Στη σύγχρονη εποχή, όπου η αγορά εργασίας είναι διαρκώς ευμετάβλητη και η τεχνολογική πρόοδος αλλάζει τα δεδομένα, η αλλαγή καριέρας δεν είναι απλώς μια επιλογή – για πολλούς, είναι αναγκαιότητα. Η διαδρομή προς μια νέα επαγγελματική πορεία μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις σωστές στρατηγικές, είναι πλήρως εφικτή – ακόμη και στην Ελλάδα, και ναι, σε οποιαδήποτε ηλικία. Πώς μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε το ταξίδι σας προς μία νέα επαγγελματική πορεία; Με έμφαση στην προσωπική αξιολόγηση, στην εκπαίδευση, και στην σωστή διαμόρφωση στοχοθεσίας και επαγγελματικού πλάνου, το όμορφο ταξίδι προς την αυτογνωσία μπορεί να σας φέρει στην Ιθάκη. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για την ανακάλυψη και την ενίσχυση των ικανοτήτων σας, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται στη σύγχρονη αγορά εργασίας, και στρατηγικές για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλάνου σταδιοδρομίας, ώστε να είστε πλήρως προετοιμασμένοι για την επόμενη επαγγελματική σας πρόκληση.

Βήμα 1: Αυτοανακάλυψη και Επαγγελματική Αξιολόγηση

Ξεκινήστε με μια ειλικρινή αυτοαξιολόγηση. Πριν πάρετε το μεγάλο βήμα αναρωτηθείτε, μήπως είναι απλά το περιβάλλον το οποίο σας ωθεί να ψάξετε για αλλαγή καριέρας; Σε αυτή την περίπτωση, πιθανόν η ορθή απόφαση να είναι η αλλαγή εταιρείας και όχι καριέρας. Κάντε μία αναδρομή, παρατηρώντας τον εαυτό σας – διαβάζετε για τον κλάδο σας; Θα βλέπατε τον εαυτό σας να εξελίσσεται εντός του χώρου; Πάρτε χαρτί και μολύβι. Καταγράψτε τις εμπειρίες, δεξιότητες, γνώσεις, και εργασιακές αξίες σας. Αναρωτηθείτε, η εργασιακή σας ταυτότητα, ευθυγραμμίζεται με τις αξίες της δουλειάς σας; Προσδιορίστε, δηλαδή, τι σας κινητοποιεί και τι σας ενθουσιάζει. Αναλύστε ποιες από αυτές τις δεξιότητες και ποια στοιχεία της προσωπικότητας σας είναι μεταφερόμενα σε άλλους τομείς και επαγγέλματα, και ποιες/ποια συνδέονται με τα πάθη σας. Η εύκολη μεταφορά, η ευελιξία δεξιοτήτων, φανερώνει την “διεπιστημονικότητα” της εργασιακής σας προσωπικότητας.

Βήμα 2: Εκπαίδευση και Επανεκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι κρίσιμη για την ενίσχυση των υπαρχόντων δεξιοτήτων αλλά και την απόκτηση νέων. Δεδομένης της συνεχούς εξέλιξης της αγοράς εργασίας, η δια βίου μάθηση και η επανεκπαίδευση είναι κεντρικά στοιχεία για την επιτυχία. Εξερευνήστε προγράμματα εκπαίδευσης, εργαστήρια και διαδικτυακά μαθήματα που συνδέονται με τον κλάδο που σας ενδιαφέρει. Στην Ελλάδα, οι επιλογές αυτές ποικίλλουν από κρατικά προγράμματα επιμόρφωσης μέχρι ιδιωτικά. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και πολλές διαδικτυακές επιλογές πιστοποίησης μέσω σεμιναρίων ή επιμορφωτικών προγραμμάτων που αναγνωρίζονται από τους εργοδότες. Το Linkedin Learning είναι μία ακόμη καλή πρώτη δεξαμενή με skillsbased επιμορφωτικά προγράμματα. Περισσότερη έμφαση δεν θα μπορούσε να δοθεί κάπου αλλού – επενδύστε σε δεξιότητες που είναι σε ζήτηση, όπως ψηφιακές γνώσεις και καλλιεργήστε τις ποιοτικές σας δεξιότητες.

Βήμα 3: Δικτύωση, Δικτύωση, Δικτύωση!

Η δικτύωση (networking) είναι κρίσιμη. Συνδεθείτε με επαγγελματίες στον επιθυμητό τομέα, παρακολουθήστε σεμινάρια, ημερίδες και εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον κλάδο σας. Χρησιμοποιήστε πλατφόρμες όπως το LinkedIn για να δημιουργήσετε ένα δυνατό επαγγελματικό προφίλ και να ενημερωθείτε για νέες ευκαιρίες. Μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές ή βοήθεια από άλλους επαγγελματίες στον ενδιαφερόμενο χώρο δραστηριοποίησης. Πολλές θέσεις εργασίας δεν ανακοινώνονται δημοσίως και πληροφορίες για αυτές διανέμονται μέσω ανθρώπων που σχετίζονται με τις ίδιες. Επίσης, η ανταλλαγή πληροφοριών με επαγγελματίες από διάφορους τομείς μπορεί να παρέχει νέες ιδέες και προοπτικές, ενώ η ανάπτυξη σχέσεων με συναδέλφους και άλλους επαγγελματίες μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασίες και υποστήριξη προσωπική και επαγγελματική. Τέλος, η δικτύωση βοηθά στην κατασκευή και την ενίσχυση της επαγγελματικής ταυτότητας ενός ατόμου, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητά του στον κλάδο του.

Βήμα 4: Διαμόρφωση Βιογραφικού

Ενημερώστε το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή σας (cover letter), επικεντρώνοντας στις μεταφερόμενες δεξιότητες και στις νέες γνώσεις που έχετε αποκτήσει. Το βιογραφικό σας θα πρέπει να είναι εστιασμένο στον νέο κλάδο, με λέξεις κλειδιά που προέρχονται από τις αγγελίες στις οποίες σκοπεύετε να απευθυνθείτε. Σύμφωνα με τον Σαίμον Τέιλορ, πρώην υπεύθυνο προσλήψεων της Disney, οι εργοδότες και επαγγελματίες HR δαπανούν στο μέγιστο τρία με πέντε δευτερόλεπτα σε βιογραφικά. Για αυτό η διαμόρφωση ενός δυνατού Profile Statement είναι ένα από τα πιο στρατηγικά σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τις πιθανότητες συνέντευξης.

Βήμα 5: Προετοιμασία Συνέντευξης

Προετοιμαστείτε για συνεντεύξεις, εξασκώντας τις απαντήσεις σας σε συχνές ερωτήσεις και προσομοιώσεις. Κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η μελέτη για την εκάστοτε εταιρεία στην οποία έχετε κλείσει ραντεβού για συνέντευξη. Μάθετε για την ιστορία, την κουλτούρα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρείας. Εστιάστε στις απαιτήσεις της θέσης και σκεφτείτε πώς οι δεξιότητές σας ταιριάζουν με τις απαιτούμενες. Έμπειροι επαγγελματίες στον χώρο του HR περιμένουν να δουν ενθουσιασμό και να λάβουν ερωτήσεις που δείχνουν επάρκεια λόγου και κρίσης γύρω από την θέση εργασίας, την εταιρεία και τον κλάδο. Η προετοιμασία και η ενδελεχής έρευνα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν στους υποψήφιους μια σημαντική πλεονεκτική θέση σε μια συνέντευξη.

Η αλλαγή καριέρας στην Ελλάδα απαιτεί στρατηγική προσέγγιση, εσωτερική αναζήτηση, διαρκή μάθηση, και ευελιξία. Πάνω απ’ όλα, η στήριξη από εξειδικευμένο σύμβουλο σταδιοδρομίας ενδέχεται να προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια στη διαμόρφωση ενός πιο ολοκληρωμένου επαγγελματικού πλάνου. Σαφώς, το ταξίδι προς την Ιθάκη σας απαιτεί υπομονή και επιμονή, αλλά στο τέλος της διαδρομής θα ανακαλύψετε ότι η διαδικασία και οι εμπειρίες που αποκομίσατε είναι εξίσου σημαντικές με τον τελικό στόχο, το επάγγελμα των ονείρων σας. Δεν  έχετε, επομένως, παρά να κάνατε όσα σχεδιάσατε, οργανώσατε και σκεφτήκατε.

 

Ο κ. Κωστής Κατσανέβας είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας