Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας οδεύει προς καλύτερες ημέρες, αφήνοντας πίσω της την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

Έτσι η αξιολόγηση της Ελλάδας έρχεται στο Ba1 με σταθερές προοπτικές, μόλις ένα βήμα μακριά από τη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε η χώρα πριν από 13 χρόνια. Άλλοι οίκοι, όπως η ιαπωνική Rating and Investment Information Inc., η γερμανική Scope Ratings και η καναδική DBRS Morningstar, έθεσαν πρόσφατα την Ελλάδα στην ελίτ.

«Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψη της Moody’s ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν μια συνεχή ουσιαστική βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά πιθανά σοκ» αναφέρει ο οίκος Moody’s στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή (15/9).

Η απόφαση ακολουθεί την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη της Ελλάδας κατά το δεύτερο τρίμηνο που δείχνει την επέκταση της οικονομίας κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με κινητήρια δύναμη την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η στατιστική αρχή της χώρας αναθεώρησε επίσης προς το καλύτερο τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ανησυχία για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία

Η Ελλάδα είχε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της από την κακοκαιρία Daniel, αφήνοντας πίσω της 16 νεκρούς και χιλιάδες ζώα επίσης νεκρά, ενώ κατέστρεψε σπίτια, γέφυρες, υποδομές, επιχειρήσεις και εργοστάσια, καθώς έπληξε περίπου 72.000 εκτάρια (278 τετραγωνικά μίλια). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ με την Ευρώπη να υπόσχεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία με 2,25 δισ. ευρώ (2,4 δισ. δολάρια).

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτή η φυσική καταστροφή μπορεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα αλλάξουν και ότι η κυβέρνησή του θα επιτύχει τους στόχους, παρά τη στήριξη που θα παράσχει το κράτος στους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις επιχειρήσεις.

«Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν αυτές τις θετικές τάσεις έναντι των διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι υποθέτει επί του παρόντος η Moody’s», ανέφερε ο οίκος, αναφερόμενος στο σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το ακόμη υψηλό βάρος του δημόσιου χρέους και τις πρόσθετες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή.