Μια ιστορική τομή με την οποία θεσμοθετείται στην ελληνική έννομη τάξη η ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, συντελέστηκε με ευρεία διακομματική πλειοψηφία χθες βράδυ στην Βουλή.

«Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας όπου καταγράφηκαν επί 254 ψηφισάντων, 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου χαρακτηρίστηκε μεγάλη στιγμή για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Πολιτεία και «ένα βήμα τολμηρό, αλλά ένα βήμα όχι παράτολμο», το οποίο φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην εκσυγχρονιστική Ευρώπη διευρύνοντας τα ατομικά δικαιώματα και περιορίζοντας τις ανισότητες. Μια προωθημένη μεταρρύθμιση η οποία δοκίμασε τις αντοχές του πολιτικού συστήματος οριζοντίως και διήγειρε τα αξιακά και συνειδησιακά αντανακλαστικά των βουλευτών, προκάλεσε κραδασμούς στο εσωτερικό κομμάτων και πυροδότησε ομοφοβικές και διχαστικές φωνές από τα «άκρα» του Κοινοβουλίου που άγγιξαν τα όρια της μισαλλοδοξίας και του σκοταδισμού.

Το νομοθέτημα αυτό οριοθέτησε με μεγάλη σαφήνεια τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν ακόμα και στο εσωτερικό των κομμάτων.

Η ευρεία πλειοψηφία που επιτεύχθηκε με τη στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας (176 «υπέρ» έναντι 76 «όχι», 2 «παρών» και 46 αποχές) διασφάλισε την άνετη ψήφιση του νομοσχεδίου, ωστόσο έφερε στην επιφάνεια και τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές θεωρήσεις.

Ένα ισχυρό crash test

Η «πλατφόρμα» Σαμαρά, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει πλήρως την νομοθετική πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, σε αντιπαραβολή με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε προηγηθεί, πιστοποίησε την ύπαρξη δυο κόσμων στο εσωτερικό της ΝΔ. Δυο κόσμοι όμως που συνυπάρχουν, με τον Μητσοτάκη να εκφράζει το άνοιγμα προς το εκσυγχρονιστικό κέντρο υιοθετώντας τολμηρές και καινοτόμες μεταρρυθμίσεις και τον Σαμαρά να επιμένει στις παραδοσιακές αξίες και αρχές της λαϊκής Δεξιάς.

«Αυτό το νομοσχέδιο το φέρνει η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της ΝΔ. Είναι εύκολο για την ΝΔ; Όχι. Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα και έχουμε ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα και δεν είναι ντροπή» είπε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη η οποία δεν παρέλειψε να διατυπώσει μια ιδιαίτερη αιχμή σε σχέση με το εσωκομματικό παρελθόν: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την δημοκρατία στο κόμμα μου. Είδαμε και πάθαμε να την αποκτήσουμε», είπε.

Αλλά και μια αποστροφή του λόγου του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα είχε αιχμηρό περιεχόμενο σε σχέση με τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο: «Τόσο λίγη εμπιστοσύνη έχετε στους παραδοσιακούς δεσμούς της οικογένειας; Τόσο λίγο εμπιστεύεστε τα ιερά και τα όσια του Έθνους;», ανέφερε. Οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ κράτησαν μέχρι το τέλος, όπως και οι προσπάθειες να μεταπειστούν σκεπτικιστές ή διαφωνούντες, ενώ το νομοθέτημα δεν άφησε αλώβητα ούτε τα άλλα κόμματα. Ήταν για την πλειοψηφία ένα ισχυρό crash test από το οποίο κατόρθωσε να βγει ισχυρό το «ναι».

Βουλευτές ενώπιον ισχυρών διλημμάτων

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμετρήθηκαν με τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα παρότι εξ αρχής τάχθηκαν υπέρ των προωθούμενων αλλαγών. Αν αναζητούσε κάποιος νικητές και ηττημένους στην κοινοβουλευτική αυτή μάχη, θα έλεγε ότι παρά τις διαρροές του «όχι» και της αποχής, μια τολμηρή μεταρρύθμιση που έφερε τους βουλευτές ενώπιον ισχυρών διλημμάτων –συνειδησιακών και πολιτικών λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν στις εκλογικές τους περιφέρειες κυρίως από την Εκκλησία- πέρασε και έγινε νόμος του ελληνικού κράτους εκσυγχρονίζοντας το υφιστάμενο πλαίσιο όσον αφορά τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών και των παιδιών των οικογενειών αυτών που πλέον θα αναγνωρίζονται ισότιμα με τα άλλα παιδιά.

Όσον αφορά την ΝΔ και το αντίκτυπο της διαφοροποίησης Σαμαρά ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά σημείωσε: «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του». Αναλογικά η «απώλεια» του 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ένα νέο τοπίο αν και δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας και άρα δεν υπάρχει ζήτημα κυρώσεων, ενώ η αποχή του Παύλου Πολάκη από την ψηφοφορία και το «παρών» της Νίνας Κασιμάτη μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την συνεδρίαση παρακολούθησε για λίγο από τα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ενώ στα θεωρεία βρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για να παρακολουθήσουν τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ενώ όρθιοι βουλευτές και επισκέπτες χειροκρότησαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Τα 20 «όχι» της ΝΔ

Χαράλαμπος Αθανασίου , Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Οι 31 αποχές της ΝΔ

Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος,

Οι 11 αποχές του ΠΑΣΟΚ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη

Οι 2 αποχές + 1 παρών του ΣΥΡΙΖΑ

Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης και 1 παρών της Νίνας Κασιμάτη

Οι 2 αποχές της Νέας Αριστεράς

Χουσείν Ζειμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ,