Δεν κρατιέται αυτός ο Ερντογάν. Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών που θα διευθετήσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις. Δεν περίμενε καν να τελειώσει το άτυπο μορατόριουμ στις 15 Σεπτεμβρίου και επιτέθηκε φραστικά στην χώρα μας λέγοντας ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

Στο νέο «διάγγελμά» νομίζει ότι ο Αύγουστος μήνας ευνοεί τους Τούρκους, λέγοντας: «Στις 30 Αυγούστου νικήσαμε τον εχθρό που λέρωσε την Ανατολή με τις λερωμένες μπότες του. Νικήσαμε τον στρατό εισβολής των Ελλήνων», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερος μήνας, νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικερτ».

***
Τι θα συμβεί εάν και 11 «Σπαρτιάτες» παραιτηθούν από βουλευτές;

Εκείνο που γνωρίζετε είναι από το κόμμα των Σπαρτιατών, έμεινε μόνον η… περικεφαλαία του σήματός τους (η οποία εδώ που τα λέμε και αυτή γιαλαντζί αφού δεν είναι καν σπαρτιατική, αλλά… κορινθιακή) τη στιγμή που και οι 11 βουλευτές του ακροδεξιού αυτού μορφώματος ήρθαν αντιμέτωποι με τον Πρόεδρό τους Βασίλη Στίγκα. Ίσως επίσης να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος (άνευ πλέον κόμματος) διέγραψε από το κόμμα τους βουλευτές Ιωάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Ιωάννη Κόντη.

Έτσι «άβυσσος» χωρίζει πλέον τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα και τους 11 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος. Οι βουλευτές με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει», ενώ χαρακτηρίζουν τον Στίγκα ως «πιόνι της κυβέρνησης».

Εκείνο που ίσως να μην γνωρίζετε είναι κάποιες παρασκηνιακές συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στους 11 βουλευτές. Κάποιος έριξε την ιδέα (ή πρόταση πείτε την όπως την θέλετε) να παραιτηθούν και οι 11 από το βουλευτικό τους αξίωμα και στις περιφέρειες που εκλέχθηκαν να διεξαχθούν και πάλι εκλογές αφού δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί.

Ίσως αυτό, εάν συμβεί θα φέρει νέα αναστάτωση στο πολιτικό σύστημα με τον Ηλία Κασιδιάρη (που συντονίζει όλες τις ενέργειες των Σπαρτιατών από τον Δομοκό) να ζητεί και πάλι άδεια εξόδου από τις φυλακές (για να διεξάγει προφανώς τον προεκλογικό αγώνα για τον Δήμο Αθηναίων) παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Φυλακών του απέρριψε παλαιότερο αίτημα. Τέτοια φαρσοκωμωδία δεν έχει ξαναγίνει από την αντιπολίτευση και μετά.

***
Ο διαβασμένος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει στην κοινοβουλευτική του παρουσία να είναι μετρημένος και κυρίως τεκμηριωμένος. Το έδειξε χθες στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Μάλιστα, η επιλογή Ανδρουλάκη να παραθέτει διαρκώς στην ομιλία του μεγέθη από εκθέσεις διεθνών και ελληνικών φορέων που αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, η αναφορά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ότι η εφετινή φωτιά στην Πάρνηθα έκαψε περισσότερα στρέμματα από όσα είχαν καεί το 2007, είχε ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να χάσει την ψυχραιμία του και να διακόψει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ λέγοντας του «δεν ξέρετε τι λέτε».

Σε αυτή την πρωτοφανή διακοπή ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε με την προτροπή στον κ. Μητσοτάκης να είναι πιο ευγενικός. Στη δευτερομιλία του δε, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι πράγματι εφέτος η ζημιά που υπέστη η Πάρνηθα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του 2007.

«Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται η συνολική καμένη έκταση σε Πάρνηθα και Δερβενοχώρια το 2007 ανερχόταν σε 56.000 στρέμματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η εφετινή Πυρκαγιά στην Πάρνηθα έκαψε 64.330 στρέμματα. Αυτό είπαμε, αυτό είναι πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι χθες ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε τις εντυπώσεις και σε σχέση με το πόσο διαβασμένος ήταν, αλλά και σε σχέση με το ύφος που υιοθέτησε.

