Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τον σκληρό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας την περίοδο της δύσκολης δεκαετίας της οικονομικής κρίσης, της κρίσης του ελληνικού χρέους και της επιβολής των δυσβάσταχτων μνημονίων στη χώρα μας.

Η εικόνα του γερμανού πολιτικού ήταν ταυτισμένη με το αναπηρικό του αμαξίδιο και με το στριφνό του ύφος καθώς είναι αμφίβολο αν φωτογραφικός φακός της εποχής εκείνης κατάφερε να τον συλλάβει να χαμογελά.

Ωστόσο, ο Βόλφνγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν εκ γεννετής ανάπηρος. Από το 1942 οπότε και γεννήθηκε μέχρι και το 1990 πατούσε και στα δυο τα πόδια.

Τι έγινε το 1990

Ομως, στις 2 Οκτωβρίου του 1990, μόλις 48 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών και ήδη διατελών χρέη υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Γερμανίας, μία απρόσμενη δολοφονική επίθεση σε βάρος του μπορεί να μην κατάφερε να του στερήσει τη ζωή αλλά του στρέρησε τη βάδιση και τον καθήλωσε για το υπόλοιπο του βίου του και μέχρι σήμερα, ημέρα θανάτου του, στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Την ημέρα εκείνη της επίθεση, ήταν κεντρικός ομιλητής στην πόλη Όπεναου, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, μαζί με ένα δυνατό χειροκρότημα από το συγκεντρωμένο πλήθος, δέχθηκε και τρεις σφαίρες. Μία στο κεφάλι, η οποία του συνέθλιψε τη δεξιά πλευρά του σαγονιού του, μία στην σπονδυλική του στήλη η οποία και τον άφησε ανάπηρο από τη μέση και κάτω και μία ακόμη η οποία χτύπησε τον σωματοφύλακά του, ο οποίος μπήκε μπροστά του για να τον προστατέψει.

Όπως ήταν επόμενο, επικράτησε μεγάλος πανικός μεταξύ του συγκεντρωμένου πλήθους.

Ο δράστης

Δράστης της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Σόιμπλε ήταν ο 37χρονος τότε Ντίτερ Κάουφμαν, ο οποίος για τουλάχιστον 7 χρόνια έστελενε στο υπουργίο Εσωτερικών επιστολές διαμαρτυρίες στις οποίες ανέφερε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούν και του προκαλούν αφόρητους πόνους.

Μετά από σειρά οχλήσεών του στο υπουργείο που δεν απαντήθηκαν αλλά και δύο προσπαθειών του να κινηθεί  νομικά κατά της γερμανικής κυβέρνησης, αποφάσισε να πάρει το νόμο στα χέρια του.

Το δικαστήριο των ανακήρυξε ψυχονευρωτικό άτομο και διέταξε τον εγκλεισμό του σε Ιδρυμα στη Δυτική Γερμανία.