Από σήμερα στις αίθουσες μια νέα ταινία, η περιπέτεια με τον Ράιαν Γκόσλινγκ που με έναν απομυθοποιητικό τρόπο μας οδηγεί στον «παλαβό» κόσμο του κινηματογράφου.

Βαθμολογία

5: εξαιρετική

4: πολύ καλή

3: καλή

2: ενδιαφέρουσα

1: μέτρια

0: απαράδεκτη

Ο κασκαντέρ (The fall guy)

Παραγωγή: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιτς

Ηθοποιοί: Ράιαν Γκόσλινγκ, Εμιλι Μπλαντ, Ααρον Τέιλορ Τζόνσον κ.α.

Ανοίγει από σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, στις αίθουσες η τελευταία ταινία του Ντέιβιντ Λιτς, στην οποία ο Ράιαν Γκόσλινγκ, κρατώντας τον ρόλο του ήρωα του τίτλου, θα βρεθεί στην καρδιά μιας αδιανόητης σε σύλληψη συνωμοσίας στην Αυστραλία, εκεί όπου έχει κληθεί να δουλέψει ως αντικαταστάτης των δύσκολων σκηνών ενός υπερόπτη σταρ (Ααρον Τέιλορ Τζόνσον). Αν και η ίδια η ταινία που γυρίζεται στην ταινία, είναι κάτι που κυριολεκτικά σε ξεπερνά – θα μπορούσες να πεις ότι ο Ιντιάνα Τζόουνς ερωτεύεται μια εξωγήινη – αυτό έχει τελικά ενδιαφέρον γιατί μας υπενθυμίζει για τι ακριβώς προϊόντα, σήμερα το Χόλιγουντ σπαταλά εκατομμύρια δολάρια στο μέσο που λέγεται σινεμά. Η ταινία που γυρίζεται μέσα στην ταινία είναι το όραμα μιας νεαρής σκηνοθέτριας (Εμιλι Μπλαντ), η οποία, από μόνη της αποτελεί την αφορμή για τον κασκαντέρ να αποφασίσει να δουλέψει στην ταινία, αφού ύστερα από ένα ατύχημα είχε αποφασίσει να τα παρατήσει.

Ως περιπέτεια, η ιστορία του «Κασκαντέρ» έχει μια σχετική πλάκα, μέσα στην αδιανόητη υπερβολή της, όμως αν για κάτι αξίζει πραγματικά, είναι ότι μεταφέρει τον θεατή στα παρασκήνια των σετ των κινηματογραφικών ταινιών και εκεί ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιτς, με μια λέξη, απομυθοποιεί τα… πάντα. Αλαζονεία και τερτίπια των σταρ, τρέλες των παραγωγών που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, ματαιοδοξία στο ζενίθ και οι κασκαντέρ στη μέση όλων αυτών να βγάζουν το ψωμί τους κάνοντας την βρώμικη δουλειά χωρίς να τους γνωρίζει κανείς εκτός από την πιάτσα τους. Συγχρόνως, ο Λιτς (που έχει περάσει από ανάλογες ταινίες όπως ένα «Fast and furious» αλλά το «Atomic Blonde») δίνει σινεφίλ χρώμα στην ιστορία του με ποικίλες ρετρό αναφορές σε άλλες ταινίες • από την «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» μέχρι το «Ερωτας δίχως αύριο» και από την τηλεοπτική σειρά «Miami Vice» μέχρι το «Αγάπη είναι». Το αποτέλεσμα είναι μια διασκεδαστική και κάπως «λοξή» περιπέτεια που δεν έχει βεβαίως το εκτόπισμα (και το βάρος) ενός «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, αλλά τουλάχιστον την παρακολουθείς ευχάριστα.

Βαθμολογία: 2 ½

ΑΘΗΝΑ: CINOBO ΟΠΕΡΑ – ΘΗΣΕΙΟΝ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ – ΑΙΓΛΗ – ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ – ΚΗΦΙΣΙΑ – OΛΑ ΤΑ VILLAGE – ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ – ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΙΝΕΑΚ κ.α ΘΕΣ/ΚΗ: VILLAGE – CINEMA ONE κ.α.