Με το γνωστό προεκλογικό μότο «δεν κοιτάμε ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά, κοιτάμε μπροστά», επιχείρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου να αιτιολογήσει την αποπομπή του βουλευτή της Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία να παραδώσει την έδρα του, διατυπώνοντας αιχμές για την λειτουργία της Πλεύσης Ελευθερίας και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

Οι εσωτερικοί κλυδωνισμοί και η… Δεξιά

Τρεις μόλις μήνες μετά την είσοδο του προσωποπαγούς μορφώματος στην Βουλή με 3,17% (165.523 ψήφοι και 8 έδρες), η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικούς κλυδωνισμούς. «Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τη συνοχή και το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας που είναι η μόνη που ασκεί πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», διαμήνυσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι «προσωπικές ατζέντες, λοξοδρομήσεις και λοξοκοιτάγματα προς τα δεξιά και την Δεξιά δεν έχουν καμία θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Αφορμή φέρεται να αποτέλεσε η ανάρτηση-προτροπή του κ. Χουρδάκη να στηριχθούν υποψήφιοι από συνδυασμούς εκλεκτών της ΝΔ όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Περιφέρεια Αττικής, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και από συνδυασμούς της Αριστεράς, όπως του Γιάννη Μυλόπουλου στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή της Δέσποινας Χαραλαμπίδου στην ίδια Περιφέρεια, που στηρίχθηκε από την ΛΑΕ και το ΜέΡΑ25.

Κατά την κυρία Κωνσταντοπούλου αν και «στην κοινωνία έχουμε πει καθαρά: δεν κοιτάμε ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά, κοιτάμε μπροστά», η ίδια ανέδειξε στις δηλώσεις της με αφορμή την υπόθεση Χουρδάκη «την Αριστερά, τις αρχές και τις αξίες της», οι οποίες «εμπνέουν την στάση και την δράση μας και θα τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλους».

Το παρασκήνιο της αποπομπής

Όσον αφορά τον πρώην βουλευτή της εμφανίζεται όχι μόνο ως «αντιδεξιός» αλλά και ως «ο μοναδικός» που στηλίτευε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως υποστήριξε σε τηλεοπτική συνέντευξή του (στο Βεργίνα TV). Μάλιστα είπε ότι σε ανάρτησή του στο Facebook στην οποία υποστήριζε για τον Νίκο Χαρδαλιά ότι «είναι 41% τουλάχιστον ανόητος όταν έδειξε τους χάρτες του απόρρητους» ως υφυπουργός Άμυνας εμφανίζοντας την κυρία Κωνσταντοπούλου να του είχε ζητήσει «λείανέ την λίγο» (την ανάρτησή του).

Μέσα σε αυτό το ασαφές ιδεολογικό και πολιτικό τοπίο, η εσωτερική κρίση στην Πλεύση Ελευθερίας, φέρνει στην επιφάνεια τις αντιφάσεις του χώρου και τις επαμφοτερίζουσες θέσεις των παραγόντων που τον απαρτίζουν. «Από την αρχική ομάδα του 2016 είμαι ο τελευταίος που εκδιώχθηκε», διατείνεται ο κ. Χουρδάκης, υπονοώντας ότι όσοι ξεκίνησαν το εγχείρημα τέθηκαν στην πορεία εκτός από την κυρία Κωνσταντοπούλου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χουρδάκης στις εκλογές του Μαίου είχε βρεθεί στην τελευταία θέση με 3.468 σταυρούς αλλά μετά τις αλλαγές που επέφερε η πρόεδρος του κόμματος στην λίστα θέτοντας εκτός ψηφοδελτίου την υποψηφία που είχε πρωτεύσει λαμβάνοντας 6.788 σταυρούς, προώθησε τον κ. Χουρδάκη, ο οποίος και εξελέγη στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ βουλευτής εξελέγη και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου – Χουρδάκη, στην Β’ Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος ρωτήθηκε τι θα πράξει η μητέρα του μετά την αποπομπή και την ανεξαρτητοποίησή του: «Ρωτήστε την ίδια την κυρία Παπαϊωάννου…», απάντησε (στο Βεργίνα TV). Την έδρα του δεν την παραδίδει, πάντως, παρότι του ζητήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και σύμφωνα με την ίδια αυτό συμφωνήθηκε, κάτι που διαψεύσει ο ίδιος δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσει με την ίδια ένταση και υπευθυνότητα την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, σε συμφωνία με την εντολή που έλαβε η Πλεύση Ελευθερίας από τους ψηφοφόρους της».