Μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση η αγαστή συνεργασία και η πλήρης εμπιστοσύνη στην ΚΕΔΕ είναι μονόδρομος.

Πρέπει να αναδειχθεί αμφίπλευρα ο σημαντικός ρόλος των Δήμων που είναι και ο βασικός μοχλός στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Ενόψει των επικείμενων εκλογών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ οι προσδοκίες, οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις είναι πολλές.

Όλοι οραματιζόμαστε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες την οικονομική επιβίωση των Δήμων ώστε να εκπληρωθεί ο κοινός στόχος για ευημερία όλων των Κοινοτήτων.

Το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει καλείται να δώσει βάρος σε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Επίσης οφείλει να ασχοληθεί ενεργά με την οικονομική ευημερία των ΟΤΑ διεκδικώντας την αύξηση των πόρων για έργα – πρώην ΣΑΤΑ, την περαιτέρω αναλογική απόδοση των ΚΑΠ, να μελετηθεί το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης αλλά και η οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ με το πάγιο αίτημά τους για αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στο ρεύμα. Επιπλέον πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι.

Τέλος θα πρέπει να γίνεται ανοιχτός διάλογος για κάθε πρόταση που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του θεσμού της αυτοδιοίκησης και την επίλυση των προβλημάτων της.