***
Κόντρα Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη

Ωστόσο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Νίκο Ανδρουλάκη: Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ σχολίασε αιχμηρά, αν αυτό το δεδομένο (να ελέγχονται δηλαδή οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι εάν έκαναν καλά τη δουλειά τους) ελήφθη υπόψη όταν έδωσε χρίσματα στις περιφερειακές εκλογές στους κ. Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο, και τον κ. Μέτιο στον Έβρο και στη Ροδόπη.

«Δεν ξέρετε τι λέτε», φέρεται να σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης: «Καλό είναι να είστε πιο προσεκτικός. Είστε ο Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου κάηκε το κόσμημα τη Δαδιάς και μια γενιά δεν θα ζήσει να το δει και να το ζήσει». Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε εν συνεχεία σφοδρή επίθεση στον κ. Ανδρουλάκη: «Έρχεστε εδώ, δεν ακούτε τίποτα και στρεβλώνετε την πραγματικότητα…»

***
Γιατί ο Κασσελάκης γράφει το όνομά του με δύο «σίγμα»

Βέβαια ο κάθε ένας δικαιούται να γράφει το όνομά του όπως θέλει. Ποιος άραγε μπορεί να του το απαγορεύσει; Και εάν δεν του αρέσει το όνομα που επέλεξαν άλλοι για αυτόν, ο νόμος του δίνει πάλι το δικαίωμα να το αλλάξει όπως επιθυμεί. Έτσι για παράδειγμα ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να γράφεται το όνομά του με ένα «ν», ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει το όνομά του με δύο σίγμα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι είναι αυτό που ώθησε την οικογένεια Κασσελάκη να προσθέσει ένα «σίγμα» στο επίθετό της;

Μαθαίνω λοιπόν ότι το έκανε αυτό για να… ξεχωρίζει στα Χανιά. Υπάρχουν και άλλες τρεις οικογένειες με το επίθετο Κασελάκης (με ένα σίγμα όμως) και για να κάνει τη διαφορά οι Κασσελάκηδες (large άνθρωποι) πρόσθεσαν ακόμα ένα σίγμα. Δύο σίγμα όμως είχε και το όνομα του αείμνηστου προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αλλά ο Πρόεδρος έβαλε ένα σίγμα παραπάνω όχι για να ξεχωρίζει, αλλά για επαγγελματικούς και πολιτικούς λόγους. Εάν το όνομά του γραφόταν με ένα σίγμα, τότε οι Εγγλέζοι θα τον πρόφεραν «Tasos» (δηλαδή… «Τάζος»), κάτι που δεν άρεσε στον τότε Πρόεδρο της Κύπρου.

***
Τη Δευτέρα η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί τελικά την Δευτέρα σε επίπεδο ηγετών. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Βενιαμίν Νετανιάχου και Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχουν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και ενέργειας. Η τριμερής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε λόγω επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

***
Ο Κώστας Μπακογιάννης, οι υποψηφιότητες και τα παγωτά τριών γεύσεων

Σε άλλες εποχές η εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη στις υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις του Φωκιανού το βράδυ της Τετάρτης, θα αποτελούσε επί ημέρες talk of the town (sic). Χιλιάδες πολίτες μεταξύ των οποίων οι 365 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι διαμερισματικοί, κατέκλυσαν τον χώρο δημιουργώντας κλίμα ευφορίας ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου αλλά και υψηλών απαιτήσεων καθώς την προηγούμενη περίοδο, ορισμένες… επινοήσεις με χαρακτηριστικότερη εκείνη της οδού Πανεπιστημίου, έπληξαν την πόλη, τους κατοίκους, τους επισκέπτες και βεβαίως την ίδια τη δημοτική αρχή.

