας με κρύο νερό. Με ένα μακρύ μαχαίρι κάνω μια σχισμή στα πλάγια της πανσέτας, ώστε να σχηματιστεί μια «τσέπη». Ετοιμάζω τη […]
Βάζω αποβραδίς 500 γρ. άσπρα φασόλια (μέτρια) να μουλιάσουν σε μπασίνα με κρύο νερό. Την επομένη, σοτάρω σε μια κατσαρόλα, σε 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, 1 πράσο, ψιλοκομμένο και 200 γρ. σύγλινο, χονδροκομμένο. Προσθέτω τα φασόλια, που έχω προηγουμένως σουρώσει, τα γυρίζω με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνω 3 φύλλα δάφνης και 1 κ.σ. φρέσκο […]
Σε 4 διαφορετικά μπολ βάζω στο νερό 1 χούφτα φασόλια μαυρομάτικα, 1 χούφτα φασόλια κόκκινα, 1 χούφτα ρεβίθια και 1 χούφτα φακές. Τα αφήνω σε δροσερό μέρος και αλλάζω το νερό κάθε 2 μέρες. Μόλις αρχίσουν να πετούν φύτρα ύψους 1 ή 2 εκ., είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσω στη σαλάτα μου. Σε μια γαβάθα […]
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματίζω για 2 λεπτά 500 γρ. φακές και τις ξεπλένω με κρύο νερό. Σε κατσαρόλα, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, καβουρντίζω 60 γρ. αποξηραμένα σύκα και 60 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, όλα ψιλοκομμένα, μαζί με 50 γρ. ξανθές σταφίδες, 2 φύλλα δάφνης, 2 ξύλα κανέλας και μετά από 1 λεπτό 60 […]
Για τη σαλάτα: σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βράζω 300 γρ. φακές και μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνω. Τις βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω 1 κρεμμύδι, 1 πιπεριά κέρατο, 1 ντομάτα, όλα ψιλοκομμένα, και 50 γρ. σταφίδες ψιλές. Ρίχνω επίσης 50 γρ. καρύδια, χονδροσπασμένα, 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι, αλατοπιπερώνω και – […]
Πολλοί με ρωτούν πώς σκέφτομαι τις συνταγές και από πού παίρνω ιδέες. Ας δώσω ένα παράδειγμα: ένα κουνέλι στιφάδο συνδυάζεται τέλεια με χαρουπόψωμο και από αυτό σκέφτηκα μια κρέπα με γεύση χαρουπιού, που θα τυλίγει ένα ωραία μαγειρεμένο κουνέλι. Για τις κρέπες: Σε ένα μπολ ανακατεύω με ένα σύρμα 1,5 λίτρο φρέσκο γάλα, 350 γρ. […]
Στον κάδο του μίξερ βάζω 6 ασπράδια αβγών και 125 γρ. ζάχαρη και τα χτυπάω σε μια, όχι πολύ σφιχτή, μαρέγκα. Καθαρίζω τον κάδο και χτυπάω 6 κρόκους αβγών με ακόμη 125 γρ. ζάχαρη. Σε μια μπασίνα ρίχνω το μείγμα των κρόκων και τη μαρέγκα και ανακατεύω απαλά. Προσθέτω 100 γρ. χαρουπάλευρο και 200 γρ. […]
Σπάω ½ κιλό φρέσκια μυζήθρα και 200 γρ. ξινή μυζήθρα σε μια μπασίνα. Προσθέτω 2 κρόκους αβγών, λίγο πιπέρι και δυόσμο, ψιλοκομμένο και ανακατεύω. Ρίχνω περίπου 50 γρ. αλεύρι και πλάθω τηγανίτες σε μέγεθος κεφτέ, τις οποίες «περνάω» από ένα πιάτο με 200 γρ. σουσάμι, ώστε να καλυφθούν εξωτερικά με αυτό. {{{ moto }}} Τις […]
Ανακατεύω 600 γρ. αλεύρι μαλακό, 200 γρ. χαρουπάλευρο και 5 γρ. κανέλα, σε σκόνη. Αφήνω 550 γρ. βούτυρο αγελάδος να έρθει σε θ.δ. και το βάζω στον κάδο του μίξερ μαζί με 250 γρ. ζάχαρη. Τα χτυπάω με το φτερό, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο. Προσθέτω ένα ένα 4 αβγά […]
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για κρέπες με 750 ml γάλα, 250 γρ. αλεύρι, 4 αβγά, 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 1 πρέζα αλάτι. Χτυπάμε καλά με το σύρμα, για να σχηματιστεί ένας χυλός, και τον αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να «ξεκουραστεί». Αραδιάζουμε στο τραπέζι 2 κρεμμύδια, 1 πράσο, 20 μανιτάρια, λίγα σέσκουλα, βασιλικό, λουίζα, δυόσμο, μάραθο […]
