Πέντε μέρες απομένουν για τις εκλογές που θα αναδείξουν την νέα διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στις 2 Μαρτίου και τα στελέχη της Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού απαντούν μέσα από το Cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ψηφιακό ΒΗΜΑ, για το τι προσδοκούν θέτοντας την καταστατική θωράκιση του θεσμού, ως πρώτη προτεραιότητα.

Το Cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί το νέο πρωτοπόρο ενημερωτικό πρότζεκτ του ομίλου Alter Ego Media, δίνει βήμα στους Δημάρχους των 332 δήμων της χώρας να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις προσδοκίες τους.

Ρωτήσαμε λοιπόν τους δημάρχους, λίγες μέρες πριν την κάλπη για τις εκλογές της ΚΕΔΕ, να μας εκφράσουν τι περιμένουν και μας απάντησαν για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι Δήμοι να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης και ευημερbίας για τους πολίτες. Αναφέρονται στις τοποθετήσεις τους για τις τεράστιες ανάγκες που έχουν και οι οποίες αφορούν: μόνιμες προσλήψεις, αυξημένους πόρους, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, τεχνική υποστήριξη για την υποβολή ώριμων μελετών και αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Η αναμόρφωση του τρόπου διανομής των ΚΑΠ σε συνδυασμό με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που πέτυχε η ΚΕΔΕ ικανοποίησε πολλούς Δημάρχους, όπως επίσης και το διεκδικητικό πνεύμα που επιδεικνύει η Ένωση στα θέματα που νιώθει πως θίγεται, όπως το τέλος ταφής και η χρήση του αιγιαλού και των παραλιών. Ζητούμενο ωστόσο πολλών δημάρχων είναι η διοικητική, οικονομική και αναπτυξιακή υποστήριξη των μικρών ορεινών, αλλά και των μικρών νησιωτικών δήμων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εργασίας και εκπαίδευσης, για τη στήριξη και ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών.

Δεν είναι βέβαια λίγες οι φωνές των δημάρχων που αναφέρονται και στις επιρροές που δέχεται η διοίκηση της ΚΕΔΕ από την κεντρική πολιτική σκηνή. Από ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης που μοιάζει με μάγμα το οποίο κινείται γύρω από το βουνό του νωπού 41% της κυβέρνησης και των 20 μονάδων απόστασης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιμετωπίζοντας μάλιστα την εκλογική διαδικασία ως πεδίο προσωπικής πολιτικής εξέλιξης δεν είναι λίγα τα παιχνιδια συναλλαγής που εξελίσσονται στο μικρότερης δυναμικής πολιτικό μάγμα της Αυτοδιοίκησης. Διαβάστε πρωτογενώς τις απόψεις των δημάρχων για όλα τα θέματα στο ειδικό ένθετο cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κυκλοφορεί σήμερα.

Δείτε τις απαντήσεις των Δημάρχων στο Βήμα ανά ΠΕΔ:

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Καγιάογλου Αναστάσιος, Δήμαρχος Παρανεστίου

Η ΚΕΔΕ είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των Δήμων μας.

Η ΚΕΔΕ είναι το συλλογικό μας όργανο που διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στο εταιρικό σχήμα και στους δήμους της χώρας υποστηρίζει τους Δήμους μας και προωθεί τις επιδιώξεις μας, την Αυτοτέλεια μας δίνοντας κίνητρα και λύσεις μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις καλύπτοντας έτσι τις αναγκαιότητες που προκύπτουν.

Οι προσδοκίες μου ως επανεκλεγμένος Δήμαρχος Παρανεστίου είναι να συνεχιστεί η στήριξη της στους μικρούς ορεινούς Δήμους όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και την ενίσχυση της οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και των πολιτικών προσωπικού των ΟΤΑ.

Επιστροφή στο Μενού

Αττικής

Αλλαγιάννης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας

Πρέπει να επιδιώξει:

  • Την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων με αύξηση των ΚΑΠ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών δαπανών των Δήμων
  • Την επέκταση προγράμματος «ΤΡΙΤΣΗΣ» για την χρηματοδότηση έργων και την επιχορήγηση άλλων.
  • Την ακύρωση του Τέλους Ταφής και την κάλυψη του συνολικού ποσού για το αυξημένο ενεργειακό κόστος των Δήμων.
  • Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με εξοπλισμό και μέσα.
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ με την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας (Διοικητικο, Τεχνικό προσωπικό, Δημοτική Αστυνομία κ.λ.π.).

Αποστολόπουλος Ηλίας, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού

Οι εκλογές της ΚΕΔΕ, σηματοδοτούν την συνέχεια σε μια σειρά από παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την νυν ηγεσία του Λάζαρου Κυρίζογλου.

Το ανώτερο Συλλογικό Όργανο της Αυτοδιοίκησης έχει αποδείξει πως αποτελεί ισότιμο συνομιλητή με την Κεντρική εξουσία, με μια σειρά από διεκδικήσεις και παρεμβάσεις ουσίας. Μην λησμονούμε πως το εκλογικό σύστημα άλλαξε κατόπιν εμπεριστατωμένης πρότασης της σημερινής ηγεσίας της ΚΕΔΕ, ο τρόπος καταβολής των ΚΑΠ επίσης διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των δήμων κατόπιν παρέμβασης της ΚΕΔΕ.

Ο νέος Κώδικας θα συνδιαμορφωθεί από το Κράτος και την ΚΕΔΕ. Και πολλά ακόμη παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η ΚΕΔΕ και ξέρει και μπορεί να προηγείται των εξελίξεων. Η ΚΕΔΕ και όλοι οι βραχίονες της όπως η ΠΕΤΑ, το ΙΤΑ σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη της, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις ουσίας, αλλά και να στέκεται αρωγός όπου υπάρχει ανάγκη, όπως έχει κάνει ήδη πολλές φορές.

Το ψηφοδέλτιο «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» με επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου, στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω, έχει την εμπειρία, την δύναμη, την τεχνογνωσία και την αποτελεσματικότητα να διεκδικήσει και να επιτύχει σημαντικές νίκες προς όφελος των 332 Δήμων. Με εστίαση στην διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, καθώς και στην συνεχή ισοβαρής παρουσία της ΚΕΔΕ στα κέντρα αποφάσεων.

Κιούσης Δημήτριος, Δήμαρχος Κρωπίας

Η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ προσδοκούμε να αποτελέσει μια νέα ηγετική δύναμη ενότητας και αξιοπιστίας του λαϊκού θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προτεραιότητες:

  • Την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δήμων.
  • Την οικονομική αυτοτέλεια με αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
  • Τη διοικητική αυτοτέλεια και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας.
  • Την ενίσχυση με προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει ορθά κάθε Δήμος σύμφωνα με τον κατάλληλο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών ( Οικονομικών, Τεχνικών, Διοικητικών και Ανταποδοτικών Υπηρεσιών) κατά προτεραιότητα όσοι δήμοι δεν έκαναν προσλήψεις με τις διαδικασίες των ετών 2007-2009.
  • Την προστασία των Φυσικών Θεμελίων της ζωής με εφαρμογή ολιστικών πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης και λειτουργία των προβλεπόμενων δομών Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτικής Προστασίας.
  • Την ενίσχυση των Κοινωνικών, Πολιτιστικών, Αθλητικών πολιτικών, δομών και υποδομών των Δήμων.
  • Την ολιστική εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων στους Δήμους τόσο στην οργάνωση της διοίκησης όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Κονδύλης Ανδρέας, Δήμαρχος Αλίμου

Περιμένουμε η ΚΕΔΕ να είναι έμπρακτα στο πλευρό μας, στις καθημερινές μάχες που δίνουμε απέναντι σε παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και σε οργανωμένα συμφέροντα.
Θέλουμε η ΚΕΔΕ να παίρνει διαρκώς πρωτοβουλίες και να διεκδικεί με αξιοπιστία, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.

Να προτείνει μελετημένες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Κυβέρνηση, ώστε να επιλυθούν μικρά και μεγάλα προβλήματα της λειτουργίας των Δήμων και, κατ’ επέκταση, της καθημερινότητας των δημοτών (π.χ. Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης). Να επιτύχει την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών των Δήμων, ώστε να πάψουμε να είμαστε «αιρετοί τρίτης κατηγορίας» σε σύγκριση με τους αιρετούς της κεντρικής πολιτικής, αλλά και σε σύγκριση με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας.

Κωνσταντάτος Γιάννης, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης

Από το νέο Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προσδοκούμε:

  • Να μην είναι κομματικό φερέρφωνο,
  • Να υπηρετεί τα συμφέροντα της αυτοδιοίκησης και όχι προσωπικές φιλοδοξίες και στόχους,
  • Να διεκδικεί εμπράκτως και όχι με εξ απαλών ονύχων ανακοινώσεις,
  • Να καταστήσει σαφές ότι η αυτοδιοίκηση είναι το τελευταίο προπύργιο της κοινωνίας και ότι οι αυτοδιοικητικοί, σε όλα τα επίπεδα, προσφέρουν έργο εκεί που το κράτος υστερεί,
  • Να σταματήσουν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, άνθρωποι που κατά κανόνα δεν έχουν σχέση με την Αυτοδιοίκηση.

Εύχομαι το νέο συμβούλιο της ΚΕΔΕ να μπορεί να υλοποιήσει τα παραπάνω και επιτέλους να δούμε μια ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση που πρωταγωνιστεί στις διεκδικήσεις των Δήμων και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Λαγουδάκος Γιάννης, Δήμαρχος Περάματος

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΩΝ οφείλει να εκφράζει τις βουλήσεις και τους προβληματισμους των αιρετών στον παραγκωνισμο που υφίσταται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Κεντρική Εξουσία την λάτρα που εκτελεί χωρίς συνοδευτικούς πόρους και όχι να γίνεται αγώνας δρόμου ποιος από εμάς θα φωτογραφηθεί στα Συνέδρια της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η Νέα Εποχή της Αυτοδιοικησης οφείλει να μας βρει έτοιμους και προαιτημασμένους να μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι στους δημότες στις νέες τεχνολογίες στην ψηφιακή διακυβέρνηση.

Αυτό όμως σημαίνει ότι θα έχουμε επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμάτων σε κάθε Δήμο. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΕΠ- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ σε κάθε Δημόσια και πολλές ακόμη καθημερινές ανάγκες.

Το υποστελεχωμενο και «γηρασμένο»προσωπικο δεν μπορεί εάν δεν επιμορφώσεις να εκλιματιστει με την ψηφιακή διακυβέρνηση και ενώ πριν 20χρονια αιρετοί δικάζονταν για απιστία και παράβαση καθήκοντος για οικονομικά θέματα και έργα τώρα καταδικαζόμαστε γιατί κάποιος «ανεγκεφαλος» εισηγήθηκε στο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα να δικάζονται οι αιρετοί γιατί ένα τρομαγμενο αδέσποτο από τον ήχο της εξάτμισης μηχανής δάγκωσε έναν ντιλιβερά καφε και πίτσας και έπρεπε ο δήμαρχος που έχει υποχρεωτικά στο όνομα του το αδέσποτο να του είχε κάνει ψυχοθεραπεία…κωμικοτραγικα πράγματα…

Μάδης Ισίδωρος, Δήμαρχος Παιανίας

Η απερχόμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ έχει παράξει σημαντικό έργο καταφέρνοντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να παρέμβει και σε νομοθετικό επίπεδο με μεταρρυθμίσεις υπέρ των ΟΤΑ.

Εχοντας ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, μεταξύ άλλων το τέλος ταφής απορριμμάτων που απειλεί τα οικονομικά των δήμων, η επόμενη διοίκηση έχει μόνο μια επιλογή: να συνεχίσει ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση για να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Η επόμενη περίοδος δεν προσφέρεται για πειραματισμούς αλλά απαιτούνται σταθερά βήματα από μια διοίκηση με γνώση του αντικειμένου για τις αλλαγές που τόσο έχουμε ανάγκη.

Μανούρης Πάνος, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας

Είναι πια ώριμες οι συνθήκες καθώς υπάρχει και γνώση και εμπειρία η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά της όργανα να παίξουν πιο ουσιαστικά το ρόλο τους.

Να γίνουν, πιο αποτελεσματικά αλλά και πιο διεκδικητικά, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις Βρυξέλλες ώστε να ασκηθεί μία πιο διευρυμένη και πολυεπίπεδη κοινωνική πολιτική προς όφελος των πολιτών.

Για να αποκτήσει νόημα η ποιότητα ζωής στις πόλεις μας που αντιμετωπίζουν πολλά και χρονίζοντα προβλήματα απαιτούνται πόροι και αρμοδιότητες από το κράτος. Η κεντρική διοίκηση οφείλει να ελέγχει αλλά και να συνεργάζεται με τους φορείς της Τ.Α χωρίς να τους κηδεμονεύει, να δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα απλουστευσουν τις διαδικασίες ώστε να υλοποιούνται τα έργα πιο άμεσα.

Μίχος Λάμπρος, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας

Δεν έχω ιδιαίτερες προσδοκίες από την ΚΕΔΕ! Η συλλογική αυτοδιοίκηση σπανίως υπήρξε οραματική και ουδέποτε στιβαρή και αποφασιστική έναντι της κεντρικής εξουσίας. Οι μεγαλοϊδεατικές ρητορείες γρήγορα βυθίζονταν στα πολλά πρόθυμα «ναι» χάριν μιας εφήμερης λάμψης των τοπικών μας μικρόκοσμων. Η ελπίδα μου βρίσκεται στους δημάρχους που θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον ιστορικό βηματισμό της πόλης τους με έμπνευση, με παρρησία, με ήθος, με ποιότητα, με λογοδοσία και με αξιοκρατία. Αυτή είναι μία εφικτή προοπτική!

