Τούτες τις άγιες ημέρες στο γυάλινο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών γίνονται συνεχείς συσκέψεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο Ισραήλ με τον πόλεμο στη Γάζα, οι συσκέψεις γίνονται με κάθε μυστικότητα και πάντα σε συνεννόηση με τον πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ και με τον πρόξενό μας στα Ιεροσόλυμα.

Θα είναι μια ειδική επιχείρηση που θα γίνει με τη μέγιστη προσοχή. Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με κυβερνητικό αεροπλάνο, στο οποίο θα επιβαίνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας υπεύθυνος για την αποστολή, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου.

Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν επίσης και τέσσερις βουλευτές, τρεις από τη ΝΔ και ένας από τη Νίκη. Δεν ξέρω εάν τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά όπως μου είπαν, η κυβέρνηση φρόντισε να μεταβούν με το κυβερνητικό αεροσκάφος και αστυνομικοί για ευνόητους λόγους.

Η υποδοχή θα γίνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά όχι υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους (αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν). Αμέσως μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός αεροσκάφη της Aegean και της Sky Express θα το μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι τον ακριβή αριθμό προσκυνητών στους οποίους θα επιτραπεί η είσοδος στο Ναό της Αναστάσεως ανακοίνωσε προ ημερών το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την τελετή του Αγίου Φωτός.

«Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναρτά προς γνώσιν των προσκυνητών την γνωμάτευσιν του Αρχιτέκτονος του Ναού της Αναστάσεως κ. Θεοδοσίου Μητροπούλου και του Αρχιτέκτονος της Αδελφότητος των Φραγκισκανών κ. Nagib Naser διά τον αριθμόν των προσκυνητών, οι οποίοι είναι δυνατόν να εισέλθουν εις τον Ναόν της Αναστάσεως, διαρκούσης της Τελετής του Αγίου Φωτός», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εντός του Ναού και στον εξωτερικό χώρο θα επιτραπεί η παρουσία 4.200 πιστών κατά τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα.

***

Οι Τούρκοι θα διδάσκουν την «γαλάζια πατρίδα» στα… σχολεία

Η «γαλάζια πατρίδα» και η «πατρίδα των αιθέρων», καθώς και τα «επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας» (εννοεί τα drones και το μαχητικό δήθεν πέμπτης γενιάς με κινητήρα όμως F-16) εντάσσονται πλέον επισήμως στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας, το οποίο ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Το εκπαιδευτικό μοντέλο του Αιώνα της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, στην ύλη του μαθήματος της Γεωγραφίας που θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία θα δίνεται έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, με χάρτες «που σχετίζονται με τη γαλάζια πατρίδα και την πατρίδα των αιθέρων», σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν. Θα γίνεται επίσης αναφορά στη σημασία της «γαλάζιας πατρίδας», στην οποία το Αιγαίο αναφέρεται με την ονομασία «Θάλασσα των Νήσων», και θα διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

***

Γιατί συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Στην τακτική (προγραμματισμένη) συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, πέραν του ενός εξοπλιστικού προγράμματος για τις πυραυλακάτους αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την δίωρη συνάντηση που είχε προχθές με τον Τούρκο ομόλογό του Φιντάν στο Λονδίνο. Μια συνάντηση που είχε θα μπορούσε να πει κανείς αντικείμενο την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου. Εκείνο που σημείωσα είναι ότι οι Γεραπετρίτης και Φιντάν συναντήθηκαν αυτή τη φορά σε…ουδέτερο έδαφος, δηλαδή ούτε Αθήνα, ούτε Άγκυρα (ή Κωνσταντινούπολη) αλλά Λονδίνο. Μία συνάντηση όπου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ταξίδεψαν για αυτό το σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι πέρα από τις όποιες διαφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας οι οποίες παραμένουν, στο πεδίο η ηρεμία παραμένει. Τονίζουν δε ότι παραβιάσεις και υπερπτήσεις έχουν μηδενιστεί, οι μεταναστευτικές ροές είναι υπό έλεγχο, με την συνεργασία Αθήνας και Άγκυρας να χαρακτηρίζεται εξαιρετική και σημειώνουν ως διόλου αμελητέα τα οφέλη του καλού κλίματος

*Αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα ξεκινήσει μια περιοδεία στην εσχατιά του Αιγαίου για ευχές με τους στρατευμένους.. Πρώτος σταθμός η Κως, ακολουθούν Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Κάλυμνος. Την Μεγάλη Πέμπτη θα βρεθεί στους Λειψούς και στην Πάτμο (όπου θα παρακολουθήσει και την Ακολουθία του Νιπτήρος).

***

Ζητούν να κληθεί η Κεραμέως στην Θεσμών και Διαφάνειας

Εξελίξεις στο σκάνδαλο mail-gate σας έχω. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσαν αίτημα για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να κληθεί η αρμόδια Υπουργός των Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε ακρόαση.