Ετοιμάζουμε έναν πράσινο πουρέ με κολοκυθάκια και σπανάκι. Σε κατσαρόλα με νερό, βράζουμε 500 γρ. κολοκυθάκια, ώστε να μαλακώσουν αρκετά. Σε καυτό νερό, ζεματίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα 1 χούφτα σπανάκι, το σουρώνουμε και κρυώνουμε αμέσως σε κρύο νερό. Χτυπάμε στο μπλέντερ το σπανάκι, τα κολοκυθάκια, 1 σκελίδα σκόρδο, ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, 1 φλιτζανάκι […]
Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο έ.π. ελαιόλαδο σοτάρουμε 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, και 500 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με 100 γρ. λιαστή ντομάτα, 200 γρ. ανθότυρο και 50 γρ. πικάντικη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, και 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, τριμμένο. Ζεματίζουμε 1 κιλό κανελόνια (2 συσκευασίες) για […]
Βράζουμε 300 γρ. μπρόκολο και 200 γρ. κουνουπίδι για 4-5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά ανάμεσα σε δύο πετσέτες. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με 200 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα. Παίρνουμε 1,5 κιλό χοιρινό κρέας είτε από τον λαιμό είτε καρέ χωρίς κόκαλο και το κόβουμε στη μέση ανοίγοντάς το σαν βιβλίο. […]
Είναι περίεργο. Στη σημερινή εποχή, όπου τα πάντα υπάρχουν σε αφθονία, βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά να τρώνε όλο και λιγότερες τροφές. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν γίνει ο χειρότερος εφιάλτης τους. Πώς καταλήξαμε εδώ όταν οι γιατροί, ακατάπαυστα, μας προειδοποιούν για την ανησυχητική αύξηση του παιδικού σακχαρώδους διαβήτη, της χοληστερίνης και της παχυσαρκίας; […]
Βράζω 500 γρ. μικρές ελληνικές γαρίδες, με το κέλυφος, για μερικά λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα. Τις σουρώνω και τις καθαρίζω. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζω για 2-3 λεπτά 500 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα* και κομμένα σε λωρίδες. Σε ένα βαθύ τηγάνι αχνίζω 500 γρ. μύδια, καθαρισμένα** με 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, 1 […]
Τα µαυροµάτικα είναι τα αγαπηµένα µου! Τα µαγειρεύω µε κρέας, µε χόρτα, µε ψάρι στον φούρνο, τα κάνω πουρέ και δεν τα αποχωρίζοµαι ούτε το καλοκαίρι, καθώς τα χρησιµοποιώ ως βάση για µια δροσερή σαλάτα. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζω 150 γρ. μαυρομάτικα φασόλια σε κρύο νερό και τα αφήνω να ζεματιστούν για […]
Σε μια κατσαρόλα βάζω 500 γρ. φακές Εγκλουβής σε κρύο νερό και τις βράζω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Τις σουρώνω και πετάω το νερό. Τις βράζω με καθαρό νερό για ακόμη 20-25 λεπτά. Αλατίζω 5 λεπτά πριν από το τέλος. Προσέχω ώστε ούτε να τις παραβράσω ούτε να παραμείνουν τραγανές. Τις σουρώνω και […]
Κεφτεδάκια: Παραβράζω και σουρώνω 40 γρ. ρύζι καρολίνα. Κόβω 150 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες και τις σοτάρω σε 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρω στο multi, προσθέτω τα φύλλα από 2 ματσάκια λουίζα και 40 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο. Τα πολτοποιώ και ρίχνω το μείγμα σε μια μπασίνα. Προσθέτω 500 γρ. χοιρινό κιμά, […]
Πολλές φορές θα ακούσουµε ότι το ψάρι δεν ταιριάζει µε τυρί. Παρ’ όλα αυτά, θα δείτε στο εξωτερικό τον σολοµό τυλιγµένο µε µους τυριών. Αλλωστε, ποιος δεν έχει φάει µαριδάκι µε χωριάτικη σαλάτα; Ολοι οι κανόνες λοιπόν έχουν τις εξαιρέσεις τους, πόσω µάλλον στη µαγειρική, που ισχύει το «περί ορέξεως…». Για τη βινεγκρέτ ντοµάτας, πολύ […]