Μία από τις πρωιμότερες και πολύ έντονες αναμνήσεις από τον πατέρα μου έχει να κάνει με την ελληνική γη. Με τη θεσσαλική γη, για την ακρίβεια. Θυμάμαι τον ήλιο να γέρνει πίσω από ψηλές λεύκες, το μικρό μου χέρι χωμένο στην τεράστια παλάμη του, τα αβέβαια βήματά μου δίπλα στο σταθερό, σίγουρο πάτημά του. Σταματά, […]
Στο συλλογικό υποσυνείδητο τα νόστιμα φαγητά είναι παχυντικά και αμαρτωλά. Αντίθετα, εκείνα που μας ωφελούν είναι άνοστα, «νοσοκομείου», όπως πρόσφατα σημείωσε φίλος που έχει λόγους να προσέχει τη διατροφή του. Δεν συμφωνούμε, και σε αυτό το τεύχος στοιχηματίσαμε να αποδείξουμε ότι το ελαφρύ και θρεπτικό φαγητό μπορεί να είναι τόσο νόστιμο, ώστε να σε βάζει […]
Καµωµένο από τις ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά κερδίζει τις εντυπώσεις µε το λαµπερό ρουµπινί του χρώµα και τη µεστή του γεύση. Ο,τι πρέπει για κόκκινα κρέατα και τυριά, €10.
Πριν από μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης άρχισε να λειτουργεί το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική»
Ολοι γνωρίζουμε ότι η καλή υγεία της καρδιάς περνά από τη χοληστερόλη.
Από την Συλλογή Ομοιμάτων της ΕΜΑΕΤ για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Eπιμέλεια: Θ. Π. Τάσιος Την πρώτη φορά που ο γιος μου ανέβηκε στον Ιερό Βράχο ήταν στο καροτσάκι και δεν έλεγε πολλά. Ενας μικρός Γάλλος όμως, εκεί γύρω στα 4, που παράβγαινε με τους γονείς του ανεβαίνοντας και έριχνε κλεφτές ματιές προς εμάς για […]
Η μαγική στιγμή της ένωσης ενός ωαρίου με ένα σπερματοζωάριο πυροδοτεί γεγονότα μοναδικής ομορφιάς. H Κριστιάν Νισλάιν-Βόλχαρτ, που τιμήθηκε με βραβείο Νομπέλ γιατί αποκάλυψε θεμελιώδη μυστικά της εμβρυογένεσης, γίνεται οδηγός μας σε ένα ταξίδι στην απαρχή της ζωής
Οσοι βρεθείτε στο Ηράκλειο της Κρήτης, µην παραλείψετε να περάσετε από το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του Μπαρµπαρήγου. Οι τρούφες του είναι απλώς ασύγκριτες! Χάρη σε αγαπηµένους φίλους που τις φέρνουν κάθε χρόνο από το Ηράκλειο, στο σπίτι µας καταλαµβάνουν εξέχουσα θέση. {{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.
Είναι το πιο μελετημένο, το πιο πολυφωτογραφημένο και το πλέον αναγνωρίσιμο χημικό μόριο.
Καθημερινά σχεδόν βομβαρδιζόμαστε από αστρονομικές ειδήσεις για νέους κόσμους που ανακαλύπτονται εντός και εκτός του γαλαξία.
Οι θεσσαλικές ρίζες υπαγορεύουν χοιρινό και λουκάνικα για τα Χριστούγεννα. Τα λουκάνικα µε πράσο του Στρεµµένου, αν και Ευρυτανίας, µου θύµισαν γεύσεις της παιδικής ηλικίας µου. Υποθέτω ότι εφέτος όµως θα βρεθούµε σε δίληµµα: µόλις δοκιµάσαµε το καινούργιο του λουκάνικο µε πάπρικα και είναι ό,τι πρέπει για ένα φιλικό κάλεσµα γύρω από το τζάκι. {{{ […]
Πόσο διαφορετικά είναι τα φοιτητικά εγχειρίδια φυσιολογίας του ανθρώπου σήμερα, σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης δεκαετίας;
Η θεωρούμενη πιο ολοκληρωμένη και ακριβής εκτίμηση για τον αριθμό των ειδών που ζουν στη Γη - στη στεριά και στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων ζώων, φυτών, μυκήτων κ.ο.κ. - παρουσιάστηκε το 2011 από επιστήμονες του δικτύου Census of Marine Life.
