Σε τροχιά διάσπασης με ταχύτατες διαδικασίες που όμοιές της δεν έχουν καταγράφει στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μετά την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη, είκοσι λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας να δείξει την πόρτα της εξόδου από τις ΗΠΑ μέσω του λογαριασμού του στα social media- για μια ακόμη φορά- και στους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Εξελίξεις με ταχύτητα φωτός

Όλα… τρέχουν με ταχύτητα φωτός και η φράση «έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος» που χρησιμοποιεί ο Στ. Κασσελάκης που κλείνει σήμερα ένα μήνα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το σήμα κατατεθέν των νέο προεδρικών.

Το χάσμα μεγαλώνει μετά την εισήγηση -παραπομπή- για διαγραφές που δεν είναι απόφαση του προέδρου αλλά συλλογικών οργάνων όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας ή και οι οργανώσεις για τα μέλη βάση του καταστατικού.

Γι’ αυτό και χθες βράδυ από την Κουμουνδούρου διέρρευσαν ότι ο Στ. Κασσελάκης «χρησιμοποίησε την γνωστή έκφραση και από τούδε και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες».

Μπροστά σε κάζο ο Κασσελάκης – Θα παρέμβει ο Τσίπρας;

Άρα δεν είναι μια απλή και προσωπική υπόθεση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για την ηγετική ομάδα και κυρίως για τον ίδιο τον Στ. Κασσελάκη να μην περάσει η πρόταση του. Κάτι τέτοιο θα συνιστά μέγα κάζο για το νέο πρόεδρο.

Το πολιτικό όμως θέμα είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει αποφασίσει εκκαθαρίσεις θέλοντας να κάνει μια νεα αρχή όπως ο ίδιος την οραματίζεται και χωρίς ελιτιστές όπως έγραψε χθες στην ανάρτησή του με την όποια έδειξε την πόρτα της εξόδου στους Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα και Π. Σκουρλέτη, ενώ είχε προηγηθεί το πρωί η ανεξαρτητοποίηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένη την αποστασιοποίηση του Αλέξη Τσίπρα του μόνου προσώπου που μπορεί να παρέμβει, εάν θελήσει, για να σώσει το κόμμα που ηγήθηκε από την πλήρη  διάλυση.

Πότε θα αποχωρήσουν οι 53

Στη σκιά πληροφοριών περί ανεξαρτητοποίησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα αποχωρήσουν οι 53 που δημοσιοποίησαν ένα κείμενο αμφισβήτησης επί της ουσίας της προεδρίας Κασσελάκη. Αυτές τις ώρες συγκεντρώνονται υπογραφές με στόχο να φθάσουν χιλιάδες ανά την επικράτεια και η συζήτηση έχει στον πυρήνα της την συντεταγμένη έξοδο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπάρχουν συζητήσεις, εν μέσω αναφορών ότι γελοιοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ με όσα γίνονται, να δοθεί η πολιτική μάχη στην Κεντρική Επιτροπή και να αμφισβητηθεί ο Στ. Κασσελάκης.

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, ενώ η νεώτερη γενιά, Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το τι θα κάνουν αν και δεν προκρίνουν την έξοδο από το κόμμα. Σε άλλη τροχιά βρίσκεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που είναι κοντά πλέον με την Ομπρέλα αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του περί αποχώρησης ή όχι.

Για όσα γίνονται πολλοί προεδρικοί μετριοπαθείς είναι προβληματισμένοι αλλά η γραμμή εκπορεύεται από τον Παύλο Πολάκη που μετά την κίνηση Κασσελάκη για Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, έγραψε: Προχωράμε πρόεδρε. Και θα αντέξουμε και θα (ξανά) νικήσουμε!

Το χάσμα είναι αγεφύρωτο, τόσο το πολιτικό όσο και το ψυχικό. Πιο εύκολα μπορεί κάποιο κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλήσει με έναν δυνατό ιδεολογικό του αντίπαλο, πχ τον Μάκη Βορίδη ή τον Αδωνι Γεωργιάδη, παρά με τους «συντρόφους του».