Μπάμπαλος Νίκος, Δήμαρχος Ηρακλείου

Όποια σύνθεση κι αν προκύψει από τις διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων συνδικαλιστικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο στόχος μας πρέπει να είναι κοινός, πρέπει να είναι ο δρόμος να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τους δημότες και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Εμείς θα βάλουμε τα εξής θέματα: να διατηρηθεί η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών ως διακριτά νομικά πρόσωπα – γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των σχολείων και τα παιδιά μας – και να απαλλαγούμε από το δυσβάσταχτο και άδικο τέλος ταφής απορριμμάτων που ήδη έχει οδηγήσει πολλούς δήμους σε μεγάλες αυξήσεις της δημοτικής φορολογίας.

Παχατουρίδης Ανδρέας, Δήμαρχος Περιστερίου

Σε τόσο κρίσιμα σταυροδρόμια του χρόνου, των εθνικών, πανευρωπαϊκών, όσο και παγκόσμιων συνθηκών, η ΚΕΔΕ σήμερα καλείται σε ρόλους-κλειδιά, αναφορικά με τη συστράτευση και τη συνδρομή της, σε σχέση με όλους, τους ανά την Ελλάδα Δήμους.

Σε σύμπνοια, σύμπλευση, συντονισμό κοινών μελετών, δράσεων και αποφάσεων, με στόχο την ολική ανέλιξη και πρόοδο του συνόλου των Ελληνικών Δήμων, παραπέμπουν αδιαμφισβήτητα, τα ολοένα και πιο ριζοσπαστικά σημερινά δεδομένα, της κλίμακας του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με τον απαιτούμενο επαναπροσδιορισμό και την αναπροσαρμογή των θέσεων, της νέας Διοίκησης της ΚΕΔΕ.

Οι καιροί προχωρούν γρήγορα, με ραγδαίες ανάγκες και απαιτήσεις βιωσιμότητας, εκσυγχρονισμού και ετοιμότητας των αυτοδιοικητικών οργανισμών, απέναντι στις νέες και μείζονες προκλήσεις αφενός. Και αφετέρου αναλογικά πάντοτε, με την κομβικότητα του καθενός Δήμου ξεχωριστά, όπως και την ιεράρχηση των απαιτήσεων που γεννά, το προφανές καθοριστικό του μέγεθος, σε όλα τα επίπεδα.

Σαραούδας Στράτος, Δήμαρχος Μεταμόρφωσης

Στις φετινές εκλογές της ΚΕΔΕ, οι οποίες γίνονται σε καλό κλίμα, οι υποψηφιότητες είναι αξιόλογοι Δήμαρχοι.

Αυτό που προσμένω και είμαι βέβαιος για την επόμενη ημέρα, είναι μια σταθερή και έμπειρη εκπροσώπηση, η οποία θα ενώνει όλους του Δήμους της Αττικής, ώστε να διεκδικήσουμε ΜΑΖΙ όσα χρειαζόμαστε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των ημερών.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε την αύξηση της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την Περιφέρεια Αττικής, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων, την έλλειψη προσωπικού και την γραφειοκρατία.

Γιατί μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Τσίρμπας Σταύρος, Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Προσδοκούμε από τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ να διεκδικήσει και να πετύχει εκείνες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν στους Δήμους πραγματικές και αποκλειστικές αρμοδιότητες στα πρότυπα των Μητροπολιτικών Δήμων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία νέα γενιά Δημάρχων, οι οποίοι δεν φοβόμαστε την ευθύνη, επιζητούμε την ανάληψη ακόμα περισσότερων αρμοδιοτήτων, χωρίς τη δυσλειτουργική επικάλυψη που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις, με τη συνοδεία φυσικά των ανάλογων χρηματοδοτήσεων.

Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις και να μπορέσουμε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στις υψηλές απαιτήσεις των πολιτών στο ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον που επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε.

Επιστροφή στο Μενού

Βορείου Αιγαίου

Γεώργα Ελεονώρα, Δήμαρχος Λήμνου

Νομίζω ότι όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση, τόσο σε διοικητικό όσο και εργατοτεχνικό προσωπικό, σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων κι αυτό γιατί τα βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

Η διεκδίκηση απλούστερων και γρηγορότερων διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού, η αύξηση της χρηματοδότησης αλλά και η αναβάθμιση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να υπάρξει προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας είναι τα άμεσα αιτήματα που πρέπει να προωθηθούν και μαζί μ’ αυτά η κατοχύρωση της ΚΕΔΕ σαν γνωμοδοτικού οργάνου σε κάθε νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους Δήμους.

Βέρρος Ταξιάρχης, Δήμαρχος Λέσβου

Από τη νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ, προσδοκώ ότι ακριβώς θέτω και εγώ ο ίδιος ως στόχο από την ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση.

Να ενεργοποιηθούν πλήρως όλες οι τεράστιες δυνατότητες του θεσμού των Δήμων προς όφελος των πολιτών – και της κοινωνίας- να εκσυγχρονιστεί η δομή της λειτουργίας του με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και πιο ειδικά, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συνεργασία των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να καταδείξουμε και να εξασφαλίσουμε τον κυρίαρχο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Δήμοι στην πορεία της χώρας.

Επιστροφή στο Μενού

Δυτικής Ελλάδας

Κασόλας Αθανάσιος, Δήμαρχος Ακτιού – Βόνιτσας

Προσδοκούμε η νέα ηγεσία της ΚΕΔΕ να είναι πιο διεκδικητική απέναντι στη Κεντρική Κυβέρνηση. Να απλοποιήσει τις διαδικασίες με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας, όπως για παράδειγμα ένα χρηματικό ένταλμα το οποίο απαιτεί 24 δικαιολογητικά, να απλοποιήσει τις αδειοδοτήσεις έργων αιγιαλού, καθώς και να διεκδικήσει μια γενναία αύξηση των ΚΑΠ μέσα στο τρέχον έτος.

Κωνσταντάρας Σπύρος, Δήμαρχος Θέρμου

Από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει από τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, στο τέλος του μήνα Φεβρουαρίου, θα περιμένουμε όλοι μια δυναμική επανεκκίνηση των θεσμικών οργάνων της ΚΕΔΕ.

