Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πολιτικού επιστήμονα και οικονομολόγου Φράνσις Φουκουγιάμα στον Ντόναλτ Τραμπ λέγοντας ότι μια πιθανή εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ θα αποτελέσει καταστροφή για την Ευρώπη.

Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist κατά την συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογράμμισε ότι οι δεσμοί Ελλάδος και ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας, αναφέρθηκε στη νέα αμυντική συμφωνία των δύο χωρών που επικυρώθηκε από το Κογκρέσο το οποίο αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, ενώ υπογράμμισε και τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν επηρεάζονται από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου καθώς ο ίδιος έχει συνεργαστεί άψογα τόσο με τον Ντόναλτ Τραμπ όσο και με τον Τζο Μπάιντεν.

Στο σημείο εκείνο ο κ. Φουκουγιάμα πήρε το λόγο και είπε ότι η εκλογή του Ντόλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2024 θα αποτελέσει καταστροφή για την Ευρώπη. «Θα πως κάτι που δεν μπορεί να πει ο πρωθυπουργός. Η εκλογή Τραμπ θα είναι καταστροφική για την Ευρώπη» εξηγώντας φιλική στάση του Τραμπ έναντι της Ρωσίας και του Βίκτορ Όρμπαν, με την αναφορά του να προκαλεί το χειροκρότημα του ακροατηρίου.