Από την κόρη του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ, Αλεξία Έβερτ λοιπόν έως τη Ντόρα Βυζοβίτου που ήλθε με την κομψή μητέρα της, έως τον αρχιστράτηγο- όπως τον αποκαλεί ο Κ. Μπακογιάννης, Μίμη Δομάζο, τον Αντώνη Αντωνιάδη, τον Κριστόφ Βαζέχα, τον Γιώργο Βουλγαράκη και τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο β) από τους προέδρους των παλαιών τοπικών της Νέας Δημοκρατίας, τις συνεργάτιδες και συνεργάτες βουλευτών της ΝΔ έως τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ Νίκο Κιουτσιούκη, γ) από τα «παιδιά στην καθαριότητα» μέχρι τους …τροχονόμους (σ.σ. ναι, υπάρχει υποψήφιος νεαρός υπηρετών στην Τροχαία Αθηνών), και γ) οι προβεβλημένοι της κοσμικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής κοινότητας, άπαντες συμμετέχουν στην προσπάθεια ανανέωσης της θητείας της δημοτικής ομάδας.

Εκεί και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης με την κόρη του Λέλα για να χειροκροτήσουν την υποψηφιότητα της παιδίατρου Δανάης Μιχελάκου, προέδρου του 7ου διαμερίσματος του δήμου όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, ζει και δραστηριοποιείται επιστημονικά με το ιατρείο της στην πλατεία Μαβίλη. Η σύζυγος του υπουργού, μπορεί να κινείται διακριτικά στον δημόσιο βίο ωστόσο η παρουσία της στην αυτοδιοίκηση και δη στην Αθηναϊκή γειτονιά της είναι ιδιαιτέρως ουσιαστική.

Όσον δε για την ανανεωμένη Ντόρα Μπακογιάννη, την κόρη της Αλεξία και τον σύζυγο της Ισίδωρο Κούβελο, παρέστησαν και συνέδραμαν τον δήμαρχο «με όσα παιδιά και εγγόνια κατάφεραν να μαζέψουν από το Μαράθι», όπως ευφυώς σχολίασε μια Παγκρατιώτισσα γείτονας.

Επίσης βρέθηκαν εκεί, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αμφότεροι ενδεδυμένοι με σακάκια στην ίδια απόχρωση του γκρι. Λόγω της ζέστης ο Κ. Μπακογιάννης είχε μεριμνήσει και για άφθονα κρύα νερά αλλά και για παγωτά 3-4 γεύσεων τα οποία τίμησαν δεόντως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία με σπρωξίδι στην ουρά, τάχαμου παραπατημάτων, υπογλυκαιμιών και ζαλάδων… γιαλαντζί. Άλλωστε, « τα παιδιά είναι παιδιά κι έχουν μπροστά τους χρόνια για να γλυκαθούν». Σε άλλες εποχές λοιπόν τέτοια στιγμιότυπα θα συζητούνταν έντονα σε παγκάκια, καφετέριες, κομμωτήρια, στα γραφεία και τα εστιατόρια. Σήμερα το γεγονός διαδίδεται στα social. Αρκεί; Όχι βέβαια, η ιστορία όπως και τα γεγονότα γράφεται από τους παρόντες…

***
Οι ντεμέκ Αθηναίοι του Κασιδιάρη

Μιας και γίνεται λόγος για ακροδεξιά και γυναίκες σε αυτήν, μαθαίνουμε ότι στο Δημοτικό μόρφωμα του Κασιδιάρη «Ελεύθεροι Αθηναίοι», μια γυναικεία υποψηφιότητα έχει δημιουργήσει τον κακό χαμό. Μια υποψηφιότητα από την Θεσσαλονίκη μάλιστα, η οποία έχει αγχώσει τους πρώην χρυσαυγίτες συνυποψηφίους της καθώς φοβούνται ότι θα τους κάνει να χάσουν τη μάχη του σταυρού και να μην μπορούν έτσι να γίνουν «Κασιδιάρης» στη θέση του Κασιδιάρη στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο.

Προφανώς θεωρούν την θεσσαλονικιά υποψήφια, ολίγον ντεμέκ ακροδεξιά καθώς δεν είχε κάποια προηγούμενη θητεία σε ανάλογης ιδεολογίας σχηματισμό. Με τη γνωστή δε τάση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη να τοποθετεί γυναίκες ως επικεφαλής των σχημάτων της για δείξει ένα πιο light πρόσωπο στην κοινωνία, δεν αποκλείεται ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, να επιλέξει την εν λόγω υποψήφια ως εκπρόσωπο του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γι’ αυτό και παραμονές της λήξης της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, απειλούν με βέτο και παραιτήσεις. Karma is a bitch λοιπόν και στην ακροδεξιά.