Για άλλη μία χρονιά η Αθήνα φιγουράρει στον οδηγό Michelin με πέντε αυτή τη φορά εστιατόρια να διακρίνονται με τα πολυπόθητα αστέρια του. Πιο συγκεκριμένα, η Σπονδή και το Funky Gourmet διατηρούν τα δύο αστέρια τους, ενώ το Botrini’s, η Hytra και το Βαρούλκο του δικού μας συνεργάτη σεφ Λευτέρη Λαζάρου εξακολουθούν να κατέχουν από […]
Νόστιμα προϊόντα φτάνουν συχνά στα γραφεία μας, αλλά πριν δοκιμάσουμε το λάδι, το μέλι, το ταχίνι και τα παξιμάδια της εταιρείας Trésors de Grèce είχαμε μείνει να θαυμάζουμε τις κομψότατες συσκευασίες τους. Απέπνεαν έναν κοσμοπολίτικο αέρα που τις καθιστούσε ιδανικές για να συστήσουν τα ελληνικά προϊόντα στην αλλοδαπή. Οταν βεβαιωθήκαμε ότι και το περιεχόμενό τους […]
Θα μπορούσε να αφορά μόνο οινόφιλους, αλλά είναι ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα που βραβεύτηκε μάλιστα από την Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών. Η σχέση του με το κρασί; Θα σας πω μόνο «Μεθυστικό!», τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε διαβάζοντας. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.
Το μοτίβο του εμπνευσμένο από μοτίβο της παράδοσης της Σκανδιναβίας θα δώσει χρώμα στην κουζίνα σας. (DesignShop: λεωφ. Κηφισιάς 186, παράδρομος Ολυμπιονικών 186 και Παμπούκη, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6777 492, www.designshop.gr). *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.
Εύκολα και πρωτότυπα γλυκίσματα, όπως αυτή η μους λευκής σοκολάτας με μπισκότο και πολλές άλλες ιδέες – αλμυρές και γλυκές – για το πάρτι και για το πικνίκ περιλαμβάνονται στο καινούργιο βιβλίο της μπλόγκερ Αθηνάς Πάνου. Θα το δωρίσω στον εαυτό μου και μετά στις φίλες μου. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου […]
O φούρνος του Hummingbird στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου, που έγινε διάσημος για τα cupcakes του, άνοιξε το 2004 από την αγάπη του ιδιοκτήτη του, Ταρέκ Μαλούφ, για τα αμερικανικά γλυκίσματα που δεν μπορούσε να βρει στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι συνταγές τους, μαζί με διάφορες άλλες για τάρτες, μπράουνις, μπισκότα και κέικ, κυκλοφορούν τώρα και […]
Αυθεντικό ταϊλανδέζικο στην Αθήνα δεν θυμάμαι πόσο καιρό είχα να φάω. Ισως από την εποχή του Guru bar. Ετσι, δεν χρειάστηκε να με πιέσουν πολύ για να πάω μέχρι τα κοντινά μου Πετράλωνα με σκοπό να δοκιμάσω «οικονομικό και νόστιμο τάι σε ένα cool μαγαζί», όπως μου έταξε η παρέα. Μπαίνοντας μέσα, με χαρά διαπίστωσα […]
Ενα εντυπωσιακό μπισκοτόδεντρο (προσοχή, εδώ το αστέρι «φεύγει» πρώτο!) και πολλά μυρωδάτα μπισκότα βουτύρου με ζαχαρόπαστα, σε διάφορα σχέδια, από την ταλαντούχα Βιργινία θα δώσουν τον εορταστικό τόνο τόσο στο δικό μου σπίτι όσο και στα δώρα που θα χαρίσω σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές των μπισκότων (Virginia’s Cakes: Χρυσοστόμου Σμύρνης 29, Αργυρούπολη, τηλ. 210 […]
Oσες φορές έχω δωρίσει γλυκά από τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη κερδίζουν πάντα τις εντυπώσεις. Γι’ αυτό φέτος αποφάσισα να τα προτιμήσω και για τη βασιλόπιτά μου, ξεφεύγοντας για λίγο από τα συνηθισμένα τσουρέκια. Θα επιλέξω αυτή με επικάλυψη σοκολάτας υγείας, αλλά διατίθεται και με επικάλυψη λευκής σοκολάτας και με ζάχαρη άχνη. Περισσότερα στο www.konstandinidis.com
Σε ένα ξεχασμένο χωριό στο κέντρο της Ελλάδας, τον Ηλιά, ένας παραγωγός συσκευάζει τα προϊόντα του, μέλι, ντομάτες, όσπρια και σιτηρά, «με όρους ευ ζην», όπως ο ίδιος λέει, και τα στέλνει να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι: Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, ΗΠΑ. Εκείνα σκορπίζουν τα αρώματα της ελληνικής […]
