Ήταν μια το πρωί της Παρασκευής όταν ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε αρκετά ευδιάθετος σε μπαράκι στο γκάζι μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ Μάκμπεθ για να γιορτάσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ένα νομοσχέδιο που πέρασε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και για το οποίο ο πρόεδρος του κόμματος είχε ζητήσει να μην υπάρξει καταψήφιση και αποχή.

Μετά όμως το πάρτι υπάρχει το ζήτημα τι θα γίνει με τον συντονιστή των τομεαρχών και βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη που απείχε και ήδη τίθεται το θέμα είτε της αντικατάστασής του είτε διαγραφής του. Την ίδια στιγμή μεγάλη συζήτηση γίνεται για την αντιπαράθεση της Νίνας Κασιμάτη και του Γιάννη Ραγκούση με εκατέρωθεν αιχμές για την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Στ. Κασσελάκης δεν μπορεί να υποχωρήσει, όπως λένε κεντρικά στελέχη, απ’ όσα είπε στα μέσα της εβδομάδας στην Πολιτική Γραμματεία οπότε και διεμήνυσε πως δεν θα ανεχθεί διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή του κόμματος.

«Συνέχεια αυτό θα με ρωτάτε;» είπε χθες στο Γκάζι, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Όμως όλα φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί. Η διαγραφή δεν υπάρχει στο πλάνο και μάλιστα παραμονές συνεδρίου, τόσο για τον Π. Πολάκη όσο και για την βουλευτή της Β΄ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη που προτίμησε το «παρών» επί της αρχής, ενώ ψήφισε και κάποια άρθρα.

Τι θα γίνει με τον Π. Πολάκη;

Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να αντικατασταθεί από συντονιστής των τομεαρχών καθώς δεν θέλει και ο Στ. Κασσελάκης να το τραβήξει πολύ και να διαρραγούν πλήρως οι σχέσεις τους, αν και υπάρχει μεγάλη απόσταση εδώ και καιρό.

Αιφνιδιασμός υπήρξε και για την επιλογή του βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή στο Χάρβαρντ, Οθωνα Ηλιόπουλου που δεν έστειλε επιστολική ψήφο και απείχε. Δεν θα υπάρξει διαγραφή ούτε για τον καθηγητή του Χάρβαρντ, αλλά είναι πολύ πιθανόν τόσο αυτός όσο και η Ν. Κασιμάτη να αντικατασταθούν από τομεάρχες Απόδημου Ελληνισμού και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Π. Πολάκης το βράδυ, μετά την ψηφοφορία έδωσε την δική του οπτική σχετικά με την αποχή σημειώνοντας:

1. Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ.

2. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και έχω αγωνιστεί στη ζωή μου για αυτό. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι δυνατό να διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας και για αυτό άλλωστε ψήφισα και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 σε αντίθεση με τους 36 Βουλευτές της ΝΔ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.

Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης.

3. Επειδή διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το Σ/Ν θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή. Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο.

Ήμουν είμαι και θα είμαι της αριστερής λαϊκής ταυτότητας, της δημοκρατίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, της αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής ανατροπής.

4. Είμαι της άποψης, μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων-η οποία ελέγχεται για εκμετάλλευση γυναικών οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες-ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί πολύ το νομικό πλαίσιο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, σχετικά με την παρένθετη κύηση.

5. Επειδή το σύστημα Μητσοτάκη τίποτα δεν κάνει στην τύχη, καμία έκπληξη δεν μου προκαλεί το γεγονός ότι το γνωστό fund CVC πρόσφατα έκανε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

6. Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες Βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση.

Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές.

Άγρια κόντρα Κασιμάτη – Ραγκούση

Πριν από την ονομαστική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο έγινε μια αιχμηρή ανάρτηση της Νίνα Κασιμάτη με την οποία συμφωνούν πολλοί στην Κ.Ε. με στόχο τον Γιάννη Ραγκούση που ήταν υποψήφιος στην Β΄ Πειραιά σε σημείο που ο πρώην υπουργός ζήτησε ουσιαστικά την διαγραφή της. Αποκαλυπτική η ανάρτηση της Ν. Κασιμάτη και η απάντηση του Γ. Ραγκούση.

«Το μέλος της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, που παρακαθόταν με τους ακροδεξιούς Βορίδη, Άδωνι, Καρατζαφέρη —και από θέσεις ευθύνης του το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 12%, όπως ανάλογα και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17% — έχει πολύ ελεύθερο χρόνο μετά από τις τελευταίες εκλογές, αλλά και την εσωκομματική ήττα του, για να πυροδοτεί συστηματικά την εσωστρέφεια στο κόμμα μας την ώρα που στόχος μας είναι η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από διαρροή (του) στα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε πως «θέλει να ξέρει» προκαταβολικά τι κυρώσεις θα επιβάλει ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στους Βουλευτές, που τυχόν καταψηφίσουν σήμερα. Αν εκλεγεί ποτέ Βουλευτής, θα τον ειδοποιήσουμε.

Η απάντηση του Γ. Ραγκούση στην Ν. Κασιμάτη:

Η κ. Κασιμάτη λίγη ώρα πριν αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο -ταυτοτικής σημασίας για την αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο- για την ισότητα στο γάμο, επέλεξε να μου επιτεθεί δημόσια, με τη γνωστή χυδαιότητα που την χαρακτηρίζει.

Ο λόγος;

Επειδή ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας – του ανώτατου, εκλεγμένου, καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος – ζήτησα να μάθω την άποψη του Προέδρου για το ενδεχόμενο μη υπερψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από βουλευτές μας, χωρίς να αναφερθώ ονομαστικά σε κάποιον ή κάποια βουλευτή.

Τι απαντώ; Ότι ισχύει απολύτως αυτό είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ :

«Η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου.

Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς».

Και πράγματι, με χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από τους θηλυκούς Βορίδηδες. Κατά τα λοιπά, αποτελεί καταστατική υποχρέωση του Προέδρου και των Γραμματέων του κόμματος να προασπίσουν από τέτοιες αήθεις συμπεριφορές, την ελεύθερη, δημοκρατική λειτουργία των οργάνων και συνακόλουθα των μελών του κόμματος.