«Αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος. Ένα κόμμα της αριστεράς που προσέφερε και μπορεί ακόμα να προσφέρει στην κοινωνία, οδηγείται αυτήν τη στιγμή σε εκφυλισμό και διάλυση. Είναι λυπηρό ότι αυτόν τον ρόλο τον έχει αναλάβει ο κ. Κασσελάκης ένα πρόσωπο άγνωστο στο ελληνικό κοινό και μέλος μόλις έναν μηνα πριν γίνει πρόεδρος», δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, σήμερα το πρωί, μετά την παραπομπή του προς διαγραφή χθες το βράδυ μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Βίτσα.

Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι την ιδιότητα του μέλους «δεν μπορεί να μου την αφαιρέσει ο κ. Κασσελάκης αλίμονο, υπάρχουν διαδικασίες, Καταστατικό και εν πάση περιπτώσει την ιδιότητά μου ως ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ την έχω υποστηρίξει και την υποστηρίζω με το καθημερινό παράδειγμά μου». Σχολίασε ότι ο πρόεδρος του κόμματος «θα έπρεπε να σέβεται το Καταστατικό, το να «απολύει» σαν να είμαστε εταιρεία και αυτός CEO και να διαγράφει με Twitter, δεν είναι λειτουργία του κόμματος».

«Η επιτροπή δεοντολογίας θα αποφασίσει για τη διαγραφή μας»

Εξηγώντας τη διαδικασία, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Εμείς είμαστε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Θα πρέπει να κουβεντιάσει η ΠΓ αν πρέπει να παραπεμφθούμε ή όχι στην Επιτροπή Δεοντολογίας -εμείς θα ζητήσουμε να πάμε, δεν θα βάλουμε θέμα- η Επιτροπή Δεοντολογίας θα αποφασίσει με πλειοψηφία 2/3 (έχει 15 μέλη, άρα η πλειοψηφία 2/3 είναι τα 10 μέλη) και θα έρθει το θέμα ξανά στην ΠΓ και την Κεντρική Επιτροπή». Ερωτηθείς εάν θα «περάσει» αυτό (σ.σ. η διαγραφή) από αυτά τα όργανα, απάντησε ότι πιστεύει πως θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η επιλογή του κ. Κασσελάκη είναι επιλογή μετάλλαξης, μετακόμισης του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους». «Εδώ υπάρχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, εκ του αποτελέσματος, αυτό συμβαίνει», υπογράμμισε. Ερωτηθείς «από ποιους, από οικονομικούς, από κοινωνικούς, από πολιτικούς παράγοντες;», ο κ. Φίλης απάντησε ότι «θα φανεί αυτό στην πορεία», προσθέτοντας: «από εξωπολιτικούς παράγοντες. Δυστυχώς. Το λέω μετά λόγου γνώσεως και θα φανεί, ήδη φαίνεται κάθε μέρα».

Γιώργος Τσίπρας: Πρωτοφανής κατάσταση πολέμου – Θέλουν να φτιάξουν νέο κόμμα

Για «πόλεμο καταστροφής» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο το μεσημέρι της Τρίτης ο Γιώργος Τσίπρας απαντώντας στις δηλώσεις που έχουν κάνει στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης κ.α. υποστηρίζοντας ότι «είναι προφανές ότι πάνε για άλλο κόμμα».

«Το λένε καθαρά ότι πάμε για διάλυση. Δεν είναι θέμα διαφωνίας ή αντιπολίτευσης, υπάρχει μια μη αποδοχή της εκλογής Κασσελάκη από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «προσχηματικά» όσα λέγονται για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

«Ακόμα και αν ήθελε ο Κασσελάκης να το μεταλλάξουμε δεν έχουμε προλάβει να το κάνουμε σε έναν μήνα. Περίμεναν τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδοικητικών εκλογών για να ξεκινήσει ένας πόλεμος καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι προφανές» συνέχισε ο Γιώργος Τσίπρας.

Οσον αφορά τα περί παρέμβασης Αλέξη Τσίπρα ο Γιώργος Τσίπρας σημείωσε: «Είναι θέμα δικό του αν θα τοποθετηθεί ή όχι».