Η ακρόαση της υπουργού ζητείται για την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού και σε σχέση με τα μέτρα που οφείλει να λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

***

Ούτε Harvard, ούτε Σορβόννη, ούτε Yale (ακόμη)

Σε σημαντικά βήματα διεθνοποίησης, μαθαίνω πως προχωρούν δύο από τα πιο σημαντικά ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, εξετάζοντας και δρομολογώντας την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Κύπρο. Όσον αφορά τα σχέδια του ΕΚΠΑ, «έχουν γίνει συζητήσεις με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την υπουργό Παιδείας της Κύπρου και το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό», όπως μας είπε ο πρύτανης του Ιδρύματος Γεράσιμος Σιάσος.

Τώρα έγινε τόση φασαρία για ποια ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στην Ελλάδα, υπήρξαν τόσες αντιπαραθέσεις και τελικά η εικόνα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Αν εξαιρέσει κανείς, όπως σημείωσαν «Τα Νέα», τα τρία κυπριακά πανεπιστήμια, ήτοι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Frederick University), το ενδιαφέρον των οποίων έχει ήδη εκφραστεί ή έχει δει το φως της δημοσιότητας, τα υπόλοιπα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Οι φήμες για εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από κάποιο ισπανικό ΑΕΙ παραμένουν φήμες, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες ούτε για το όνομά του ούτε για το ακαδημαϊκό αντικείμενο των σχολών που σχεδιάζονται. Σε επίπεδο φημών παραμένουν επίσης και οι αναφορές σε κάποια φημισμένα πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Yale, το Johns Hopkins, η Σορβόννη, το Duke και το New York University. Το μέλλον θα δείξει ποιες είναι φήμες και κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

***

Στην πιο καυτή και επικίνδυνη ζώνη της υφηλίου

Θα σας περιγράψω σήμερα την πιο καυτή ζώνη της υφηλίου, τη νεκρή ζώνη Βόρειας Κορέας- Κορέας, την οποία επισκέφθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Εκεί όπου μετά από μια στενή λωρίδα δρόμου κυριαρχεί ο Κιμ, με τον φόβο όλων μην πατήσει κάποια στιγμή το κουμπί.

Το πουλμανάκι που σε μεταφέρει στην περιοχή σταματά μπροστά σε ένα κτίριο, μέσα σε μια γλώσσα γης προς τη Βόρεια Κορέα. Στο σημείο αυτό τον έλεγχο των κάνουν οι Αμερικανοί και ο έλεγχος είναι λεπτομερής. Κορεάτες στρατιώτες δεν υπάρχουν πολλοί, είναι σχεδόν αποκλειστικά Αμερικανοί. Επικρατεί μια περίεργη ησυχία και μια ιστορία ότι στο στενό αυτό δρομάκι περπάτησαν πριν από χρόνια ο τότε πλανητάρχης Τραμπ μαζί με τον Κιμ.

Σε άλλο σημείο της νεκρής ζώνης μέσα στο έδαφος της Κορέας σε μια τεράστια πλατεία υπάρχουν τα μνημεία όλων όσων πολέμησαν και έπεσαν στον πόλεμο: Υπάρχει βεβαίως και το ελληνικό μνημείο με τους περισσότερους από 100 Έλληνες που έπεσαν για την Δημοκρατία και την Ελευθερία σε μια μακρινή χώρα.

Να ξέρετε ότι οι Κορεάτες θα ευγνωμονούν για πάντα τους Έλληνες και το λένε σε όποιον Έλληνα συναντήσουν για τρεις λόγους: 1. Επειδή πολέμησαν για την ελευθερία τους, 2. επειδή σχεδόν κάθε μήνα ένα ελληνόκτητο πλοίο ναυπηγείται σε κορεάτικα ναυπηγεία και 3. για τον ελληνικό πολιτισμό που διδάσκεται στα κορεάτικα σχολεία. Μπορεί κάποιος Κορεάτης να μην έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζει την Ακρόπολη, τον Όμηρο, τους 300 του Λεωνίδα και βεβαίως τον Αριστοτέλη.

***

Οι ASPIDES απέκρουσαν drones και πυραύλους των Χούθι

Υπήρξε χθες μια μαζική επίθεση με πυραύλους και UAV εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι. Συγκεκριμένα επίθεση εναντίον τεσσάρων πλοίων – δύο εμπορικών και δύο πολεμικών.

«Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική αποστολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που αποτελεί στόχο επιθέσεων στη θάλασσα ή από αέρος. Οποιαδήποτε αντίδραση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι αναγκαία, αναλογική και θα περιορίζεται στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το αρχηγείο της αποστολής στη Λάρισα. Σε ερώτηση εάν έχει μέχρι στιγμής απειληθεί κάποια ελληνικό πλοίο, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης του ΝΑΤΟ τόνισε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει απειληθεί πλοίο με ελληνική σημαία, μόνο πλοίο ελληνικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης «ASPIDES» κ. Μπούρα «η EUNAVFOR ASPIDES μέχρι στιγμής έχει προστατεύσει – συνοδεύσει αρκετά πλοία ελληνικών συμφερόντων ή μερικά με ελληνική σημαία». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα στατιστικά στοιχεία της επιχείρησης δεν μπορούν να δοθούν ακόμα στη δημοσιότητα.