Ο Bob Knight, ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές του κολεγιακού μπάσκετ και μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του αθλήματος, λόγω και του εκρηκτικού χαρακτήρα του, πέθανε σε ηλικία 83 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του την Τετάρτη. «Θα τον θυμόμαστε, σήμερα και για πάντα, ως έναν αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, προπονητή και φίλο» αναφέρει η ανάρτηση της.

Ο Knight ήταν ο πιο διάσημος προπονητής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα από το 1971 έως το 2000. Με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε τους Παναμερικανικούς Αγώνες το 1979 και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες.

Με το παρατσούκλι «ο στρατηγός», αναφέρει το CNN, ο Knight καινοτόμησε στον τρόπο με τον οποίο οι προπονητές χρησιμοποιούσαν την motion offense (επίθεση κίνησης) και επέμενε στη σκληρή άμυνα man to man. Ο τέσσερις φορές Εθνικός Προπονητής της Χρονιάς οδήγησε την Ιντιάνα σε 11 τίτλους στο Big Ten Conference και πέντε Final Four.

Όπως είχε δηλώσει το 2000 στο ESPN αν έπρεπε να γράψει την ιδιότητά του σε ένα διαβατήριο, θα ήταν «δάσκαλος/προπονητής». Οι χαρακτηρισμοί βέβαια που του δόθηκαν κατά καιρούς από τα media ήταν «θρασύς, εκφοβιστικός, τρελή ιδιοφυΐα».

«Τον βλέπεις, μπορεί να είναι ο καλύτερος, ο πιο φιλικός, ο πιο καλός άνθρωπος, αλλά μετά ξαφνικά μπορεί να γίνει ο πιο τρελός, ο πιο κακός, απλά ο τελευταίος άνθρωπος που θα ήθελες να είσαι κοντά του», δήλωσε στο CNN το 2000 ο Ρίτσαρντ Μάντεβιλ, ο οποίος έπαιξε στην Ιντιάνα τη δεκαετία του 1990.

Ο Knight παραδεχόταν πάντα ότι ήταν σκληρός με τους παίκτες του. «Αν ερχόμουν να στρατολογήσω τον γιο σας, θα έλεγα σε εσάς, τη σύζυγό σας και τον γιο σας ότι θα είμαι ο πιο απαιτητικός προπονητής για τον οποίο μπορεί να παίξει ο γιος σας. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που τους λέω. Τους λέω ότι θα απαιτήσω να πηγαίνει στο μάθημα, θα απαιτήσω να παίζει σκληρά, να παίζει έξυπνα, να συμπεριφέρεται σωστά» είπε στον Λάρι Κινγκ του CNN το 2001.

Η απόλυση

Ο προπονητής έφυγε ατιμασμένος το 2000, αφού απολύθηκε από τον πρόεδρο του πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, το CNN/Sports Illustrated αναφερόταν στην κατηγορία του πρώην παίκτη Neil Reed ότι ο Knight τον είχε πνίξει τρία χρόνια πριν κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Βίντεο έδειχνε τον έδειχνε να βάζει το χέρι του στο λαιμό του παίκτη στη διακοπή ενός παιχνιδιού. Ο Νάιτ πάντα ισχυριζόταν ότι δεν έπνιξε τον Ριντ, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν ήταν ασυνήθιστο γι’ αυτόν να βάζει τα χέρια του σε παίκτες.

Αφού ήρθε στην επιφάνεια το βίντεο με τον πνιγμό, το πανεπιστήμιο αρχικά απέβαλε τον Νάιτ για τρία παιχνίδια, του επέβαλε πρόστιμο 30.000 δολαρίων και δήλωσε ότι υπόκειται σε πολιτική μηδενικής ανοχής.