Πολιτικό «σεισμό» έχει επιφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «το ΒΗΜΑ» για το μοντάζ σε συνομιλίες του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς, οι οποίες δόθηκαν στη  δημοσιότητα λίγες μόλις ώρες μετά το δυστύχημα, δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο λάθος που οδήγησε μοιραία στην τραγωδία των Τεμπών με τη σύγκρουση των δυο τρένων.

Το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο ο οποίος έκανε και την αποκάλυψη, είναι ποιος μπήκε στον χώρο καταγραφών του ΟΣΕ, έναν χώρο περιορισμένης πρόσβασης που μπαίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα, και πήρε, από τις πρώτες ώρες, τα ηχητικά αρχεία τα οποία στη συνέχεια μονταρίστηκαν και παραποιήθηκαν ως προς τους διαλόγους των δύο μηχανοδηγών, που έγιναν ένας διάλογος.

Το ερώτημα αυτό τίθεται, καθώς τα αρχεία αυτά παρουσιάστηκαν λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, με την Αστυνομία να λέει ότι της παραδόθηκαν στις 3 Μαρτίου, την ώρα που στέλεχος του ΟΣΕ, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική της Βουλής, είπε ότι μπήκε τις πρώτες ώρες, μαζί με αστυνομικό, και τα πήρε.

«Κλειδί» για την υπόθεση είναι να γίνει έλεγχος στο σύστημα καταγράφων του ΟΣΕ, ποιος μπήκε τις κρίσιμες ώρες και πήρε στικάκια από το σύστημα συνομιλιών – καταγραφών.

Πρόταση μομφής

Την Τρίτη (26/3), η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης μετά την πρωτοβουλία του ΠαΣοΚ την οποία ήδη στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Τα επιτελεία των τριών κομμάτων βρίσκονται σε επικοινωνία, ενώ αύριο αναμένεται να υπάρξουν και οι επίσημες επαφές των γραμματέων των τριών κομμάτων για το πώς θα διεξαχθεί συντονισμένα η διαδικασία.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, να συσταθεί τριμελής αντιπροσωπεία βουλευτών προκειμένου να καταθέσει στον πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για την πρόταση δυσπιστίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι η τελική πρόταση θα πρέπει να συνδιαμορφωθεί.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, και με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τον Καναδά τις πρώτες πρωινές ώρες τις Τρίτης, αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της για το πώς θα κινηθεί, στην καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται να μη μετατραπεί η πρόταση μομφής σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αλλά να γίνει αποδεκτή και να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Οργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων

Με πλακάτ στα χέρια με τη λέξη «Δικαιοσύνη» και λίγα λουλούδια, η μητέρα και συγγενείς της Κλαούντια, μιας εκ των 57 αθώων θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στέκονται βουβοί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων στη Λάρισα.

Η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας μετά το τέλος της παρέλασης ξέσπασε σε λυγμούς, ζητώντας δικαίωση για την ψυχή του παιδιού της αλλά και των άλλων παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη.

Μετά από προσπάθεια, κατάφερε να πλησιάσει τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση.

«Είμαι πολύ λυπημένη, μου λείπει τόσο πολύ. Όλοι πέρασαν με την στολή τους στην παρέλαση κι εγώ ήμουν λυπημένη γιατί; Προσπάθησα τόσο πολύ για αυτό το κορίτσι».

Τη μητέρα της κοπέλας αγκάλιασε με δάκρυα και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Στα Τρίκαλα, το κλίμα φορτίστηκε πολύ όταν άρχισε η στρατιωτική παρέλαση, καθώς οι γονείς της Θώμης, της Αναστασίας και της Χρύσας ξέσπασαν όταν οχήματα της πυροσβεστικής χαιρέτησαν με τις σειρήνες τους επίσημους.

Οι συγγενείς των αδικοχαμένων κοριτσιών που αναζητούν ακόμη δικαίωση, προσβεβλημένοι από την κίνηση αυτήν, μπήκαν μπροστά από τους επισήμους.

«Σε κάποια στιγμή της παρέλασης ξεκινάει η πυροσβεστική να περνάει και να ανάβει φάρους και να πατάνε κόρνες μπροστά σε παιδιά που χαθήκανε. Πού πατάς κόρνα, στη μάνα τη χαροκαμένη με τα τρία παιδιά; Ντροπή».

Ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στάθηκε στο πλευρό των δύο οικογενειών, ενώ πολλοί μαθητές και μαθήτριες ανταποκρίθηκαν στην ευγενική παράκληση των γονιών και δεν έστρεψαν τα κεφάλια τους προς την εξέδρα των επισήμων.

Παρόντες στη σημερινή παρέλαση στην Καρδίτσα ήταν οι γονείς του Βάιου Βλάχου που έχασε τη ζωή του στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, οι οποίοι στάθηκαν ακριβώς απέναντι από τους επισήμους.

Με τη λήξη της παρέλασης πλησίασαν στην εξέδρα και απευθύνθηκαν στην εκπρόσωπο της κυβέρνησης και τους βουλευτές, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στην μνήμη του παιδιού τους και όλων των θυμάτων.

«Κανένα δε θα αφήσουμε, τα έχουμε βρει όλα, θα τα αποκαλύψουμε, αποκαλύπτονται όλα, όλο το έγκλημα αυτό δε θα μείνει στο σκοτάδι».