Είναι επαγγελματίας pastry chef, με σπουδές στη σχολή Le Cordon Bleu και χρόνια εμπειρίας στις κουζίνες ξενοδοχείων και εστιατορίων του Λονδίνου. Όταν αποφάσισαν με το σύζυγό της, Dominic Friel, ότι ήρθε η ώρα να αφήσουν την Αγγλία για να ζήσουν στην Αθήνα, η Καλλιόπη Αναγνωστή έφερε μαζί της όλη τη γνώση και την εμπειρία της γύρω από το τελετουργικό του afternoon tea. Αυτό ήταν και το αρχικό concept της Madame Gâteaux: απογευματινό τσάι, σερβιρισμένο με τον κλασικό αγγλικό τρόπο σε ένα vintage αμπαλάζ, το οποίο η Καλλιόπη και o Dominic λατρεύουν.
Ανέκαθεν συγκέντρωναν αντικείμενα από τις αγαπημένες τους δεκαετίες του ’50 και του ’60 – αντικείμενα τα οποία εκείνη μετέφερε στα events που αναλάμβανε για να ντύσει τις μοναδικές γεύσεις που δημιουργούσε. Σερβίτσια και ρούχα, όλα αποτελούσαν κομμάτι της ατμόσφαιρας που έχτιζε η Madame Gâteaux και που οδήγησε σιγά σιγά στη γέννηση ενός ξεχωριστού χώρου στο Χαλάνδρι.

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Ενός χώρου ο οποίος λειτουργεί σαν χρονοκάψουλα, όπως λέει η Καλλιόπη, και στον οποίο μπορείς να πας με την παρέα σου και να ζήσετε μια τελείως διαφορετική εμπειρία από αυτήν που έχουν όλοι κατά νου όταν βγαίνουν –όπως συνηθίζεται εδώ στην Ελλάδα– «για καφέ». Ένα κανονικό σπίτι, βγαλμένο από τα ’50s, κουκλίστικο και χρωματιστό, μέσα στο οποίο χαλαρώνεις, πίνεις το τσάι σου και απολαμβάνεις μια σειρά από αλμυρά και γλυκά κεράσματα, όλα βγαλμένα από το παραδοσιακό αγγλικό μενού. «Παράλληλα με το στήσιμο του χώρου, ξεκινήσαμε το blogging και συνειδητοποιήσαμε ότι μας άρεσε πολύ», μας λέει η Καλλιόπη, που δουλεύει μαζί με τον Dominic στη δημιουργία του περιεχομένου της Madame Gâteaux – εκείνη μαγειρεύει, εκείνος φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί.
Η έμπνευση για τις συνταγές μπορεί να έρθει από παντού, από εποχικά υλικά, trends, ακόμα και από τη μαγειρική επικαιρότητα. «Ξεκινώντας ήθελα να δίνω πιο επαγγελματικές συνταγές, αλλά πρέπει να πας εκεί όπου σε πάει το κοινό σου», εξηγεί και παραδέχεται ότι ένα εντυπωσιακό γλυκό με λιωμένη σοκολάτα θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερα views από μια εύκολη, υγιεινή και νόστιμη συνταγή πρωινού. «Μου αρέσει να φτιάχνω γλυκά με φρούτα και ζύμη, κρέμες και σου. Όταν όμως έχω να επιλέξω τι γλυκό θα φάω, θα προτιμήσω κάτι απλό – για παράδειγμα, ένα πολύ ωραίο κρουασάν βουτύρου. Αγαπώ επίσης τους ξηρούς καρπούς, το φιστίκι και το φουντούκι, τα βρώσιμα λουλούδια και τα βότανα».
Την ενδιαφέρουν όμως και τα vegan υλικά, όπως και η πρόκληση του να παρασκευάζει γλυκά χωρίς ζωικά προϊόντα αλλά με αντίστοιχες με τα «κανονικά» υφές. Απολαμβάνει την ασιατική κουζίνα και να τρώει έξω, να επισκέπτεται καινούρια μαγαζιά και να δοκιμάζει τα πάντα, από χασαποταβέρνες μέχρι εστιατόρια με αστέρια Michelin. To δικό της κομμάτι του brunch –γλυκό και με άρωμα Ελλάδας– έχει ένα ψημένο γιαούρτι με σιρόπι από μανταρίνια Χίου και ένα μπολ βρόμης με γεύση μπακλαβά.
Ψητό γιαούρτι με σιρόπι από μανταρίνια χιώτικα

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος ψησίματος: 35’
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 4 μερίδες:
- 300 γρ. γιαούρτι 5%
- 250 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- Ξύσμα από 1-2 χιώτικα μανταρίνια
- 2 χιώτικα μανταρίνια για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
- 120 ml χυμό από χιώτικα μανταρίνια
- 50 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 τμχ. αστεροειδές γλυκάνισο
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτελεση
- Ανακατεύουμε με σπάτουλα το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το ξύσμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ψήνουμε το μείγμα, σε σκεύος 20 εκ., σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C, για 30-35 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί, αλλά να τρέμει στο κέντρο όταν το κουνάμε. Μόλις κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Ανακατεύουμε το χυμό, τη ζάχαρη, το γλυκάνισο και την κανέλα και αφήνουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να αποκτήσουμε ένα παχύρευστο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Σερβίρουμε το ψητό γιαούρτι κρύο, περιχύνοντας με σιρόπι και γαρνίροντας με τα μανταρίνια.
Overnight oats με τα υλικά του μπακλαβά

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικα για 1-2 μερίδες:
- 100 γρ. βρόμη
- 80 γρ. γάλα (ζωικό ή φυτικό)
- 2 κ.σ. μέλι
Για το γαρνίρισμα:
- 80 γρ. καρυδόψιχα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο (σκόνη)
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 50 γρ. μέλι + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη βρόμη με το γάλα και το μέλι (2 κ.σ.). Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη βρόμη στο ψυγείο να μουσκέψει έως το επόμενο πρωί.
- Καβουρντίζουμε σε ένα τηγανάκι τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι (50 γρ.) και ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να καλυφθούν τα καρύδια και να λιώσει καλά το μέλι.
- Σερβίρουμε το μείγμα της βρόμης σε ποτήρι και γαρνίρουμε με τα καρύδια. Περιχύνουμε με επιπλέον μέλι και απολαμβάνουμε.