Το Marea – που στη γλώσσα των ναυτικών σημαίνει παλίρροια – είναι το καινούργιο στέκι για θαλασσινά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εδώ, τα αδέλφια Χρήστος και Σταύρος Σωτηρούδης, γνωστοί και ιδιαίτερα αγαπητοί στην πόλη από το μεζεδοπωλείο «Γλυκάνισος», ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Γιώργο Γιώργο και τον Θεόκτιστο Σαρασίδη και κάνουν θαύματα. Φρέσκια και […]
Ο Αλέξης και ο Κώστας Στεφανίδης, και η Στέλλα Γραμματικοπούλου, η δημιουργική ομάδα του Agora Fine Greek Foods, έκαναν το νέο τους εγχείρημα, το κατάστημα-παντοπωλείο Olicatessen. Ενας χώρος που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην κουζίνα του σπιτιού σου και θα απλώσεις το χέρι σε κάποιο ντουλάπι για να πάρεις το προϊόν που θέλεις: […]
Την πιο λαμπερή οινική εκδήλωση της χρονιάς ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη, με πολύ ιδιαίτερα κρασιά, από τα δημοφιλή οινοποιεία της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». Παλαιωμένοι οίνοι, αποστάγματα, πειραματικές και νέες ετικέτες, κάθετες γευσιγνωσίες, σπάνιες σειρές, μεγάλες συσκευασίες φιάλης, δώρα, εκπλήξεις, κεράσματα ειδικό μενού και πολλά ακόμη, σε μια γιορτινή, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, με φόντο τη […]
To ταπεινό χορταράκι που βρίσκουμε συνήθως σε παραθαλάσσια βράχια και αποτελεί έναν μικρό θησαυρό της καθημερινής μας διατροφής φρόντισε ο Χρήστος Οικονομούδης να μας παρέχει όλον τον χρόνο. Χάρη στην παραγωγική του μονάδα, στην Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου καλλιεργεί κρίταμο, εμείς μπορούμε να το βρούμε ακόμη και νωπό σε ορισμένα σουπερμάρκετ. Επιπλέον, διατίθεται και σε γυάλινα […]
Θαλασσίτσα, παραλία, κήπος, τσιπουροκαταστάσεις με ολόφρεσκα θαλασσινά και άλλα μεζεδάκια… Δεν χρειάστηκε να κάνουμε χιλιόμετρα για το σκηνικό που περιγράψαμε, διότι βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης, στον χώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης, μεταξύ Νέας Παραλίας και λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Προτείνουμε αβλεπί: τηγανιές με αφρόψαρα, μύδια, μπακαλιάρο και κολοκυθάκι. Οι τηγανητές πατάτες […]
Το είχε ανάγκη η Θεσσαλονίκη: έναν χώρο για κρασί όπου ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 70 ετικέτες – σχεδόν όλες σε ποτήρι – και να τις συνδυάσει με πρωτότυπα πιάτα. Συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, που ονομάστηκε Radikal food & wine project και άνοιξε πριν από λίγους μήνες, είναι 12 άτομα, μεταξύ των οποίων […]
Aπό τις ποικιλίες Αθήρι, Aσύρτικο και Ροδίτη είναι φτιαγμένο αυτό το λευκό κρασί στο Πόρτο Καρράς της Σιθωνίας, στις πλαγιές του Μελίτωνα. Έχει λαμπερό αχυρόξανθο χρώμα, αρώματα βοτάνων, λεμονιού, λευκόσαρκων φρούτων και μέντας. Στόμα με όγκο, φίνα οξύτητα και ζωηρή επίγευση που ξεχειλίζει από αρώματα εσπεριδοειδών. Συνοδεύει θαλασσινά, φρέσκα ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά και ασιατική […]
Ένα λευκό ξηρό κρασί του Κτήματος Αλφα από το Αμύνταιο της Φλώρινας. Φτιάχνεται από 100% Μαλαγουζιά σε υψόμετρο 670 μ., με βορειοδυτικό προσανατολισμό, προς το όρος Βόρας. Εχει μύτη έντονη, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και διακριτικών αρωματικών βοτάνων. Στο στόμα είναι γεμάτο με εξαιρετική ισορροπία- δροσιά και φινέτσα, ενώ η επίγευση […]
Το Rose Boutari Demi-Sec (ημίξηρο) είναι ένα χαρακτηριστικό μακεδονικό ροζέ, ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους προτιμούν τις λιγότερο ξηρές γεύσεις, από Ξινόμαυρο και άλλες ερυθρές ποικιλίες. Έχει έντονο λαμπερό ροζέ χρώμα, ενώ στο στόμα διακρίνονται αρώματα φρούτων και λουλουδιών, με κυρίαρχα το τριαντάφυλλο και το κεράσι. Ισορροπημένο, ευχάριστο, πλούσιο αλλά και σύνθετο κρασί. Ξεχωρίζει για τη […]
Ένα κόκκινο ξηρό κρασί με μεγάλη επιφάνεια και πολλές υποσχέσεις στους λάτρεις του είδους που θέλουν στην κάβα τους κρασιά παλαιότερα των 10 χρόνων. Το Μυλοπόταμος Επιφανής παράγεται από τα δεκαπεντάχρονα και πλέον κλήματα του Μυλοποτάμου Αγίου Όρους από τις ποικιλίες Λημνιό 70% και Merlot 30%. Στη μύτη διακρίνουμε αποξηραμένα δαμάσκηνα, κόκκινα φρούτα και καρυκεύματα. […]
