Νόμος του κράτους είναι πλέον ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Μετά από μια διαδικασία γεμάτη ένταση πέρασε τελικά με 176 «ναι», 76 «όχι», 2 «παρών», ενώ 46 αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία.

Η ΝΔ είχε συνολικά 51 απώλειες αφού 20 καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ ακόμα 31 επέλεξαν να απέχουν χρησιμοποιώντας έτσι το παραθυράκι που τους είχε ανοίξει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από υπουργούς – υφυπουργός απείχαν οι Μάκης Βορίδης, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα και Ιωάννης Μπούγας, ενώ τον ίδιο δρόμο επέλεξαν και άλλα σημαντικά στελέχη όπως ο Στέλιος Πέτσας και ο Νότης Μηταράκης.

Δίχως αμφιβολία δεν πρόκειται για ένα μικρό νούμερο αφού συνολικά το 1/3 των βουλευτών της ΝΔ εξέφρασε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αντίδρασή του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε επικίνδυνο το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσει λέγοντας ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται σε ένα ψέμα καθώς όπως σημείωσε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών «δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα» και «δεν κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της διαδικασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νομοσχεδίου, στέλνοντας το δικό του μήνυμα μέσω τον μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτό τόνισε ότι πρόκειται για μια ημέρα ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας και δεν έκρυψε την περηφάνια του για το γεγονός ότι πέρασε το νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Οι απουσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ

Την ίδια ώρα η κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ στην πλειοψηφία τους ψήφισαν το νομοσχέδιο ωστόσο είχαμε ορισμένες σημαντικές αποχές καθώς και ένα «παρών». Στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Όθων Ηλιόπουλος και ο Παύλος Πολάκης απείχαν από τη διαδικασία, ενώ «παρούσα» δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη.

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης είχε βάλει κομματική πειθαρχία και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία, είχε αναφέρει πως θα υπάρξουν κυρώσεις για όποιον δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Αυτό το νομοσχέδιο χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περνούσε», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το τέλος της διαδικασίας.

Στο ΠαΣοΚ σχεδόν το 1/3 των βουλευτών αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μαζί με την άκρα δεξιά και το ΚΚΕ

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο, πέρα από τους βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ακροδεξιάς πτέρυγας της Βουλής (Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Σπαρτιάτες), καθώς και το ΚΚΕ.

Από εκεί και πέρα από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές κανένας δεν ψήφισε το νομοσχέδιο.

Αυτοί που απείχαν και εκείνοι που καταψήφισαν το νομοσχέδιο ανά κόμμα

Νέα Δημοκρατία σύνολο βουλευτών 158 (107 «ναι» – 31 αποχές – 20 «όχι»)

  • Όχι ψήφισαν οι: Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλειος Γογιακας, Στέφανος Γκίκας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Αθανάσιος Δαβάκης, Τάσος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος,  Ιωάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης
  • Απείχαν από τη διαδικασία οι: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

ΣΥΡΙΖΑ σύνολο βουλευτών 36 (33 «ναι» – 2 αποχές – 1 παρών)

  • Απείχαν από τη διαδικασία οι: Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης
  • Παρών ψήφισε η Νίνα Κασιμάτη

ΠαΣοΚ σύνολο βουλευτών 32 (21 «ναι» – 11 αποχές)

  • Απείχαν από τη διαδικασία οι: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.

ΚΚΕ σύνολο βουλευτών 21 (21 «όχι»)

  • Καταψήφισαν το νομοσχέδιο οι: Νίκος Αμπατιέλος, Ιωάννης Γκιόκας, Παρασκευή Δάγκα, Ιωάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή, Νικόλαος Έξαρχος, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνακα, Δημήτρης Κουτσούμπας, Αφροδίτη Κτενά, Γεώργιος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλειος Μεταξάς, Νικόλαος Παπαναστάσης, Αθανάσιος Παφίλης, Λεωνίδας Στολτίδης, Εμμανουήλ Συντυχάκης, Χρήστος Τσοκανης

Ελληνική Λύση σύνολο βουλευτών 12 (12 «όχι»)

  • Καταψήφισαν το νομοσχέδιο οι: Αθανασίου Μαρία, Σοφία Ασημακοπούλου, Κυριάκος Βελόπουλος, Βασίλειος Βιλιάρδος, Βασίλης Γραμμένος, Βασίλειος Κοτίδης, Συμεών Κουπέλογλου, Κωνσταντίνος Μπουμπας, Παράσχος Παπαδάκης, Παύλος Σαράκης, Στυλιανός Φωτόπουλος, Κωνστανίνος Χήτας

Νέα Αριστερά σύνολο βουλευτών 11 (9 «ναι» – 2 αποχές)

  • Απείχαν από τη διαδικασία οι: Χουσεΐν Ζεΐμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ

Σπαρτιάτες σύνολο βουλευτών 10 (10 «όχι»)

  • Καταψήφισαν το νομοσχέδιο οι: Γεώργιος Ασπιώτης, Διονύσιος Βαλτογιαννης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, Πέτρος Δημητριάδης, Ιωάννης Δημητροκάλης, Αλέξανδρος Ζερβέας, Ιωάννης Κόντης, Γεώργιος Μανούσος, Βασίλειος Στίγκας, Αθανάσιος Χαλκιάς

ΝΙΚΗ σύνολο βουλευτών 10 (10 «όχι»)

  • Γεώργιος Αποστολάκης, Ανδρέας Βορύλλας, Νικόλαος Βρεττός, Κομνηνός Δελβερούδης, Ασπασία Κουρουπάκη, Δημήτρης Νατσιός, Τάσος Οικονομόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Ρούντας, Σπυρίδων Τσιρώνης

Πλεύση Ελευθερίας σύνολο βουλευτών 6 (6 «ναι»)

Ανεξάρτητοι σύνολο βουλευτών 4 (1 «παρών» – 3 «όχι»)

  • Καταψήφισαν το νομοσχέδιο οι: Χαράλαμπος Κατσιβαρδας, Αρετή Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Φλώρος
  • Παρών ψήφισε ο Μιχαήλ Χουρδάκης

Η αντίδραση από τα διενθή ΜΜΕ

Με δημοσιεύματά τους κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Το BBC αναφέρει σε δημοσίευμά του πως «η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων». Στο ίδιο πλαίσιο και η Guardian, που κάνει λόγο για μια ιστορική στιγμή.

«Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά», γράφει το CNN.

Η γαλλική εφημερίδα Libération μιλά για «ένα βήμα προς τα εμπρός που έγινε από το συντηρητικό κόμμα το οποίο βρίσκεται στην εξουσία».