Ένας πρωτοπόρος στον τομέα των ψηφιακών εφέ, ο Τιμ Μακ Γκόβερν, βραβευμένος με το Όσκαρ ειδικών οπτικών εφέ για την ταινία του Πολ Βερχόφεν «Ολική επαναφορά» (Total Recall, 1990) πέθανε στον ύπνο του το περασμένο Σάββατο.

Ήταν 68 ετών.

Ο Μακ Γκόβερν είχε εργαστεί σε πολλές ταινίες από το 1982, όταν μπήκε στον χώρο, ως τον θάνατό του. Πρώτη του επαφή με τον κόσμο του κινηματογράφου έγινε στην κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Τron». Ωστόσο, ο Μακ Γκόβερν εργάστηκε σε διάφορα είδη κινηματογράφου και όχι αποκλειστικά σε ταινίες sci fi.

Για παράδειγμα υπήρξε υπεύθυνος οπτικοακουστικών εφέ στην ρομαντική κομεντί «Καλύτερα δεν γίνεται» με τον Τζακ Νίκολσον, στην περιπέτεια «Επικίνδυνη αποστολή: Μυστικό έθνος» με τον Τομ Κρουζ όπως και στο πολεμικό δράμα «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν.

Ο Τιμ Μακ Γκόβερν γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1955 στο Σικάγο και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, με διπλή κατεύθυνση στη φωτογραφία και τη γραφιστική,. Απέκτησε διδακτορικό από την Ακαδημία του Πανεπιστημίου Τέχνης στο Σαν Φρανσίσκο το 2001.

Ο Μακ Γκόβερν υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Visual Effects Society για σχεδόν δύο δεκαετίες. Υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος καθώς και ιδρυτικός συμπρόεδρος της επιτροπής των βραβείων VES και τον περασμένο Οκτώβριο, έλαβε το βραβείο Ves Founders Award και του απονεμήθηκε ισόβια συνδρομή στο Ves.

Πιο πρόσφατα, εργάστηκε στην DNEG Mumbai και υπηρέτησε ως επικεφαλής δημιουργικού στην Whisper Pictures, εταιρεία που αναπτύσσει και παράγει οικογενειακές ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Την ανακοίνωση θανάτου του Μακ Γκόβερν έκανε η σύζυγό τους μέσω του κοινωνικού δικτύου Facebook.