Συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη διάρκεια της επαφής που είχε τη Δευτέρα (28/8) με τους εκπροσώπους του Τύπου.

Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε πως στο τέλος του 2023 θα διοργανωθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θεωρείται σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά λαμβάνονται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, και η συμφωνία αναβάθμισης των διερευνητικών επαφών σε επίπεδο ΥΠΕΞ μεταξύ Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις».

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών έχει ενταχθεί και η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Στην Αθήνα η Μελόνι

Εν τω μεταξύ, όπως ενημέρωσε ο Παύλος Μαρινάκης, την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποδεχθεί την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι για μια επίσκεψη εργασίας.

Στη διάρκεια της κουβέντας τους πρόκειται να συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα όπως επίσης θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας.