Ένας κόσμος πλασμένος από φως και σκοτάδι, αγωνία για κάτι ανώτερο, υπερβατικό που εκρέει συναισθήματα, οπτικά και αφηγηματικά στοιχεία, συμβολικές και διαδραστικές διαστάσεις, παρουσιάζεται στην ατομική έκθεση του ζωγράφου Πάνου Μπάκα με τίτλο «Temple of tears» στην γκαλερί Art Ζone 42. Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού, της κοιλάδας των συναισθημάτων του. Την επιμέλεια της έκθεσης, που πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2025 υπογράφει η Ιστορικός Τέχνης Τζωρτζίνα Θέου.

Eternal, 120X80 cm, 2024

Καθώς η έννοια της θρησκευτικότητας, ως φιλοσοφική και διαισθητική προσέγγιση του κοσμικού μυστηρίου, διατρέχει υποδόρια το σύνολο της εργασίας του, ο ίδιος ο καλλιτέχνης Πάνος Μπάκας, αποφάσισε να αναπτύξει περαιτέρω το θέμα, επιλέγοντας συγκεκριμένα έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Τα συγκεκριμένα έργα «συνομιλούν» με ποικίλες πτυχές και εκφάνσεις του Ιερού, είτε σαν απόλυτη παρουσία του είτε σαν ηχηρή του απουσία.

The king of the drawer, 100×70 cm, 2025

«Ξεκινώ από το αξίωμα ότι η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι ψευδαισθητική. Mάγια αποκαλείται στην ινδική και βουδιστική φιλοσοφία, είναι το βαρύ πέπλο που μας αποκόπτει από το πραγματικά μεγάλο. Ο καλλιτέχνης, όπως ο μάγος ή ο ασκητής, κάποιες λίγες στιγμές καταφέρει να σηκώνει αυτό το πέπλο και να κρυφοκοιτάξει από την άλλη πλευρά,  φέρνοντας πίσω μικρά θραύσματα, απόδειξη μιας υπέρτατης πραγματικότητας, αναλαμπές ομορφιάς και τρόμου.

Πώς προχωράμε λοιπόν με κουράγιο σε αυτό τον ψευδαισθητικό κόσμο που κάποιες φορές μοιάζει με κοιλάδα δακρύων; Την μόνη απάντηση, την μόνη πραγματική Παρηγοριά δίνει και θα δίνει για πάντα η Τέχνη. Η Τέχνη σαν μητέρα που καλεί όλα τα πληγωμένα παιδιά στη μεγάλη αγκαλιά της. Η Τέχνη σαν αιώνια αναζήτηση της ομορφιάς μέσα στα χαλάσματα» σημειώνει ο Πάνος Μπάκας.

My death, 80×60 cm, 2025, κεντρικό κομμάτι σύνθεσης

Το έναυσμα για την έκθεση «Temple of tears» αποτελεί η περίφημη φράση «οι μόνες συζητήσεις που έχουν νόημα είναι για την τέχνη και τη θρησκεία», που συμπυκνώνει τη στάση ζωής του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα του τέλους του 19ου αιώνα, του Joris-Karl Huysmans.

Οι πίνακες του Πάνου Μπάκα δεν απεικονίζουν απλώς, υπενθυμίζουν ότι η Τέχνη γίνεται ένα καταπληκτικό ερμηνευτικό εργαλείο για τη ζωή  και τις εντάσεις της. Άλλωστε η Τέχνη έχει πάντα τον τρόπο να αναδείξει την πολυδιάστατη φύση της συναισθηματικής εμπλοκής, που περιλαμβάνει γνωστικές, πολιτισμικές και συγκυριακές επιρροές, και ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να προκαλεί προβληματισμό, αμφισβήτηση αντιλήψεων και να εμπνέει.

Aleister, 80×80 cm, 2025

INFO

«Temple of tears»

Πάνος Μπάκας

Επιμέλεια: Τζωρτζίνα Θέου, Gallery Manager, Curator, Ιστορικός Τέχνης

Γκαλερί Art Zone 42 , Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα

Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

Διάρκεια: έως 23 Δεκεμβρίου 2025