Ότι υποχώρησε λόγω της πανδημίας και της αδυναμίας να υπάρξει διαβούλευση για τα οξύτατα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι σε αυτή τη δημοτική περίοδο θα κάνουμε σημαντικά βήματα για μια καλύτερη συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και την Κυβέρνηση, ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Θα διεκδικήσουμε αύξηση των πόρων για την αυτοδιοίκηση, επιστροφή των παρακρατηθέντων ΚΑΠ, πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία στους δήμους, αντιμετώπιση της υποστελέχωσης με νέες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δημάρχων, συνέδρια με θεματικό περιεχόμενο που θα καταστήσουν την αυτοδιοίκηση ισχυρή τοπική εξουσία με διαφάνεια, λογοδοσία, συνεχείς δράσεις για καλύτερα αποτελέσματα για τον δημότη.

Συνεπώς ελπίζουμε με την εκλογή νέου προεδρείου να δυναμώσουμε τη φωνή της αυτοδιοίκησης, να ενισχύσουμε την θέση των αιρετών και να δουλέψουμε καλύτερα για την ευημερία των πολιτών του κάθε δήμου.

Μπάρης Θοδωρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου

Προτεραιότητα της νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ πρέπει να είναι η υπεράσπιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νομοθετικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την οικονομική της αυτοτέλεια, την αυτοδυναμία και την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Όλα αυτά προϋποθέτουν αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Οι Δήμοι γνωρίζοντας τις ανάγκες των τοπικών τους κοινωνιών έχουν την δυνατότητα και την ικανότητα να διαχειριστούν ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια που θα τους θωρακίσουν απέναντι στις μεγάλες σύγχρονες απειλές και θα δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τους πολίτες τους.

Η επόμενη 5ετία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η ΚΕΔΕ οφείλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο για μια ισχυρή, ανεξάρτητη και ενισχυμένη αυτοδιοίκηση.

Τριανταφυλλάκης Γιάννης, Δήμαρχος Ξηρομέρου

Η πρόσφατη απόφαση και εφαρμογή του νέου τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) αποτελεί μια κατάκτηση για τους μικρούς δήμους μέσω των πιέσεων της ΚΕΔΕ.

Η διεκδίκηση για την οικονομική αυτοτέλεια και βιωσιμότητα των δήμων πρέπει να συνεχιστεί, με ιδιαίτερη αναφορά στο ενεργειακό κόστος .

Παράλληλα η ΚΕΔΕ επιβάλλεται να διεκδικεί:

  • Την συμμετοχή των Δήμων σε ενεργειακές κοινότητες και την εγγύηση των όρων σύνθεσης στο δίκτυο.
  • Την πρόσληψη προσωπικού.
  • Την ισόρροπη ψηφιακή μετάβαση των Δήμων.
  • Την ενίσχυση των Δήμων στα θέματα Πολιτικής Προστασίας.
  • Την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.
  • Την δημιουργία μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης μικρών δήμων, ώστε να μην χάνεται καμία ευκαιρία, κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο.
  • Την διεκδίκηση αναπτυξιακού Προγράμματος (πχ Αντώνης Τρίτσης ΙΙ) για μαζικές συντηρήσεις οδικών δικτύων-ασφαλτοστρώσεις.
  • Την χρηματοδότηση 100% της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, με σύγχρονα φωτιστικά σώματα led.

Επιστροφή στο Μενού

Δυτικής Μακεδονίας

Ελευθερίου Χρήστος, Δήμαρχος Σερβίων

Η δράση και ο πόλος είναι βασικές έννοιες στη φυσική αλλά και στη ζωή μας. Η δράση του νέου Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία ενός πόλου καθοδήγησης όλων των Δήμων προς την κατεύθυνση των Έξυπνων, Καθαρών, Λειτουργικών και μη Σπάταλων και μη Γραφειοκρατικών Δήμων.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ πρέπει να επιδιώξει και να επιτύχει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων του κεντρικού κράτους προς τον Α΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας και είναι ο πόλος που μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα, γνωρίζοντας ακριβώς τα τοπικά δεδομένα.

Πρόβλημα είναι ότι έχει λύση και όταν έχεις τα περισσότερα δεδομένα μπορείς να λύσεις το τοπικό πρόβλημα πολύ πιο γρήγορα, άρα και πιο οικονομικά.

Στεργίου Μανώλης, Δήμαρχος Βελβεντού

Η ΚΕΔΕ είναι το συνδικαλιστικό μας όργανο και θέλουμε να είναι αρωγός στην ενίσχυση των Δήμων. Και ειδικά των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων.

Βασικο ζήτημα η διεκδίκηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο βάρος των νέων δεδομένων της ψηφιακής εποχής και των αναρίθμητων καθημερινά αρμοδιοτήτων που καλούμαστε «άκριτα» να αναλάβουμε από το κράτος.

Οφείλει η ΚΕΔΕ να αγωνιστεί για το οξύ δημογραφικό πρόβλημα, να διεκδικήσει πολιτικές που θα περιορίσουν την τραγική τάση αστυφιλίας που άδειασε την ύπαιθρο και αύξησε δραματικά την ανεργία. Και ειδικά στην Δυτική Μακεδονία που πλήττεται από τις συνέπειες της Απολιγνιτοποίησης.

Επιστροφή στο Μενού

Θεσσαλίας

Γάτσας Νίκος, Δήμαρχος Ελασσόνας

Η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ έχει υποχρέωση να απέχει από παραγοντισμούς και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας εφαρμόζοντας ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν είναι υπουργός για να ασκεί κυβερνητική πολιτική. Είναι η φωνή των δημάρχων σε όλα τα fora. Επομένως απέναντι στην κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διεκδικητικός, μαχητικός, ανυποχώρητος, για τα συμφέροντα των δήμων και των δημοτών.

Και σε κάθε περίσταση να διεκδικεί το αυτονόητο, το αυτοδιοίκητο των δήμων και την αποκέντρωση, λειτουργική και οικονομική. Στη νέα ψηφιακή εποχή η εξάρτηση από τα Υπουργεία μοιάζει τριτοκοσμική.

Εσκίογλου Ιορδάνης, Δήμαρχος Φαρσάλων

Η νέα αυτοδιοικητική θητεία στη χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε πολλές και σοβαρές προκλήσεις.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που μας έπληξαν την προηγούμενη τετραετία μας ώθησαν στο να κάνουμε άλματα μπροστά σε νευραλγικούς τομείς αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Έχουμε μπροστά μας όμως εξίσου σοβαρά ζητήματα όπως:

  • η κλιματική κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισης της σε υποδομές
  • πρόληψη και κοινωνική μέριμνα,
  • την υλοποίηση πράσινης πολιτικής,
  • την ενεργειακή μας επάρκεια,
  • την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία όπως το τέλος ταφής,
  • τα έργα υποδομής.

Σ’ αυτόν τον αγώνα για το κοινό καλό είμαστε όλοι σύμμαχοι.

Μανώλης Γιώργος, Δήμαρχος Τεμπών

Αυτό που προσδοκώ από την νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ, η οποία θα προκύψει μετά από εκλογική διαδικασία, συμπεριλαμβάνεται σε τέσσερις λέξεις: συναίνεση, συναντίληψη, διεκδίκηση και αποτελεσματικότητα. Τα θέματα που απασχολούν τον κάθε δήμο, μικρό ή μεγάλο, κατά την ταπεινή μου γνώμη και κατά κοινή ομολογία είναι πολλά. Θα αναφέρω μερικά από αυτά.

  • Περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των Δήμων για κάλυψη του κόστους της αύξησης της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που αποφάσισε η Κυβέρνηση, αλλά και το ενεργειακό κόστος στους Δήμους, στις ΔΕΥΑ και στις Σχολικές μονάδες.
  • Κάλυψη με τα ανάλογα ποσά και το αντίστοιχο προσωπικό για τις αρμοδιότητες που μας μεταβιβάζει η κεντρική εξουσία.
  • Σταδιακή απόδοση στους δήμους των παρακρατηθέντων πόρων από προηγούμενα έτη και επανακαταβολή του συνόλου των πόρων που αφαιρέθηκαν από τους Δήμους (τέλη παραχωρησιούχων, ζύθου, βοσκής, τελών φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, κλπ).
  • Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού προσωπικού (οικονομικά και ποινικά).
  • Αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, παιδείας, υγείας και πολιτικής προστασίας.

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας.

Νάνος Παναγιώτης, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα

Στην Δημοκρατία οι εκλογές αποτελούν αφετηρία για ανανέωση προσώπων, ιδεών και αντιλήψεων. Προσωπικά δεν προσδοκώ κάτι από τις επικείμενες εκλογές στην ΚΕΔΕ. Οι περισσότεροι θα επανεκλεγούν, ακόμα και όσοι απέτυχαν να εκλεγούν δήμαρχοι.

Αυτοί για δεύτερη φορά εξασφάλισαν χαριστική διάταξη για την συμμετοχή τους στην ΚΕΔΕ, μην ξεμείνει η Αυτοδιοίκηση από ισόβια μέλη ΔΣ. Συμμετέχουν από την πίσω πόρτα και με κομματική στήριξη θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

Η χώρα χρειάζεται ποιοτικά άλματα εκσυγχρονισμού, οι καιροί επιβάλλουν θεσμικές αλλαγές, η Αυτοδιοίκηση θέλει πολιτική ανανέωση. Δυστυχώς ακόμα μετράμε «κουκιά» με συνδικαλιστικούς όρους και ξεπερασμένες παρακμιακές κομματικές πρακτικές. Αναρωτιέμαι, αλήθεια αυτό μας αξίζει;

Νασίκας Δημήτρης, Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου

Η ΚΕΔΕ αποτελεί σημαντικό αρωγό για την προαγωγή της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξασφαλίζεται η ευημερία των Δήμων και των Κοινοτήτων.

Οι σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής όπως την βιώσαμε πρόσφατα στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, οι πανδημικές κρίσεις και οι ραγδαίες κοινωνικό-οικονομικές εξελίξεις είναι ζητήματα που απαιτούν αυξημένες προσδοκίες από τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ με ταυτόχρονη την αναζήτηση λύσεων για όλα τα τρέχοντα θέματα.

Στάθης Θεοφάνης, Δήμαρχος Μουζακίου

Ως Δήμαρχος Μουζακίου για δεύτερη θητεία, προσδοκώ η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ να βρίσκεται καθημερινά δίπλα σε κάθε πολίτη για να κρατήσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες όρθιες, κοινωνίες που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις φυσικές καταστροφές, τον Ιανό και τον Ντάνιελ.

Για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει να διεκδικηθούν χρηματοδοτήσεις για τους Δήμους, ώστε να εκπονηθούν μελέτες και να υλοποιηθούν απαραίτητα έργα και δράσεις που θα καλυτερεύσουν και θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών αλλά θα τους προσφέρουν και το αίσθημα της ασφάλειας.

Με μια στενή συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και Δημάρχων, αλλά και με τα νέα προγράμματα που ευελπιστούμε ως τοπική αυτοδιοίκηση ότι θα αναλάβουμε θα μας επιτρέψει να λειτουργούμε με αυτοτέλεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τζούμας Θοδωρής, Δήμαρχος Σκιάθου

Θα κληθούμε σε λίγες μέρες να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους μας, στην ΚΕΔΕ, η μόνη φορά που έχουμε το δικαίωμα της ψήφου στην θητεία μας είναι αυτή, πρώτα στις Περιφερειακές Ενότητές μας και στην συνέχεια κεντρικά, καλούμαστε σε αυτή την μοναδική φορά να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους μας, να διεκδικήσουν, να διαπραγματευτούν, να φέρουν αποτέλεσμα στα αιτήματά μας.

Πόσο όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν οι εκλογές αυτές έχουν πολιτικό χρώμα; Όσο και να προσπαθήσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, εάν υποστηρίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, η προσπάθεια δεν θα φαίνεται ποτέ αρκετή αφού θα υποβόσκει η αποφυγή της σύγκρουσης, εάν δε ανήκει στην αντιπολίτευση κάθε διεκδίκηση θα έχει την εκ των προτέρων δικαιολογία της αντίθετης άποψης που είναι καταδικασμένη να απορριφθεί, αλλά ακόμα και αν δεν είναι έτσι, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τουλάχιστον Α’ βαθμού, θα πρέπει να είναι υπεράνω της κεντρικής πολιτικής σκηνής, εμείς και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχαμε ως σύνθημα πως το κόμμα μας είναι «Η Σκιάθος», με σημείο αναφοράς την εντολή των πολιτών για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου, η συνεργασία με την κεντρική πολιτεία είναι αυτονόητη και ανεξάρτητη από τις πολιτικές θέσεις μας, και σίγουρα είναι πιο αποτελεσματική όταν δεν «εξαρτάται», προηγείται ο τόπος!

Τσιάκος Βασίλης, Δήμαρχος Καρδίτσας

Η νέα ηγεσία της ΚΕΔΕ θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Επίσης θα πρέπει να συζητήσει και να καταλήξει σε συμπεράσματα γύρω από τις νέες προκλήσεις της εποχής μας και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτές οι Δήμοι.

Αναφέρω επιγραμματικά: Κλιματική κρίση και θωράκιση από τους κινδύνους που κρύβει, Ενεργειακή Κρίση και ενεργειακή αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών, νέες προκλήσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αξιοποίηση της στην παραγωγή αποτελεσμάτων υπέρ των πολιτών, μεγαλύτερη παρεμβατικότητα και διεκδίκηση πολιτικών για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα ακραίας φτώχειας, στέγασης κλπ.

Ακόμη νομίζω ότι θα πρέπει όλοι μαζί κεντρικό κράτος, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση να κάνουμε πράξη τον στόχο να πάψουν να υπάρχουν στην χώρα μας πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Τέλος ως μεσοπρόθεσμο στόχος θα πρέπει να τεθεί η μετάβαση από την τοπική αυτοδιοίκηση στην τοπική διακυβέρνηση.