Εδώ και χρόνια, το τραπέζι µας της Πρωτοχρονιάς τελειώνει µε το ίδιο γλυκό: µια πουτίγκα αγγλικής εµπνεύσεως που βασίζεται στο τσουρέκι (συνταγή στο www.vimagourmet.gr). Με θρησκευτική ευλάβεια, κάθε χρόνο αγοράζουµε τα τσουρέκια µας από το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου Lido. Και έχουµε κάθε χρόνο το ίδιο πρόβληµα: για να πετύχει το γλυκό, το τσουρέκι θα […]
Η τέταρτη γενιά των αλλαντοποιών από την Τρίπολη συνεχίζει επάξια την παράδοση. Το τελευταίο τους δηµιούργηµα ένα σαλάµι σε στικ. Με γεύση που παραπέµπει σε ανατολίτικο σουτζούκι, αλλά όχι τόσο βαρύ, είναι ό,τι πρέπει για µεζεδάκι εορταστικό – και όχι µόνο. {{{ moto }}}
«Εσείς οι Αθηναίοι µάλλον µας ξεχνάτε. Νοµίζετε ότι η Θράκη είναι η περιοχή απ’ όπου µπαίνουν στη χώρα οι λαθροµετανάστες ή η ευλογιά των ζώων». Τα λόγια της Μελαχροινής Μαρτίδου, αρχισυντάκτριας επί σειρά ετών της καθηµερινής εφηµερίδας «Ο Χρόνος» της Κοµοτηνής, δεν έκρυβαν τόσο το παράπονο, όσο τη µεγάλη αγάπη της για τον τόπο της. […]
Απάντηση στο συχνά διατυπωµένο αίτηµα-ερώτηµα των αναγνωστών µας «πού θα βρω το τάδε ή το δείνα προϊόν;» θα µπορούσε να αποτελέσει το ηλεκτρονικό παντοπωλείο-delicatessen Yoleni’s που µόλις άρχισε να λειτουργεί. Οπως µπορεί κανείς να διαπιστώσει µε µια περιήγηση στον καλοσχεδιασµένο και φιλικό προς τον χρήστη δικτυακό τόπο www.yolenis.com οι άνθρωποί του έχουν επιλέξει ό,τι εκλεκτότερο […]
Το Nora’s deli άνοιξε πριν από δύο µόλις µήνες στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, αλλά η Ελεωνόρα και ο Πέτρος Σµάτσης (οι ιδιοκτήτες) δεν χρειάζονται συστάσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής τούς γνωρίζουν ήδη από το παντοπωλείο που διατηρούσαν για οκτώ και πλέον χρόνια στην οδό Λουκιανού. Κανείς δεν ξαφνιάζεται λοιπόν µε την ευγένεια και τη […]
«Το σπιτικό µας είναι ανάστατο. Ο πατέρας πάει κι έρχεται κι όλο κουβαλάει. – Μην ξεχάσεις, Νικολάκη, ανθόνερο για τους κουραµπιέδες παραγγέλνει η µητέρα ενώ ζυµώνει. Τι όµορφα χριστόψωµα και κουλουράκια! Εγώ πηγαινοέρχοµαι στον φούρνο. Εκεί πια δε χωρείς να µπεις. Ολες οι νοικοκυρές µαζεµένες κι όλες φωνάζουν και βιάζονται. – Πρόσεξε, κυρ Λάµπρο, µη […]
Πρόκειται για προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα της διαδεδομένης στην Αγγλίαπουτίγκας ψωμιού και βουτύρου (bread and butter pudding). Την αρχική συνταγή βρήκα σε βιβλίο της Delia Smith του 1995. Εδώ και μια δεκαετία την φτιάχνουμε κάθε Πρωτοχρονιά μαζί με την βασιλόπιτα και η επιλογή δεν είναι τυχαία: ικανοποιεί την ανάγκη μας για σοκολάτα, η προετοιμασία της […]