Αντιστρόφως ανάλογη της πορείας του ΠαΣοΚ αποδεικνύεται στην πράξη η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι οι δρόμοι τους μοιάζουν παράλληλοι κι ο προορισμός κοινός: η φθορά της κυβέρνησης.
Ναι μεν κομματικές πηγές απορρίπτουν ότι έχει προκύψει «διαγκωνισμός» με τη Χαρ. Τρικούπη, την ίδια ώρα όμως δεν λείπουν οι λεκτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις σε θεσμικά ζητήματα πίσω από τις οποίες κρύβεται η αδιάκοπη προσπάθεια προβολής της πιο μαχητικής κι αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Της αντιπολίτευσης αυτής που ανταποκρίνεται αποδοτικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας και την εκφράζει καλύτερα.
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και πρόταση μομφής ζητά επίμονα ο ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη εβδομάδα, με σύσταση προανακριτικής απάντησε χθες Τετάρτη το ΠαΣοΚ. Ένα αίτημα που, παρεμπιπτόντως, είχε τη δυνατότητα να το καταθέσει χωρίς τη συνδρομή άλλων κομμάτων.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν λογίζονται τυχαίες οι αναφορές του Σωκράτη Φάμελλου ή άλλων επιτελικών στελεχών για δισταγμό, ενδεχομένως δε και για ανούσιο τακτικισμό, που εξυπηρετεί την κυβέρνηση και της επιτρέπει να κερδίζει χρόνο, ενόσω η αντιπολίτευση εγκλωβίζεται σ’ ένα διαρκές «περίμενε». Πόσο μάλλον, δεν ήταν τυχαίες, οι εξίσου στοχευμένες κομματικές διαρροές που υπήρξαν μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου έτσι ώστε «οι προανακριτικές να μην αποτελέσουν ‘πλυντήριο’ για κανέναν». Κι ας υποστηριχθούν σε κάθε μορφή τους, όπως και κάθε άλλη κοινοβουλευτική πρακτική ικανή να αξιοποιηθεί για την διαλεύκανση της τραγωδίας στα Τέμπη.
Η μειωμένη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι ξεκάθαρα μαθηματικής φύσεως. Συντελείται καθημερινό έργο από τα διάφορα επιτελεία και τους τομείς ευθύνης, εντός κι εκτός Βουλής. Μόνο που το εμπόδιο των 26 βουλευτών παραμένει ανυπέρβλητο όσο δεν μεταβάλλονται -προσώρας- οι αριθμητικοί συσχετισμοί. «Ψυχολογικά το έχουμε ξεπεράσει» είπε μεταξύ χιούμορ και πικρής αλήθειας η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της (Action24).
Πρακτικά επηρεάζει όμως κάθε πρωτοβουλία και δεν αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας. Διαφορετικά δεν θα διακήρυσσαν άπαντες πως στόχος είναι η επανάκτηση του θεσμικού ρόλου που χάθηκε εν μία νυκτί. Τώρα γίνονται πραγματικά ορατές οι σφοδρές συνέπειες της εσωκομματικής περιδίνησης που είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια του 45% της κοινοβουλευτικής ισχύος του κόμματος μέσα σε 1,5 χρόνο.
Ακόμη και 35-36 έδρες θα αρκούσαν σήμερα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει την πρόταση μομφής και με τις υπογραφές από Νέα Αριστερά – Πλεύση Ελευθερίας να προχωρήσουν άνευ άλλης χρονοτριβής οι διαδικασίες. Υποχρεωτικά πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει το ΠαΣοΚ και πιέζει με ό,τι του αναλογεί, προσδοκώντας από τη μία σε επίσπευση κι από την άλλη σε αξιοποίηση του πολιτικού μομέντουμ μετά και την αναδίπλωση του Μαξίμου.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούμε» υπογράμμιζαν εκ νέου κύκλοι της Κουμουνδούρου το βράδυ της Τετάρτης δεδομένου πως «έρχονται στην επιφάνεια και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία για το έγκλημα των Τεμπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του».
«Είναι μονόδρομος η πρόταση δυσπιστίας» επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Σωκρ. Φάμελλος, προβλέποντας πως ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ «θα μετρηθείτε και με τη συνείδησή σας και με την ιστορία» όταν πια, αργά ή γρήγορα, τεθεί προς συζήτηση η μομφή της αντιπολίτευσης.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην προανακριτική κι επιμένει στη μομφή
Μέχρι τότε δεν είναι ψέμα πως στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται μήπως άλλη μια κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία η ΝΔ διαθέτει το πάνω χέρι, καταλήξει σε «απαλλαγή» της κυβέρνησης. Είτε αυτό θα συμβεί θεωρούν στην Κουμουνδούρου, καθώς τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένης έκτασης, είτε ο Κυρ. Μητσοτάκης θα φροντίσει να μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε άλλο τις ευθύνες για να μην κατηγορηθεί ο ίδιος. Άρα θα διαφύγει δια παντός «ο ενορχηστρωτής» και ο «εντολέας», όπως περιγράφουν καταγγελτικά τον πρωθυπουργό.
Μια αντίστοιχα αρνητική έκβαση επικοινώνησε ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης πως είχε το αίτημα «να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της προσεχούς Ολομέλειας συζήτηση με τον Επίτροπο Μεταφορών, Απόστολο Τζιτζικώστα, για τη συμπλήρωση 2 ετών από το τραγικό δυστύχημα, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και αποκαλύψεων για τις συνθήκες του δυστυχήματος». Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η πρόταση της LEFT συζητήθηκε στη συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων και δεν υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και το RENEW. Αποτέλεσμα αυτού ήταν μην προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Μάλιστα ο Κ. Αρβανίτης μίλησε αμέσως μετά για «πολιτικές δυνάμεις του κατεστημένου» που «βαδίζουν αγκαζέ με την ακροδεξιά στη λεωφόρο της συσκότισης ενός πρωτοφανούς εγκλήματος».
«Να πάψει να κρύβεται»
Αντίθετα με τα παραπάνω η πρόταση μομφής κρίνεται από την Κουμουνδούρου ως μια ξεκάθαρα πολιτική πράξη αμφισβήτησης της κυβέρνησης για την οποία, όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους, «διαθέτουμε μια τεράστια γκάμα επιχειρημάτων» προς υποστήριξή της. Δεν απορρίπτουν τις προανακριτικές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε, φυσικά, αποκλείουν να θέσουν και από τη μεριά τους τέτοιο ζήτημα στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των στοιχείων που θα προκύψουν. Διότι πρέπει «να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται».
Τον παν, σε κάθε περίπτωση, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «πάψει να κρύβεται στέλνοντας αντιπροσώπους». Κι αφού, για τους ίδιους, στοιχειοθετείται μομφή, αυτή και μόνο θα τον αναγκάσει να εμφανιστεί στη Βουλή, τη στιγμή που μεταφέρει χρονικά την προ ημερησίας συζήτηση.
Αναζητείται όμως η μαθηματική πράξη που θα προσφέρει τη λύση στο πρόβλημα. Κι ως τώρα δεν έχει βρεθεί.