Επιστροφή στο Μενού

Κεντρικής Μακεδονίας

Ανδρεάδου Νίκη, Δήμαρχος Λαγκαδά

Ως νέα διοίκηση στο Δήμο Λαγκαδά, αυτό που προσδοκούμε από τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ είναι να καταφέρει ώστε οι Δήμοι να έχουμε ισχυρό ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων, όπως είναι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η ενεργειακή αυτάρκεια, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού.

Πολύ σημαντικό θεωρούμε να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, όπως ξεκάθαρα, άλλωστε, ορίζει η συνταγματική επιταγή.

Βοργιατζίδης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Βέροιας

Παρόλο που η ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη της καταγράφουν θετική πορεία, η ΤΑ αντιμετωπίζεται ακόμα με όρους μνημονίων και με εμφανή την απουσία διακριτής συμμετοχής των δήμων στο ΠΔΕ και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δημιουργία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τις δημοτικές επενδύσεις ισχυροποιεί οικονομικά τους δήμους.

Ο δυνατός ρόλος που επιδιώκουμε στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων όπως η κλιματική κρίση, η φτώχεια, η ενεργειακή αυτάρκεια, οι φυσικές καταστροφές, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού περνά μέσα από τη διαμόρφωση ενός νέου «οδικού χάρτη» για μια δομική μεταρρύθμιση της ΤΑ.

Εμμανουήλ Γιώργος, Δήμαρχος Πολυγύρου

Οι επερχόμενες εκλογές στην ΚΕΔΕ είναι κρίσιμες, καθώς οι εκπρόσωποι που θα αναδειχθούν μέσα από αυτές, θα πρέπει να δείξουν πυγμή στις διεκδικήσεις μας.

Οι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, η οποία επιβάλλεται να λαμβάνει υπόψιν τα πραγματικά πληθυσμιακά μεγέθη, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλο αριθμό εποχικών επισκεπτών, και την έκταση που έχουν να διαχειριστούν.

Η νέα διοίκηση οφείλει να διεκδικήσει σθεναρότερα την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, δίδοντας ταυτόχρονα έμφαση στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα, το υπέρογκο ενεργειακό κόστος έχει επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς και απαιτεί συντονισμένες δράσεις για τη μείωσή του.

Ιγνατιάδου Κατερίνα, Δήμαρχος Σκύδρου

Είναι αναμενόμενο στο ξεκίνημα της δημοτικής περιόδου 2024 – 2028 οι προσδοκίες των πολιτών να είναι αυξημένες, αναμένοντας ανάλογα έργα και δράσεις από τους Δήμους μας.

Οφείλουμε με πρωτοπόρο την ΚΕΔΕ να εργαστούμε σκληρά και να πετύχουμε.

Αυτό λοιπόν που ζητώ με τη σειρά μου ως Δήμαρχος Σκύδρας από τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ είναι η σφυρηλάτηση της ενότητας και της αλληλεγγύης των Δήμων, η αγωνιστικότητα και η διεκδίκηση της αυτοτέλειας κι αυτοδυναμίας των ΟΤΑ, η προστασία της κοινωνικής συνεκτικότητας, η διαφύλαξη κι ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών – υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και η προαγωγή της τοπικής δημοκρατίας.

Σιωνίδης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Παιονίας

Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος 2024-2028 είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον των μικρών περιφερειακών δήμων και ιδιαίτερα των ακριτικών. Σχεδόν όλοι οι δήμοι της Βορείου Ελλάδας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία απογραφή.

Η ΚΕΔΕ θα πρέπει να διεκδικήσει δράσεις και πολιτικές που να στοχεύουν στην ενίσχυση των κατοίκων που εξακολουθούν να ζουν στα μικρά χωριά και στην δημιουργία συνθηκών που να διευκολύνουν τους νέους να επιστρέψουν στο τόπο καταγωγής τους.

Προκειμένου να καταστήσουμε τους δήμους οικονομικά ισχυρούς και ανεξάρτητους για να μπορούν να υποστηρίξουν κοινωνικές δράσεις και πολιτικές αλληλεγγύης και να μπορούν παράλληλα να λειτουργήσουν οραματικά – αναπτυξιακά και όχι διαχειριστικά, θα πρέπει η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές να συμμετέχει ισότιμα και διεκδικητικά στον εθνικό διάλογο.

Με την μεταρρύθμιση του κράτους θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσει και η ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση.

Επιστροφή στο Μενού

Κρήτης

Ζερβάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Σητείας

Διανύοντας την δεύτερη δημοτική περίοδο στο Δήμο Σητείας, διαπιστώνουμε και επιβεβαιώνουμε καθημερινά, την απροθυμία της κεντρικής Κυβέρνησης για ουσιαστική αποκέντρωση και ενίσχυση των συνεχώς παραχωρούμενων αρμοδιοτήτων, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.

Ένας μεγάλος όγκος δράσεων και ενεργειών των Δημοτικών αρχών , αφορούν θέματα υπερτοπικού χαρακτήρα και υλοποιούνται από την ανάγκη στήριξης των τοπικών κοινωνιών, λόγω της ενισχυμένης ευθύνης απέναντι στους συνδημότες μας.

Η έκφραση «τα παράπονα σας στον Δήμαρχο» δεν είναι τυχαία και αποτυπώνει την ανάγκη επίλυσης όλων των θεμάτων των δημοτών, ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων .

Μόνον ισχυρή, διεκδικητική, ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη ΚΕΔΕ θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Δημοτικών Αρχών.

Ταταράκης Γιάννης, Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου

Στόχος της ΚΕΔΕ και κατ’ επέκταση της νέας διοίκησης, είναι κατ αρχήν η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δήμων της Χώρας. Οφείλει να έχει ενεργό, ουσιαστικό και παρεμβατικό ρόλο στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Επίσης, μέσω των συλλογικών οργάνων της, να είναι η φωνή των μικρότερων Δήμων. Με διάλογο και συναντίληψη, μακριά από κραυγές και αντιπαραθέσεις, αντιλαμβανόμενη τον κρίσιμο ρόλο της, να στοχεύει στη ανάδειξη των προβλημάτων, σταθμίζοντας τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του κάθε Δήμου ξεχωριστά.

Προσωπικά, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος είναι ένας έμπειρος Δήμαρχος και άριστος γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, στους λίγους μήνες άσκησης των καθηκόντων του έχει δείξει ιδιαίτερα θετικά δήγματα γραφής.

Φραγκούλης Εμμανουήλ, Δήμαρχος Ιεράπετρας

Οι Δήμοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνησης της χώρας έχοντας το πλεονέκτημα ότι γνωρίζουν τα τοπικά προβλήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους.

Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων η οποία δεν συνοδεύεται από ανάλογη ανακατανομή πόρων, η μεγάλη γραφειοκρατία παράλληλα με την ύπαρξη πολύπλοκων, νομοθετικών ρυθμίσεων που συνεχώς τροποποιούνται και σε πολλές των περιπτώσεων προκαλούν σύγχυση και ανασφάλεια, αποτελούν τροχοπέδη για την παραγωγή δημοτικού έργου.

Με αυτό το σκεπτικό η ΚΕΔΕ θα πρέπει μέσα από δράσεις και διεκδικήσεις να συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στοχεύοντας σε Δήμους που θα έχουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια υπό όρους διαφάνειας και δημοκρατικότητας, με επαρκές προσωπικό, με απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών παροχής υπηρεσιών, με βάση πάντα ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη και θα συμβάλλει στις διαδημοτικές συνεργασίες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Επιστροφή στο Μενού

Νοτίου Αιγαίου

Ερωτόκριτος Μιχάλης, Δήμαρχος Ηρωϊκής Νήσου Κάσου

Ως απερχόμενο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και εκπροσωπώντας έναν μικρό νησιωτικό δήμο, έχω διαπιστώσει ότι η ΚΕΔΕ λειτουργεί ως επί το πλείστον ως ένας φορέας που κινείται πάνω σε θεωρητικές πολιτικές παραμελώντας την αμεσότητα που πρέπει να έχει ένας θεσμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εκπρόσωποι του με τους πολίτες , αλλά και των αιρετών με την Κεντρική Διοίκηση .

Πιστεύω ακόμα ότι η ενίσχυση του θεσμού του α΄ βαθμού της ΤΑ πρέπει να περνά μέσα από τον ρόλο της ΚΕΔΕ γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι νέες προκλήσεις μέσα σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον και με τις απειλές να καραδοκούν και να αναζητούν τις κατάλληλες λύσεις .

Λιανός Δημήτρης, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ως Δήμαρχος πολυνησιακού δήμου, βασική προσδοκία μου είναι η ΚΕΔΕ πρώτα από όλους να κατανοήσει και να προτεραιοποιήσει την έννοια της νησιωτικότητας και εν συνεχεία να αποτυπώσει προς την Κεντρική Διοίκηση τις ειδικές πολιτικές, οι οποίες θα πρέπει να ενισχύουν τα νησιά.

Η πολιτεία θα πρέπει να νομοθετεί βάση των ιδιαιτεροτήτων του νησιωτικού χώρου, ο οποίος δέχεται τεράστιες πιέσεις ανάπτυξης, πάντα με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α..

Μεταφέρω την αγωνία αυτή, ως δήμαρχος του πλέον πολυνησιακού δήμου στη χώρα μας, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τόσο την εδαφική ασυνέχεια αλλά και την ορεινότητα εντός του Δήμου στην προσπάθεια να παρέχουμε υπηρεσίες ίσης μεταχείρισης προς όλους τους πολίτες.

Επιστροφή στο Μενού

Πελοποννήσου

Βέρδος Δήμος, Δήμαρχος Ευρώτα

Το νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ θα πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός διεκδίκησης πόρων για να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις αρμοδιότητες τους.

Η ΚΕΔΕ να γίνει πρωταγωνιστής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης.

Τα ζητήματα της κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες, η μετατροπή των Δήμων σε βιώσιμους, σύγχρονους, πράσινους, ψηφιακούς, η αύξηση των πόρων, έργα τόνωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, είναι άξονες της πρώτης γραμμής.

Γεωργακοπούλου Γιώτα, Δήμαρχος Οιχαλίας

Ενόψει των επικείμενων εκλογών για τη νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ, όλοι μας, οι Δήμαρχοι που θα κληθούμε να ψηφίσουμε, πρέπει να έχουμε ως γνώμονα την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των συνανθρώπων μας.

Συγκεκριμένα, η νέα Διοίκηση που θα προκύψει, θα πρέπει να εστιάσει στη συνέχιση των προσπαθειών ετών που έχουν γίνει, για μια Ά/βάθμια τοπική αυτοδιοίκηση δυνατή και αποτελεσματική.

Δεδομένης της αλλαγής του νόμου για την αυτοδιοίκηση, όπου πλέον υπάρχει κυβερνησιμότητα στους Δήμους, της αύξησης των ΚΑΠ και της κατανομής τους ισότιμα και δικαιότερα, της καλύτερης εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και της μεγάλης προσπάθειας που έγινε και γίνεται στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και γεγονότων όπως η πανδημία του covid-19, παρά την σημαντική έλλειψη πόρων και προσωπικού, στη νέα πενταετία που ήδη διανύουμε, θα πρέπει να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα εστιάζοντας στην λειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων με την ταυτόχρονη επάρκεια πόρων, προσωπικού και μέσων.

Στην χρήση νέων εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο περαιτέρω μετασχηματισμός των Δήμων, προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων με αποτέλεσμα την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους μας, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Δολιανίτης Μανώλης, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας

Αν και παλιός αυτοδιοικητικός για πρώτη φορά ανέλαβα, πριν από περίπου σαράντα ημέρες, την ευθύνη διοίκησης ενός μικρού αλλά συνεχώς εξελισσόμενου Δήμου της Αρκαδίας, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας

Γνωρίζω καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την αγωνία των Δημάρχων να διαχειριστούν δυσανάλογες με το οικονομικό τους μέγεθος καταστάσεις και να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.

Οι επερχόμενες εκλογές για τη νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για μια νέα αρχή, για μια επανεκκίνηση του «κινήματος» της Αυτοδιοίκησης η οποία θα πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει αποτελεσματικά την οικονομική της αυτοτέλεια. Αυτό που αρχικά θέλω να τονίσω είναι το γεγονός των εξαιρετικά μεταβαλλόμενων συνθηκών κάτω από τις οποίες θα κληθούμε οι νέοι Δήμαρχοι να ασκήσουμε διοίκηση αριθμώντας την περιβαλλοντική κρίση, την ψηφιακή εξέλιξη αλλά και την κοινωνική ανασφάλεια ως το βασικό πλαίσιο αυτής της εποχής.

Η νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της και στους μικρούς περιφερειακούς Δήμους σαν το δικό μας. Με σταθερή συνεργασία των ΟΤΑ, με τις συνέργειες ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα αλλά και με διακριτό ρόλο στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των ΟΤΑ στο μοντέλο των δύο ή και των τριών ταχυτήτων. Όλα αυτά προϋποθέτουν ενότητα, κοινή αντίληψη και ενδυνάμωση του θεσμού που όλοι υπηρετούμε. Ευθύνη της νέας Διοίκησης της ΚΕΔΕ είναι να δημιουργήσει ισχυρούς Δήμους και να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη για τους Δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες. Κυρίως η νέα Διοίκηση δεν θα πρέπει να είναι κομματική. Απεναντίας θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμη να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία προκειμένου να διασφαλίσει ανεξάρτητους και αποκεντρωμένους Δήμους.

