Μία από τις πρωιμότερες και πολύ έντονες αναμνήσεις από τον πατέρα μου έχει να κάνει με την ελληνική γη. Με τη θεσσαλική γη, για την ακρίβεια. Θυμάμαι τον ήλιο να γέρνει πίσω από ψηλές λεύκες, το μικρό μου χέρι χωμένο στην τεράστια παλάμη του, τα αβέβαια βήματά μου δίπλα στο σταθερό, σίγουρο πάτημά του. Σταματά, χαμηλώνει και, ερχόμενος στο ύψος μου, μου λέει με γελαστά συνωμοτικά μάτια: «Θέλεις να δεις κάτι μαγικό;». Με πολλή προσοχή, χαϊδεύει το χώμα και μου αποκαλύπτει ένα νεαρό φυτό που πασχίζει να ανοίξει δύο κιτρινωπά ζαρωμένα φυλλαράκια. Δίπλα του αχνοφαίνεται, σκεπασμένο ακόμη από το χώμα, άλλο ένα, κι άλλο, κι άλλο! Και παρακάτω, δυο-τρία που έχουν ήδη πετάξει το χώμα από πάνω τους και τα φυλλαράκια τους είναι πράσινα και «σιδερωμένα». «Βλέπεις; Ρουφούν ήλιο!». Βλέπω! Σηκώνω το βλέμμα μου αναζητώντας το δικό του. Δεν μπορώ να το εκφράσω, αλλά ξέρω μέσα μου ότι μόλις μου άνοιξε μια πόρτα στον κόσμο του και είμαι ευτυχισμένη.

Από τότε και μέχρι το τέλος της ζωής του μοιράστηκα πολλές φορές μαζί του αυτές τις συνωμοτικές στιγμές: μοιράστηκα τη μαγεία του σπόρου που φυτρώνει και του χωραφιού που γίνεται πράσινο και ύστερα χρυσό, μοιράστηκα την αγωνία του για τη βροχή που δεν έρχεται ή την καταιγίδα που γίνεται χαλάζι, αγάπησα το καλαμπόκι που ήταν η καλλιέργεια που προτιμούσε ακόμη και όταν το βαμβάκι ήταν ο λευκός χρυσός του κάμπου. Παρακολούθησα τα δέντρα του να δίνουν καρπούς, έφαγα σύκα, αχλάδια, κυδώνια, λωτούς, μήλα και δαμάσκηνα από τον κήπο του και χάρισα στους φίλους μου το ποπκόρν που πάντα έσπερνε στην άκρη του χωραφιού για τα παιδιά τα δικά του, των γειτόνων, των περαστικών…

Μετά τα παραπάνω, είναι μάλλον περιττό να πω ότι με συγκινεί και με ικανοποιεί αυτή η αναβίωση της ελληνικής υπαίθρου που συντελείται τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και η στροφή μας στην ποιότητα.

Με πολλή χαρά λοιπόν σας προσκαλώ να ξεφυλλίσετε αυτό το τεύχος και να γνωρίσετε ανθρώπους με τους οποίους μάς ενώνει το ίδιο πάθος. Διαβάστε τη συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανασίου Τσαυτάρη και γνωρίστε τον παραγωγό που έβαλε στον χάρτη σπάνια προϊόντα.

Και φυσικά, μην ξεχάσετε να μαγειρέψετε τις συνταγές μας που είναι γεμάτες με εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γης. Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις των σεφ μας θα σας εμπνεύσουν έτσι ώστε να βάλετε ακόμη περισσότερα από αυτά στο τραπέζι σας.