Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο δοκίμασε τις αντοχές του πολιτικού συστήματος και προκάλεσε εντάσεις και διαφωνίες εντός της Βουλής και συγκεκριμένα εντός των κομμάτων που εκφράστηκαν με καταψηφίσεις και απουσίες.

Οι αψιμαχίες επεκτάθηκαν και μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αιχμές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠαΣοΚ, και αντίστροφα, με επίκεντρο τον αριθμό των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι πέρασε με διακομματική πλειοψηφία.

ΝΔ κατά ΠαΣοΚ

Στο κυβερνών κόμμα επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την ομιλία Σαμαρά και την αποχή πολλών βουλευτών της ΝΔ από την ψηφοφορία αλλά και την καταψήφισή του από 20 βουλευτές, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα του ΠαΣοΚ.

Μετά την ψηφοφορία, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι από τη ΝΔ ψήφισε το 68% και από το ΠΑΣΟΚ το 66% , «καρφώνοντας» την Χαριλάου Τρικούπη «που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο» ότι είχε μικρότερο ποσοστό στα «ναι» από την κυβερνώσα παράταξη.

ΠαΣοΚ κατά ΝΔ

Ως ανεδαφική χαρακτηρίζουν κύκλοι του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής, την όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις, και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνησή της.

Όπως επισημαίνουν, «είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα, 31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό».

Και υπογραμμίζουν πως «αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές».

Κασσελάκης κατά Ανδρουλάκη

Λίγη ώρα μετά το «ναι» της Βουλής, ο Στέφανος Κασσελάκης σε γιορτή που πραγματοποιήθηκε για την ισότητα στον γάμο στο club Sodade στο Γκάζι, εξαπέλυσε βέλη κατά του Προέδρου το ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το προοδευτικό κόμμα στη χώρα και ότι ο ίδιος είναι «ο ηγέτης που δεν φοβάται να πει τα πράγματα όπως είναι και να μην έχει καμία αιτιολογία για το βουλευτικό χαρακτήρα του».

«Θέλω να ξέρετε ότι αυτό το νομοσχέδιο όσον αφορά στο πολιτικό κομμάτι του, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περνούσε, χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε», ανέφερε επιπρόσθετα.

Υπενθυμίζεται ότι από το ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου ο Όθων Ηλιόπουλος και ο Παύλος Πολάκης ενώ το ΠαΣοΚ μέτρησε συνολικά 11 αποχές.

Το βέβαιο είναι ότι η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε τα ζητήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών αλλά και την αδυναμία των ηγεσιών του να επιβάλουν την επίσημη γραμμή. Άλλωστε, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι Σαμαράς και Βορίδης δεν τάχθηκαν απλά κατά του νομοσχεδίου αλλά επεσήμαναν ότι είναι αντισυνταγματικό (επί της ουσίας δηλαδή ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε παραβιάζοντας το Σύνταγμα) ούτε οι σημαντικές διαρροές από το ΠαΣοΚ που προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Για τον Κασσελάκη, φάνηκε ότι ο πονοκέφαλο του Παύλου Πολάκη θα εξακολουθήσει να προβληματίζει έντονα την ηγεσία της Κουμουνδούρου και μένει να δούμε αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να προχωρήσει σε πειθαρχικές κυρώσεις κατά του βουλευτή Χανίων.