Σε ειδικότερα θέματα οι προσδοκίες από τη νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ εντοπίζονται στην υλοποίηση του «πράσινου» μετασχηματισμού των Δήμων, στην υλοποίηση έργων και δράσεων που θα καθιστούν τις υποδομές των Δήμων περισσότερο ασφαλείς και ανθεκτικές, στην προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση και τέλος στην αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο αλλά και στον εκσυγχρονισμό σημαντικών δικτύων και υποδομών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η εκλογική διαδικασία της ΚΕΔΕ θα αποτελέσει για όλους εμάς τους αιρετούς την αρχή μιας νέας εποχής διεκδικήσεων για την ενδυνάμωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, της ανεξαρτησίας των Δήμων, της ουσιαστικής αποκέντρωσης και της οικονομικής τους αυτοτέλειας.

Καμπύλης Γιώργος, Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας

Μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση η αγαστή συνεργασία και η πλήρης εμπιστοσύνη στην ΚΕΔΕ είναι μονόδρομος.

Πρέπει να αναδειχθεί αμφίπλευρα ο σημαντικός ρόλος των Δήμων που είναι και ο βασικός μοχλός στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Ενόψει των επικείμενων εκλογών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ οι προσδοκίες, οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις είναι πολλές.

Όλοι οραματιζόμαστε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες την οικονομική επιβίωση των Δήμων ώστε να εκπληρωθεί ο κοινός στόχος για ευημερία όλων των Κοινοτήτων.

Το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει καλείται να δώσει βάρος σε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Επίσης οφείλει να ασχοληθεί ενεργά με την οικονομική ευημερία των ΟΤΑ διεκδικώντας την αύξηση των πόρων για έργα – πρώην ΣΑΤΑ, την περαιτέρω αναλογική απόδοση των ΚΑΠ, να μελετηθεί το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης αλλά και η οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ με το πάγιο αίτημά τους για αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στο ρεύμα. Επιπλέον πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι.

Τέλος θα πρέπει να γίνεται ανοιχτός διάλογος για κάθε πρόταση που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του θεσμού της αυτοδιοίκησης και την επίλυση των προβλημάτων της.

Λεβεντάκης Γιώργος, Δήμαρχος Τριφυλίας

Η προσωπική μου εκτίμηση για την λειτουργία και δράση της ΚΕΔΕ είναι ότι πρέπει να λάβει σημαντικότερα μέτρα για την υποστήριξη των Δήμων οι οποίοι πλήττονται καθημερινά όλο και περισσότερο. ‘Έμπρακτα οι δήμοι υποστελεχώνονται συνεχώς και χάνουν την άλλοτε δυναμική τους είτε σε χρηματοδοτήσεις είτε σε χρήσιμα αναπτυξιακά εργαλεία.

Είναι επιτακτική ανάγκη η δράση της να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο στοχευμένη στην επίλυση των προβλημάτων που ως αντίκτυπο έχουν να πλήττεται η βιώσιμη ανάπτυξη των Δήμων και να δυσχεραίνει η καθημερινότητα των δημοτών μας.

Τζιούμης Κώστας, Δήμαρχος Τρίπολης

Ο αρχαίος λόγος δικαιώνεται απόλυτα στην Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στον α’ βαθμό, στο θεσμό των Δήμων και Κοινοτήτων, τον πιο κοντινό και φιλική στον πολίτη, τον πιο «φορτωμένο» με υποχρεώσεις και καθήκοντα, ταυτόχρονα όμως και – ανέκαθεν και διαχρονικά – πιο αδικημένο ή και υποτυμώμενο από την Πολιτεία.

Μέσω της ΚΕΔΕ και με την ΚΕΔΕ η «φωνή» μας δυναμώνει, η δύναμή μας ενισχύεται, η αποτελεσματικότητά μας αυξάνεται.

Ουδείς και ουδαμού μπορεί ή, έστω, έχει συμφέρον να μας αγνοήσει… Σκέψεις, ιδέες, προτάσεις, εμπειρίες και γνώσεις γίνονται κοινό κτήμα, ο κοινός στόχος, το καλό δηλαδή του δημότη και της πόλης και του χωριού, έρχεται πιο κοντά το έργο μας ευκολύνεται.

Η ΚΕΔΕ είναι το μεγάλο σπίτι και οχυρό μας.

Χρόνης Τάσος, Δήμαρχος Επιδαύρου

Η αυτοδιοίκηση την περίοδο 2019-2023 υποχρεώθηκε να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στις πρωτόγνωρες κρίσεις που παρουσιάστηκαν. Ο θεσμικός μας ρόλος, όμως, δεν αναγνωρίστηκε με τον ρυθμό και στον βαθμό που θα έπρεπε. Η νέα περίοδος, μας βρίσκει με ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες οι οποίες στην πλειονότητά τους νομοθετούνται χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση και τους πόρους που χρειάζονται αφαιρώντας μας την αυτοδιοικητική μας οντότητα.

Τα νέα συλλογικά θεσμικά όργανα (ΠΕΔ & ΚΕΔΕ) πρέπει είναι φορείς ξεκάθαρης διεκδίκησης των θέσεών μας και όχι πειθήνια όργανα στην εφαρμογή της οποιασδήποτε κεντρικής πολιτικής. Η θέση μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη, διαχρονικά σταθερή και δεν πρέπει να εξαρτάται από το ποιο κόμμα ή κόμματα βρίσκονται στην κυβέρνηση. Εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να προασπίσουμε το θεσμό και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης ενωτικά, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις μέσα από τον διάλογο, τη συνεργασία, την θεσμική μας ιδιότητα και τα νομικά μας δικαιώματα!

Επιστροφή στο Μενού

Στερεάς Ελλάδας

Ραβιόλος Λευτέρης, Δήμαρχος Καρύστου

Σε μια εποχή, που χαρακτηρίζεται από συνεχής προκλήσεις και σε ένα ασταθές και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που γέννα κρίσεις και ανισορροπίες, ο ρόλος και η συμβολή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην προστασία και στην ευημερία των πολιτών είναι κρίσιμος και καθοριστικός.

Είναι μεγάλη ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να δυναμώσουμε ουσιαστικά το θεσμό να τον εκσυγχρονίσουμε δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα εργαλεία που θα κάνουν τους Δήμους πιο αποτελεσματικούς και χρήσιμους για τους πολίτες.

Είμαι πεπεισμένος πως μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία μπορούμε να καταφέρουμε την συνολική αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών, δυναμώνοντας και εκσυγχρονίζοντας παράλληλα το θεσμό του Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Επιστροφή στο Μενού