Η Μαίρη Δεβολή βρέθηκε στο Λονδίνο την εποχή που μεσουρανούσαν οι Beatles. Εργαζόταν στο Σίτι, στον ανδροκρατούμενο χώρο των ναυτιλιακών επαγγελμάτων, μέσα σε ένα διαρκές άγχος, ώσπου γνώρισε τη γιόγκα, ένα καινούργιο τότε «φρούτο», το εξαγώγιμο προϊόν της Ινδίας στον δυτικό κόσμο. Υστερα, το ένα έφερε το άλλο και έτσι από το 1984 ως σήμερα […]
Να δώσω στο παιδί μου σοκολάτα; Να το πιέσω να κάθεται στο τραπέζι; Πώς θα το πείσω να δοκιμάσει και κάτι άλλο εκτός από πατάτες και ψωμί; Ερωτήματα που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς όλους τους γονείς. Σήμερα, μάλιστα, που στη χώρα μας ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των δέκα ετών είναι παχύσαρκο, διαβητικό ή αλλεργικό […]
Σε ένα όμορφο ελληνικό νησί, σε ένα πέτρινο σπίτι με μια υπέροχη λιθόστρωτη αυλή, μια γυναίκα και ένας άνδρας ζουν με τα δυο σκυλιά τους, καλλιεργώντας το μποστάνι τους, φτιάχνοντας με τα χέρια τους το καθημερινό τους φαγητό, δοκιμάζοντας νέες γεύσεις, μελετώντας και γράφοντας. Το σκηνικό φαντάζει ιδανικό, αλλά δεν σας είπαμε το καλύτερο. Οι […]
Ανάμεσα στα βιβλία μαγειρικής που απευθύνονται σε αρχάριους, φοιτητές και εργένηδες ξεχωρίζει ένα ακόμη, εκείνο της Ντίνας Νικολάου «Μόνος στην κουζίνα», εκδ. Μίνωας. Στις 205 σελίδες του βρίσκει κανείς πέρα από χρήσιμες πληροφορίες για τα σκεύη και τη χρήση τους στην κουζίνα, νόστιμες και απλές συνταγές, χαμηλού κόστους που φτιάχνονται γρήγορα. Χάρη στην εύχρηστη κατηγοριοποίηση […]
Εφτασε στα γραφεία μας σε συσκευασία πίτσας, χωρίς κανείς να το έχει παραγγείλει, και τράβηξε αμέσως την προσοχή. Το καινούργιο βιβλίο του Τάσου Αντωνίου βαδίζει επάνω σε μια χιλιοειπωμένη ιδέα, τη μαγειρική για αρχάριους, με τον δικό του ωστόσο, παιχνιδιάρικο και πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Οι «Εύκολες συνταγές για τα πρώτα βήματα στην κουζίνα», όπως επεξηγεί […]
Στο αγαπημένο μου στενό της Προξένου Κορομηλά, βρέθηκα για μια ανάσα ύστερα από δουλειά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η παρέα και η επιλογή του Café Balkan αποδείχτηκαν αναζωογονητικά πριν από την πτήση της επιστροφής. Δοκιμάσαμε μια φρεσκότατη πράσινη σαλάτα με μανούρι, σύκο και μπέικον, στην οποία το γλυκό με το αλμυρό εναλλάσσονταν «τόσο όσο» και […]
Η ιδέα είναι απλή και ως εκ τούτου καλή. Βλέπετε, οι γειτονικοί λαοί έχουν συνήθως πολλά κοινά στην κουζίνα τους, ακόμη κι αν τους χωρίζει μια όμορφη θάλασσα και μερικές άσχημες αναμνήσεις. Ετσι, λοιπόν, η Μαρία Εκμεκτσίογλου, καθηγήτρια γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Halic και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s στο Ετιλέρ, με πολλές ακόμη περγαμηνές στη συνταγογραφία, […]
Ο Κριστόφ Βασέρ είναι ένας επαγγελματίας ο οποίος αποφάσισε να κάνει ξεχωριστό κάτι εντελώς κοινό, κάτι που πάρα πολλοί φτιάχνουν και όλοι τρώμε καθημερινά: το ψωμί. Στον φούρνο του στο Παρίσι – Du Pain et des Idées – φτιάχνει μόνο δύο είδη ψωμιού, κρουασάν και αρτοσκευάσματα, σε ένα οίκημα του 1870, που όταν ανοίγεις την […]
Στην οδό Κουμουνδούρου 52, στο Μικρολίμανο, εκεί όπου ήταν παλιότερα τα Τρεχαντήρια, το νέο Βαρούλκο Seaside ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί με το κλασικό μενού του, εκείνο που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στην Πειραιώς, αλλά και με πιο απλές, καθημερινές και οικονομικές προτάσεις το μεσημέρι. Το σύνθημα «απλά το μεσημέρι, κλασικά το βράδυ» υπογραμμίζει ακριβώς αυτό και […]
Δεν βλέπουμε συχνά έναν σεφ με ολόσωμο ριγέ μαγιό στην παραλία, ούτε έναν άλλο να σπάει σαν «καρατέκα» τρεις μπαγκέτες στη σειρά. Ούτε πάλι έχουμε συνηθίσει τους σεφ να ξυρίζουν αγριογούρουνα και να φοράνε στα μαλλιά ρόλεϊ από καρότα. Στη «Βίβλο των ελλήνων chef» όμως, των εκδόσεων gl-publications, όλα αυτά μπορούν να συμβούν. Ή τουλάχιστον […]