Ένα λευκό ξηρό κρασί μέτριας οξύτητας και υψηλού αλκοολικού τίτλου από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας της ποικιλίας Μαλαγουζιά, από το Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου. Ξεχωρίζει για τον δυνατό φρουτώδη χαρακτήρα του και είναι πλούσιο σε αρώματα από μάνγκο και ροδάκινο, με λεπτά χαρακτηριστικά και επίγευση που διαρκεί. Κατάγεται από τις πλαγιές του Βερτίσκου στην ευρύτερη περιοχή της […]
Το λευκό ξηρό Ντρούμο Κυρ-Γιάννη από 100% Sauvignon Blanc έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς πριν από 30 χρόνια, στο αμπελοτόπι του, στο Αμύνταιο Φλώρινας, φυτεύτηκε ένας από τους παλαιότερους αμπελώνες Sauvignon Blanc στην Ελλάδα. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, αλλά γίνεται ηπιότερο χάρη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών, […]
Ένας παράδεισος για τους λάτρεις του κρασιού βρίσκεται στο Πόρτο Καρράς, στη Σιθωνία Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στο Κτήμα Πόρτο Καρράς. Το οινικό ταξίδι περιλαμβάνει περιήγηση στον μεγαλύτερο ενιαίο και βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας με δική του ζώνη ΠΟΠ, τις Πλαγιές Μελίτωνα – ακολουθώντας οδικές, ποδηλατικές αλλά και περιπατητικές διαδρομές που οδηγούν σε πανέμορφα αμπελοτόπια, άλλοτε […]
To Kitrvs Syrah είναι, όπως μαρτυρά και το όνομά του, ένα κόκκινο κρασί από 100% Syrah, φτιαγμένο στο οινοποιείο Kitrvs στην Πύδνα Πιερίας. Έχει φρουτώδη χαρακτήρα συνοδευόμενο από αρώματα σοκολάτας και βανίλιας. Σώμα μεστό με ισορροπημένη οξύτητα, ευχάριστη μεταλλικότητα και μακριά επίγευση με νότες αμύγδαλου και γλυκού πιπεριού. Το 2013 μάλιστα, χρονιά της σοδειάς των […]
Ενας αρωματικός, λευκός ξηρός οίνος, από το Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς, που θα σας γοητεύσει, κατ’ αρχάς με τα αρώματα εσπεριδοειδών, μάνγκο και πεπονιού στη μύτη, και εν συνεχεία στο στόμα, με τη λιπαρότητα που ισορροπεί ιδανικά την οξύτητά του. Δοκιμάστε το με καρμπονάρα όπου θα προσθέσετε και λίγα άγρια μανιτάρια!
Ο ροζέ αφρώδης οίνος Aurelia προέρχεται από την συνοινοποίηση των τριών τοπικών ποικιλιών της αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας: Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι. Ζωηρός και φινετσάτος με πλούσιες φυσαλίδες στο στόμα, κέρδισε από την αρχή με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τους πιo απαιτητικούς γευσιγνώστες. Έχει τριανταφυλλί χρώμα με έντονα και φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως […]
Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής από την ηπειρωτική ποικιλία Ντεμπίνα, αργής, διπλής επιλεκτικής απόσταξης σε παραδοσιακούς άμβυκες και ήπια θερμοκρασία. Στο δεύτερο στάδιο αποστάζεται μόνο η καρδιά της απόσταξης, αφού αφαιρεθούν η κεφαλή και η ουρά, εξ ου και η ονομασία «Ψυχή της Ντεμπίνας»! Αρώματα μήλου, αχλαδιού, εσπεριδοειδών, δαμάσκηνου αλλά και βανίλιας, από τη 12μηνη παλαίωση σε […]
Η ποικιλιακή σύνθεση της ετικέτας AlphaOne του Κτήματος Αλφα διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, εφόσον επιλέγεται πάντοτε με τα κριτήρια αξιολόγησης του οινοποιού Αγγελου Ιατρίδη, από τον αμπελώνα στη θέση «Σκαντζόχοιρος», στον οποίο εφαρμόζονται ιδιαίτερα αυστηρές αμπελουργικές πρακτικές. Η ετικέτα εσοδείας 2009 είναι 100% από Negro Amaro, ενώ χρειάστηκε μία πενταετία για παλαίωση και ωρίμανση, […]
Τα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας, βιολέτα και μαύρο πιπέρι, είναι εύκολα διακριτά, ενώ στο στόμα, μαζί με τα βαρελάτα αρώματα, προστίθενται το μύρτιλο, το βατόμουρο και η μπίτερ σοκολάτα. Οι βελούδινες τανίνες και η μακριά επίγευση συμπληρώνουν το πλούσιο σε όγκο σώμα του. Χρώμα σκούρο πορφυρό, στο οποίο διακρίνουμε μερικές ιώδεις ανταύγειες, μύτη χαρακτηριστική της […]
Χρώμα απαλό ροζέ-σομόν και ανθώδες άρωμα στη μύτη, με πινελιές κόκκινων φρούτων, είναι η πρώτη εντύπωση. Στη συνέχεια ετοιμαστείτε ωστόσο για έντονη, ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Συνδυάζεται με αρκετά κλασικά μεσογειακά λαδερά πιάτα (φασολάκια, γίγαντες πλακί), τηγανητά ψαράκια (ιδιαίτερα το μπαρμπούνι), πίτσες. Θα το βρείτε μόνο σε φιάλη magnum του 1,5 λίτρου, με την […]