Σε κατάσταση διαρκούς εσωστρέφειας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ εισέρχεται στην τελική ευθεία για το συνέδριό του στα τέλη του μήνα και οι δημοσκοπικές πτήσεις του είναι χαμηλές. Τα όσα έγιναν χθες με επίκεντρο τον Παύλο Πολάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ενδεικτικά της ενδογενούς κρίσης που περνάει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το αρνητικό κλίμα ενισχύθηκε και από τις παρεμβάσεις άλλων στελεχών όπως του Νίκου Παππά που είπε ότι στις ευρωεκλογές όλοι κρίνονται και του Διονύση Τεμπονέρα που εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η διαφωνία Κασσελάκη – Πολάκη

Για μια ακόμη φορά όμως στο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ ασχολήθηκαν με τον Π. Πολάκη και τι πρέπει να γίνει και ουσιαστικά βρισκόμαστε ενώπιον των όσων έθεσε το Βήμα την περασμένη Κυριακή υπό τον τίτλο, «προς το τέλος μιας σχέσης;». Και όμως σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα, μετά τα όσα έγιναν κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εκεί έγινε εκτενής συζήτηση για τη στάση του κόμματος σε κρίσιμα ζητήματα και επί νομοσχεδίων. Εκεί ο Π. Πολάκης φέρεται να διαφώνησε με τη στάση του κόμματος να κλείνει θετικά το μάτι ουσιαστικά στην προμήθεια των F-35 από τις ΗΠΑ και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρενέβη, καθώς έβλεπε για μια ακόμη φορά τον Π. Πολάκη να αμφισβητεί σημεία της στρατηγικής του και των επιλογών του, όπως έγινε και στο θέμα με τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Παύλο αν διαφωνείς μπορείς να φύγεις»

«Παύλο εάν διαφωνείς και θέλεις να φύγεις, μπορείς να φύγεις» φέρεται να του είπε ο Στ. Κασσελάκης, αν και αργότερα και οι δυο πλευρές  θέλησαν να κατεβάσουν τους τόνους, διαψεύδοντας τα όσα ειπώθηκαν και πως έγινε τέτοιο περιστατικό. Και ο ίδιος ο Π. Πολάκης, προσερχόμενος στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε, αργότερα το απόγευμα είπε στους δημοσιογράφους για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά κεντρικά στελέχη που συμμετείχαν το επιβεβαιώνουν.

Η ηχηρή παρέμβαση Παπά

Από εκεί και πέρα, όμως δεν είναι μόνο θέμα Π. Πολάκη, καθώς πριν από τις συνεδριάσεις είχε φροντίσει ο Ν. Παπάς να ταράξει τα νερά, με μια ηχηρή παρέμβασή (ναυτεμπορική tv) που λέει πολλά για τα μελλούμενα και ιδιαίτερα μετά το βράδυ των ευρωεκλογών, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που πρέπει για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ολοι μας κρινόμαστε, αλίμονο, είναι μια πολιτική μάχη» είπε για τις ευρωεκλογές σε ένα σαφές μήνυμα στον Στ. Κασσελάκη, ενώ το καρφί ήταν δυνατό όταν αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φθορά. Θα είχε όμως ακόμα περισσότερο εάν υπήρχε εναλλακτική ώστε να μπορέσει ο κόσμος να την προβάλει στο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής. Και αυτό δεν το έχουμε καταφέρει, δεν θα κοροϊδευόμαστε».

Η αιχμή Τεμπονέρα

Λίγο αργότερα στην Π.Γ. ο Δ. Τεμπονέρας έθεσε το ζήτημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις ευρωεκλογές, ζήτησε αλλαγή στρατηγικής και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την δημοσκοπική εικόνα του κόμματος.

Η αιχμή του Δ. Τεμπονέρα που κάνει στοχευμένες ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες, ήταν σαφής όταν εστίασε στο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι, μεταξύ άλλων, ότι χάνει και των πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς δεν εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα, ενώ υπογράμμισε πως ο προσυνεδριακός διάλογος εξελίσσεται με ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή μελών.