Αυτές τις ημέρες με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στην Γάζα, και με την επίθεση με ιρανικά drones στο Ισραήλ, στο υπουργείο Εξωτερικών καταστρώνεται ένα (σχεδόν …πολεμικό) σχέδιο για να έρθει το Μεγάλο Σάββατο το Αγιο Φως στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, το γενικό πρόσταγμα έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος ήδη συναντήθηκε με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου για τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Επειδή η κατάσταση στο Ισραήλ είναι ρευστή, ο υφυπουργός θέλει μια compact επιχείρηση για το Αγιο Φως. Δηλαδή η μεταφορά να γίνει, χωρίς χρονοτριβές, με κυβερνητικό αεροπλάνο και σε αυτό να επιβαίνουν οι απαραίτητοι (το πολύ κάπου 15 άτομα, με ιερωμένους, πολιτικούς και αστυνομικούς).

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στο Ισραήλ και είναι έτοιμο να προσαρμόσει το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο, εάν αλλάξει και η κατάσταση στο Ισραήλ τονίζει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Τώρα όλα αυτά που γίνονταν στο παρελθόν, δηλαδή υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους, ξεχάστε τα. Μια λιτή τελετή θα γίνει στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και τίποτα άλλο. Ενώ αεροπλάνα της Aegean Airlines και της Sky Express θα μεταφέρουν το Αγιο Φως σε όλη την Ελλάδα.